Batman ve Siirt’te 2023'te güvenlik güçlerince düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarında ele geçirilerek, Batman Müzesi’ne teslim edilen 7 bin 276 eserin yüzde 30’u imitasyon çıktı. Batman Müzesi’nde görevli Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, müzeye getirilen eserlere uygulanan işlemlerle ilgili süreci anlatarak, “Müzeye gelen eserlerin tarihi eser olup olmadığına bir komisyon tarafından karar verilmektedir. Bu komisyonda özellikle arkeolog ve sanat tarihçileri yer almaktadır. Eserlerin dönemsel özelliklerine bakılarak kültür varlığı olup olmadığına karar verilmektedir. Örnek olarak, 2018’de ele geçirilen ve Picasso'nun Nü tablosu olduğu iddia edilen tablo müzemize getirilmiş, bilirkişi incelemesi sonucunda bu eserin sahte olduğu anlaşılmıştır" dedi.
#BatmanBatman ve Siirt’te 2023'te güvenlik güçlerince düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarında ele geçirilerek, Batman Müzesi’ne teslim edilen 7 bin 276 eserin yüzde 30’u imitasyon çıktı. Batman Müzesi’nde görevli Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, müzeye getirilen eserlere uygulanan işlemlerle ilgili süreci anlatarak, “Müzeye gelen eserlerin tarihi eser olup olmadığına bir komisyon tarafından karar verilmektedir. Bu komisyonda özellikle arkeolog ve sanat tarihçileri yer almaktadır. Eserlerin dönemsel özelliklerine bakılarak kültür varlığı olup olmadığına karar verilmektedir. Örnek olarak, 2018’de ele geçirilen ve Picasso'nun Nü tablosu olduğu iddia edilen tablo müzemize getirilmiş, bilirkişi incelemesi sonucunda bu eserin sahte olduğu anlaşılmıştır" dedi.
#Tarihi EserSiirt’teki Başur Höyük’te 2013’te başlayan kazılarda 39 taşı bulunan 5 bin yıllık oyun gizemini koruyor. Batman Müzesi’nde sergilenen taşların bulunduğu dönemde kazı çalışmalarında görev alan Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, noyunun asıl oynandığının hala gizemini koruduğunu belirterek, “Benzer eserler ışığında bir karşılaştırma yaptığımızda, sistem olarak 4 domuzun, 4 köpeğin olması, göz şeklinde olması, pramidal taşların olması ve mermi benzeri taşların olmasıyla bunun zaten bir zeka oyunu olduğunu da aslında gösteriyor. Bir av oyunu, yarış oyunu ya da zeka oyunu olabilir. ‘Satrancın atasıdır’ demek de belki çok da yanlış olmayabilir” dedi.
#OyunSiirt’teki Başur Höyük’te 2013’te başlayan kazılarda 39 taşı bulunan 5 bin yıllık oyun gizemini koruyor. Batman Müzesi’nde sergilenen taşların bulunduğu dönemde kazı çalışmalarında görev alan Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, noyunun asıl oynandığının hala gizemini koruduğunu belirterek, “Benzer eserler ışığında bir karşılaştırma yaptığımızda, sistem olarak 4 domuzun, 4 köpeğin olması, göz şeklinde olması, pramidal taşların olması ve mermi benzeri taşların olmasıyla bunun zaten bir zeka oyunu olduğunu da aslında gösteriyor. Bir av oyunu, yarış oyunu ya da zeka oyunu olabilir. ‘Satrancın atasıdır’ demek de belki çok da yanlış olmayabilir” dedi.
#Siirtİzmir Müze Müdürlüğü'nde aralarında yöneticilerin de yer aldığı 5 kişi hakkında arkeolojik kazılarda yolsuzluk yaptıkları yönündeki ihbar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Geçen yıl Foça Antik Kenti'nde mal alımı yapıldığı dönemde bilimsel kazı çalışmasının yapılmadığı, keşif bedellerinin çok üstünde fiyatlarla ödeneklerin heba edildiği ileri sürüldü. Söz konusu dönemde kazı alanlarında yalnızca ‘ot temizliği’ yapıldığı savunuldu. Yolsuzlukla suçlanan görevlilerinden H.K., yapılan işlerin kanunlara uygun gerçekleştiğini iddia etti.
#İzmir Müze MüdürlüğüUluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilerek her yıl kutlanıyor. Türkiye'de de toplum olarak büyük değerler verdiğimiz engelli vatandaşlarımız için ülke olarak büyük çalışmalara gidildi. Özellikle müzeler. İşte Türkiye’nin 'engelsiz' 5 müzesi...
