bayram sofrası haberleri sayfasında bayram sofrası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 275 bayram sofrası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıHürriyet Pazar gastronomi yazarı Ebru Erke'nin 'bayram sofrası' kuruluyor. İlk öğün olan kahvaltı için tarif Mihta Yıldırımtaş'tan: Kuymak! Üstelik her yerde bulunabilecek malzemelerle... Mihta Şef, “Bizde bayram sofrası demek uzun kahvaltı sofraları demektir” diyerek Artvinli anneannesinin tarifini paylaştı: 100 gram mısır ununu (varsa kalın çekilmiş ve kavruk olanından kullanın) 150 gram tereyağında kokusu hafif değişene kadar kavurun. 250 mililitre süt ekleyip karıştırın ve hemen ardından önce 150 gram beyaz peynir, o eridikten sonra da varsa çeçil yoksa 100 gram dil peyniri ekleyin. Akışkan bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Tereyağı üste çıkınca kuymağınız pişmiş demektir.
#Ebru ErkeSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru ErkeŞef Aydın Demir’den baharı selamlayan bir tarif: "Dört adet taze enginar çanağını (birkaç sıra dış yaprağı kalacak şekilde) limonlu suda bekletin. Bu sırada 500 gram kemikli kuzu etini (kol veya böbrek yatağından) 24 adet soyulmuş arpacık soğan (veya 2 adet minik küp doğranmış orta boy kuru soğan) ve 2 kahve fincanı zeytinyağıyla birlikte tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak etler ve soğanlar hafif kızarıncaya kadar kavurun. Kavrulmuş etlere 2 bardak sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kaynar kaynamaz ocağın altını kısıp pişirmeyi sürdürün. Etler iyice yumuşayınca 1 demet arapsaçı (veya dörde bölünmüş 1 adet rezene kökünü) ve enginarları tencereye ekleyip enginarlar pişene kadar (10 dakika daha) orta ateşte kaynatın. Kabaca doğranmış 4 taze soğanı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Başka bir kapta terbiyeyi hazırlayın. Bunun için 3 adet yumurta sarısını 1 adet limonun suyuyla çırpın. Yemeğin suyundan 4-5 kaşık alıp karıştırın. Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan azar azar tencereye dökerken diğer yandan karıştırın ki yumurtalar pişmesin. Ocağı kapatın 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Servis ederken arzu ederseniz enginar çanaklarının içerisine etleri koyarak servis edebilirsiniz."
#Ebru ErkeRamazan ayında yavaşlayan metabolizma hızımızı, bayramda artırırken oluşabilecek sindirim problemlerinden korunmak adına, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Uzun süreli açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken öncelikle; aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı bizleri karşılayan envai çeşit kahvaltı sofraları ve günün devamında tatlılara; sindirim sistemimizi ve kan şekerimizi olumsuz etkilememesi adına daha özenli yaklaşmalıyız.
#Bayramda Ne YemeliBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıYerel seçime günler kala CHP ve İYİ Parti arasındaki tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Özgür Özel, İYİ Parti'nin Balıkesir, Edirne ve Ordu adaylarını çekilmesini istemişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den Özgür Özel'in bu sözlerine çok sert tepki geldi. Akşener, " Bunun adına 'Yangel Osman' denir, çalışın kardeşim. Türk siyasetinde bu şekilde bir cıvıklık, bir ayıp asla olmamıştır. Bu kaçıncı." dedi.
#Meral AkşenerEdirne’nin İpsala ilçesinde vatandaşlarla iftar programında bir araya gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde Edirne’ye ziyaretinde yaptığı açıklamalarla ile İYİ Parti Edirne adayı Hamdi Sedefçi’yi eleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sert tepki gösterdi.
#Meral AkşenerBM’nin dünyanın 10 sosyal gastronomi şefi listesine aldığı Mardinli Ebru Baybara Demir, deprem bölgesinde kurduğu gönüllü mutfaklarıyla bugüne kadar 10 milyon kabın üzerinde yemek üretti. Her gün gelen yüzlerce gönüllüye hazır tarifler dağıtılıyor. Karınca yuvası gibi çalışılan mutfaklardaki trafiği anlatan Demir, “Burada genel müdür çorbacımız oldu, Amerikalı pilavcılık yaptı. Burada sadece üretmek isteyen insanlarız” dedi.
#İskenderunİYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Ankara’da kurulan bayram sofrasında yaptığı konuşmada, “Türkiye’yi bir sofra, bir ev gibi düşünün. Her bir kişi, hangi siyasi gelenekten, hangi inanca ait olursa olsun sofrayı eşit biçimde paylaşıyor. Bu sofrayı biz Türkiye’de kuracağız” dedi.
#Meral Akşenerİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoyPandemiden dolayı vaktimizin çoğunu evde geçirdiğimiz bu günlerde her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan ve bereket getirdiğine inanılan Hıdrellez bayramından beklentiler büyük oldu. Çok sayıda insan gül ağaçlarına dilekler astı, fırsatı olanlar dileklerini, gerçekleşmesi için gün doğmadan denize attı.
#GazetehaberleriKavurma tarifi, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle bayram sofrası hazırlayacak olanların merak ettiği konulardan oldu. Kurban Bayramı'nın olmazsa olmazı olan et kavurmayla, sofranızda harikalar yaratabilirsiniz. Hem lezzetli hem de görünüş olarak doyurucu olan et kavurmayı yaparken en önemli püf nokta etin iyi pişmesi. Kavurma yaparken kullanacağınız baharatlar da yemeğinize lezzet katacak. Peki, kavurma nasıl yapılır? İşte, Kurban Bayramı'na özel adım adım kolay et kavurma tarifi ve yapımı aşamaları.
#Kavurma Nasıl YapılırRamazan Bayramı kısıtlamaların gölgesinde geçti ama bu cuma başlayacak Kurban Bayramı’nda, tabiiki tedbirlerle, sevdiklerimize kavuşacağız. Belki başında uzun uzun oturamasak bile güzel bir bayram sofrası kurabileceğiz. Lezzetli bir bayram için şeflerden menü önerileri ve tarifler aldık.
#GazetehaberleriYaptığın yemeği dostunla, ailenle, komşularınla paylaşamadıktan sonra neye yarar en mükemmel reçeteleri yapmak? Sağlığın yerinde değilse, neye yarar Michelin yıldızlı şefin hazırladığı tabaklar? O zaman neymiş; yemek bir araçmış, ama eğer iyi yemekse... İyi yemek nedir peki? Temiz-taze-mevsiminde malzemeler ile doğru tekniklerle pişmiş yemek… O yüzden hep diyorum ki “Yemek bahane, hayat şahane!”
#Yaz SalatasıŞef Aydın Demir’den baharı selamlayan bir tarif: "Dört adet taze enginar çanağını (birkaç sıra dış yaprağı kalacak şekilde) limonlu suda bekletin. Bu sırada 500 gram kemikli kuzu etini (kol veya böbrek yatağından) 24 adet soyulmuş arpacık soğan (veya 2 adet minik küp doğranmış orta boy kuru soğan) ve 2 kahve fincanı zeytinyağıyla birlikte tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak etler ve soğanlar hafif kızarıncaya kadar kavurun. Kavrulmuş etlere 2 bardak sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kaynar kaynamaz ocağın altını kısıp pişirmeyi sürdürün. Etler iyice yumuşayınca 1 demet arapsaçı (veya dörde bölünmüş 1 adet rezene kökünü) ve enginarları tencereye ekleyip enginarlar pişene kadar (10 dakika daha) orta ateşte kaynatın. Kabaca doğranmış 4 taze soğanı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Başka bir kapta terbiyeyi hazırlayın. Bunun için 3 adet yumurta sarısını 1 adet limonun suyuyla çırpın. Yemeğin suyundan 4-5 kaşık alıp karıştırın. Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan azar azar tencereye dökerken diğer yandan karıştırın ki yumurtalar pişmesin. Ocağı kapatın 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Servis ederken arzu ederseniz enginar çanaklarının içerisine etleri koyarak servis edebilirsiniz."
