Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsünün dünya genelinde yayılmaya devam ettiği uyarısında bulundu. Virüsün hem insanlardan hem hayvanlardan bulaşabildiği konusunda da uyaran DSÖ, belirtilerin bulaştıktan sonraki 5 gün ila 21 gün arasında ortaya çıktığını vurguladı.
#DSÖUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıHer ne kadar Sidney üzerindeki havai fişek gösterileri genellikle yeni yıl kutlamalarının başlangıcını sembolize etse de aslında 2023’ü ilk selamlayan ülke Avustralya değil. Yılbaşı mutluluğunu önce Büyük Okyanus’un güneyindeki Kiribati ve Samoa yaşıyor. Onlardan bir saat sonra Yeni Zelanda ve Fiji’de çığlıklar kopuyor...
#SeyahatKoronavirüs salgını artık tüm dünyada unutulmaya yüz tuttu. Kaldırılan yasaklar ve kısıtlamalara gündelik hayat normale döndü ve ölümler neredeyse bitti. Ancak ABD ve Çin başta olmak üzere bazı ülkeler hâlâ yükselen vaka sayıları yüzünden sıkıntıda.
#KoronavirüsABD Başkanı Joe Biden'ın Çin saldırılarına karşı Tayvan'ı koruma sözü vermesi ile iki süper güç arasında yükselen tansiyon ABD'li bir heyetin Tayvan'a yaptığı sürpriz ziyaret ile zirveye ulaştı. ABD'den peş peşe gelen hamlelere Çin'in tepkisi sert oldu ve 30 savaş uçağı ile hem Tayvan hem de ABD'ye gözdağı verdi.
#TayvanDünya genelinde pek çok farklı mikrop türü bulunmaktadır. Bu mikroplar da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özellikle plazmodyum mikrobu sıtma hastalığına neden olabilir. Plazmodyum nedir, hangi yollar çoğalır? Sıtma mikrobu olan plazmodyum paraziti nasıl ürer, hangi hastalığa sebep olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PlazmodyumAvrupa’da yükselişe geçen Kovid-19 vaka sayıları sebebiyle bölge, Orta Asya ile birlikte salgının merkez üssü haline geldi. Soğukların başlamasıyla dördüncü dalga endişesi taşıyan ülkelerden Almanya, Avusturya ve Hollanda, salgın kısıtlamalarından bazılarını tekrar yürürlüğe koydu. Fransa ise üçüncü aşıyı, 65 yaş ve üstünde 1 Aralık’tan itibaren zorunlu tutacak. DSÖ Avrupa Bölgesi yetkilileri ise vaka sayılarının yükselmesinde iki neden öne sürüyor: Yetersiz aşılama ve sosyal önlemlerin gevşetilmesi.
#AvrupaKoronavirüs salgını alınan tüm önlemlere ve aşılama kampanyalarına rağmen yayılmaya devam ediyor. Tüm dünyada artan vaka ve ölüm sayılarının Avrupa'da tavan yapmasıyla birlikte kıta salgının yeni merkez üssü haline geldi. DSÖ ise konuyla ilgili ciddi uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsDünya çapında 23 milyon çocuk, 2020'de rutin aşılama hizmetleri aracılığıyla hayat kurtaran aşıları kaçırdı. Bu rakam, 2019'dakinden 3,7 milyon fazla. Tüm dünyada sekteye uğrayan aşılama nedeniyle 117 milyondan fazla çocuk risk altında. Ebeveynlerin çocuklarına rutin aşıları yaptırmamasının altında hangi neden yatıyor? Ve en önemlisi olası bir kızamık salgını bizleri mi bekliyor?
#KızamıkMarmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#MüsilajDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Batı Pasifik Direktörü Dr. Takeshi Kasai, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının kısa dönemde salgını sonlandırmayacağı, Batı Pasifik ülkelerinin aşıya erken erişimde sorun yaşayabileceği uyarısında bulundu.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ölüm oranlarında Avrupa ile Doğu Akdeniz bölgelerinde tırmanış gözlemlendiğini belirterek, "Şu andaki en iyi tahminlerimiz bize küresel nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun bu virüse yakalanmış olabileceğini söylüyor." dedi.
#DSÖDünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, koronavirüsle ilgili dünyadaki ve Türkiye’deki son gelişmeleri beş soruda yanıtladı. Pavel Ursu virüsün aşısı ve tedavisinin bir an önce geliştirilmesi için tüm dünyadan 4 bin uzmanın bir araya getirildiğini söyledi.
#Corona VirüsSıtma hastalığı seyahat hastalıklarından biri. Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık insanlara, parazitle enfekte olmuş dişi anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşmaktadır. Sıtma hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Sıtma