Rota virüsü nedir? Nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Rota virüsü nedir Nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 16:37

Rota virüsü nedir, nasıl bulaşır? Rota virüsünden korunma yolları neler? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Gürel, her yıl milyonlarca çocuğu etkileyen rota virüsü hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Rota virüsü denilen virüs tipi, özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekleri etkiler, bazen yeni doğum döneminde de rastlanan akut gastroenterit yani mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir virüstür. Rota virüsü, mikrop bulaşmış su veya kontamine gıdalarla, virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşır. Özellikle tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerin yıkanmaması ile bu virüsün kolaylıkla yayılır. Rota virüsü oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilir. Aile içi yayılımı sıktır.

ROTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Rota virüs enfeksiyonları genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateşle başlar, ishalle devam eder. Bazen direkt olarak ishalle de başlayabilir. Özellikle süt çocuklarında kusma ve ishalin neden olduğu dehidratasyon (sıvı kaybı) gelişebilir. Diş çıkarma döneminde olduğu gibi bağışıklık sistemi yetersiz olan, rota virüs aşısı olmayan hastalarda daha uzun ve daha ağır seyredebilir.

Haberin Devamı

Rota virüsü nedir Nasıl tedavi edilir

ROTA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ

Tedavinin başlıca amacı kusma ve ishale bağlı olarak ortaya çıkabilecek sıvı kaybının önlenmesidir. Bebeğin beslenmesi devam ettirilmelidir. Sık sık, azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı veya yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Emzirme devam ediyorsa kesilmemelidir. İçerdiği şekerden dolayı ishali ve sıvı kaybını arttıracağından dolayı meyve suyu verilmemelidir. Ağır vakalar gerekirse hastaneye yatırılabilir, serum takviyesi yapılabilir.

ENFEKSİYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Ağır sıvı kayıplarının ölüme sebep olması açısından rota virüs aşısının yapılması önem arz eder. Rota virüs aşısı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aşı 2 ila 6 aylık bebeklere 2 ay arayla 2 doz olarak ağız yoluyla uygulanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!