#YEMEKHürriyet Pazar gastronomi yazarı Ebru Erke'nin 'bayram sofrası' kuruluyor. İlk öğün olan kahvaltı için tarif Mihta Yıldırımtaş'tan: Kuymak! Üstelik her yerde bulunabilecek malzemelerle... Mihta Şef, “Bizde bayram sofrası demek uzun kahvaltı sofraları demektir” diyerek Artvinli anneannesinin tarifini paylaştı: 100 gram mısır ununu (varsa kalın çekilmiş ve kavruk olanından kullanın) 150 gram tereyağında kokusu hafif değişene kadar kavurun. 250 mililitre süt ekleyip karıştırın ve hemen ardından önce 150 gram beyaz peynir, o eridikten sonra da varsa çeçil yoksa 100 gram dil peyniri ekleyin. Akışkan bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Tereyağı üste çıkınca kuymağınız pişmiş demektir.
#YemekHürriyet Pazar gastronomi yazarı Ebru Erke'nin 'bayram sofrası' kuruluyor. İlk öğün olan kahvaltı için tarif Mihta Yıldırımtaş'tan: Kuymak! Üstelik her yerde bulunabilecek malzemelerle... Mihta Şef, “Bizde bayram sofrası demek uzun kahvaltı sofraları demektir” diyerek Artvinli anneannesinin tarifini paylaştı: 100 gram mısır ununu (varsa kalın çekilmiş ve kavruk olanından kullanın) 150 gram tereyağında kokusu hafif değişene kadar kavurun. 250 mililitre süt ekleyip karıştırın ve hemen ardından önce 150 gram beyaz peynir, o eridikten sonra da varsa çeçil yoksa 100 gram dil peyniri ekleyin. Akışkan bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Tereyağı üste çıkınca kuymağınız pişmiş demektir.
#Ebru ErkeSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru ErkeŞef Aydın Demir’den baharı selamlayan bir tarif: "Dört adet taze enginar çanağını (birkaç sıra dış yaprağı kalacak şekilde) limonlu suda bekletin. Bu sırada 500 gram kemikli kuzu etini (kol veya böbrek yatağından) 24 adet soyulmuş arpacık soğan (veya 2 adet minik küp doğranmış orta boy kuru soğan) ve 2 kahve fincanı zeytinyağıyla birlikte tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak etler ve soğanlar hafif kızarıncaya kadar kavurun. Kavrulmuş etlere 2 bardak sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kaynar kaynamaz ocağın altını kısıp pişirmeyi sürdürün. Etler iyice yumuşayınca 1 demet arapsaçı (veya dörde bölünmüş 1 adet rezene kökünü) ve enginarları tencereye ekleyip enginarlar pişene kadar (10 dakika daha) orta ateşte kaynatın. Kabaca doğranmış 4 taze soğanı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Başka bir kapta terbiyeyi hazırlayın. Bunun için 3 adet yumurta sarısını 1 adet limonun suyuyla çırpın. Yemeğin suyundan 4-5 kaşık alıp karıştırın. Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan azar azar tencereye dökerken diğer yandan karıştırın ki yumurtalar pişmesin. Ocağı kapatın 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Servis ederken arzu ederseniz enginar çanaklarının içerisine etleri koyarak servis edebilirsiniz."
#Ebru ErkeRamazan ayında yavaşlayan metabolizma hızımızı, bayramda artırırken oluşabilecek sindirim problemlerinden korunmak adına, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Uzun süreli açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken öncelikle; aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı bizleri karşılayan envai çeşit kahvaltı sofraları ve günün devamında tatlılara; sindirim sistemimizi ve kan şekerimizi olumsuz etkilememesi adına daha özenli yaklaşmalıyız.
#Bayramda Ne Yemeli‘Normalleşme’ için Ramazan Bayramı sonrası işaret edilirken akıllardaki asıl soru bayramda ne olacağı? Sokağa çıkmanın yasak olup olmayacağı Bakanlar Kurulu’nda netleşecek. Ancak yasak olsa da olmasa da sadece yaşlılar değil, bizler de ilk kez ‘Nerede o eski bayramlar’ diyeceğiz. Zira, birçok şey eskisi gibi değil. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpebilecek miyiz? Bizi ne bekliyor? İşte yanıtı:
#Yazar