#Engelli HaftasıTürkiye dahil Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs arası, Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizin karnesi hâlâ zayıf olsa da gelişmiş ülkeler şehirlerini, kamu yapılarını, hayatın akışını engelsiz hale getirmek üzere tasarlıyor. Bizde de başta müzeler; birçok kurum bu yönde bir değişim içinde. Alanında uzman jürimize engelli dostu müzeleri sorduk.
#Engelli HaftasıBATMAN KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDEKİ MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ, 18-24 MAYIS MÜZELER HAFTASINDA KAPILARINI HALKA ÜCRETSİZ AÇIYOR. MÜZELER GÜNÜ PAZARTESİ GÜNÜ SAAT 10.00’DA KÜLTÜR MERKEZİ KONFERANS SALONUNDA BİR DİZİ ETKİNLİKLE START ALACAK. İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ CENGİZHAN BAŞARAN, BATMANLILARI MÜZE’YE DAVET ETTİ.
Bu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez bu yıl uygulanan ‘dönem sonu faaliyet haftası’ okullarda renkli etkinliklerle geçiyor. Öğretmenler kermesten sosyal sorumluluğa birçok etkinlik düzenlerken, 19 Ocak Cuma günü karne almaya hazırlanan öğrenciler dönemin stresini atıyor. Hafta kapsamında bir okul ziyareti yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de öğrencilerle kelime oyunu oynadı. Okullarda şenlik gibi geçen son hafta uygulamasını inceledik.
#Milli Eğitim BakanlığıHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaDurmadan üreten, sanatı ülke sınırlarını aşmış, gelişen, geliştiren, belki de en çok konuşulan, tartışılan sanatçılardan biri olan Ahmet Güneştekin ile bugüne kadar rekor kıran ziyaretçi sayısı sayesinde uzatılan ‘Gâvur Mahallesi’ bitmeden bir araya geldik. Bir fikri farklı disiplinlerle ifade edebilen, sadece ülke sınırlarını değil, kendi sınırlarını da aşma gayretinde olan ve sanatseverleri sürekli zinde tutan yaklaşımıyla Güneştekin, daha uzun yıllar boyunca zirvede olacak gibi görünüyor.%100 İlham Veren Sohbetler’de hep merak ettiğim değerli sanatçı Ahmet Güneştekin’i ağırladım. Keyifli okumalar!
#1Sarı zemin üzerine yuvarlak bir çizgi, ortasında iki nokta bir de eğri. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkabilen o basit gülen yüzün aslında milyonlarca dolarlık bir şirketin malı olduğunu biliyor muydunuz? Peki ama herkesin çizebileceği kadar basit görünen bu görsel, nasıl bu kadar değerlendi? İşte hiç solmayan o gülen yüzün hikâyesi...
#Smiley ŞirketiEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirKültür ve Turizm Bakanlığı, Mezopotamya’nın tarihiyle, kültürüyle, gastronomosiyle keşfedilmesini sağlayacak yedi Mezopotamya rotası oluşturdu. Ay tanrısı Sin’e inanan Sabiilerin tapınaklarının bulunduğu Soğmatar da İslam’ın astronominin merkezi olan Tillo ve Botan Vadisi de bir kase buğday karşılığında ilk asgari ücretin ödendiği Aslantepe Höyüğü de rotalarda yer alıyor. Bakanlığın ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) tanıtım çalışmalarını yürüttüğü ‘GoTürkiye’ web portalından duyurulan rotalar, ‘Büyük Mezopotamya turu’, ‘Buğdayın İzinde’, ‘Büyük Taşların Gizemi’, ‘Mozaik Yolu’, ‘Merhamet Turu’, ‘Hititlerden Komagene’ye’ ve ‘Sanat ve Bilimin Peşinde: Artuklular’ konseptlerinden oluşuyor.
#GöbeklitepeKötü bir havada Antalya Kemer’e gittik. Kemer Antalya’nın en güzel yeridir. Akdeniz’de Toros dağları denize paralel uzanır ve denizden yükselen nemli hava ‘pamuk dumanlı’ sahil şeridine kadar iner. Akdeniz iklimine yakışan çam ve makiler doyumsuz güzelliklerini pırıl pırıl denize yansıtır. Beydağları’ndan Akdeniz’e eşsiz kokuları yansırken, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Sherwood Oteli’nin sahibi Şükrü Ceylan ile karşılaştık, bizi Beydağların tepesine götürerek Akdeniz’i seyrettirmek istediler. Yakın dostla; bir çay içiminde ikilinin anlatımları bize geziden daha ilginç geldi. Başka bir zamana bıraktık o yayla gezisini.
#Turizm