ABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüBatı Nil virüsü nedeniyle, Yunanistan’da çok sayıda kişi hayatını kaybettiği açıklandı. Türkiye'de de korku yaratan Batı Nil virüsü hakkında bilgiler merak konusu oldu. Batı Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü hakkında bilgiler...
#Batı Nil VirüsüABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekÜlkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.
#Batı Nil VirüsüHayati riski olduğu bilinen Batı Nil virüsü, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Batı Nil virüsü nedir? Tedavi edilebilir mi? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, Batı Nil virüsüyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#VirüsSivrisinek sokmasıyla bulaşan ve tedavisi geciktirildiği takdirde nadir de olsa hayati risk taşıyan Batı Nil Virüsü, vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Genellikle sık seyahat eden kişilerin risk altında bulunduğu Batı Nil Virüsü, baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Batı Nil Virüsü belirtileri ve hastalık hakkında detaylar.
#Batı Nil Virüsü NedirBatı Nil virüsü can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı vatandaşları bu virüs hakkında bilgilendirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, BNV enfeksiyonunun, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu belirtildi. Peki, Batı Nil virüsü nedir, belirtileri neler?
#Batı Nil VirüsüSivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü, İstanbul'un Avcılar ve Esenyurt bölgesini etkisi altına aldı. Tehlikenin yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, Türkiye’de bu virüsü bulaştırabilecek çok sayıda sivrisinek türü bulunduğunu söyledi. Arman, "Batı Nil Virüsü; kan nakli söz konusu olduğunda insandan insana geçebiliyor. Ayrıca anne sütü aracılığı ile bebeğe de geçebiliyor" dedi.
#Batı Nil VirüsüSağlık Bakanlığı, sivrisinek sokmasıyla bulaşan ve nadiren de olsa ölüme yol açabilen Batı Nil Virüsü enfeksiyonu hakkında bilgi vererek, Türkiye’de bu şekilde 4 vak'a tespit edildiğini kaydetti. Bu gelişmeyle birlikte, 'Batı Nil Virüsü nedir?' ve 'Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?' gibi sorular vatandaşlarca sorgulanmaya başlandı. İşte, Batı Nil Virüsü hakkında tüm merak edilenler...
#Batı Nil Virüsü Nedir?Sağlık Bakanlığı, "Bu yıl ülkemizde, tamamı İstanbul Avcılar'da ve temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir. Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır" açıklamasında bulundu.
#Batı Nil VirüsüYaz ayları sona erdi, sivrisinekler artık yok diye düşünmeyin. Özellikle sonbaharda iç mekanlarda görülen sivrisinekler, birçok hastalığa neden olabiliyor. Taşıdığı virüsler, ateş, kusma, eklem ağrısı gibi basit belirtilerin yanı sıra menenjit gibi ciddi belirtilere yol açan sivrisineklere karşı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
#Sivrisineklerden Korunma YollarıGüney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü Danimarka'daki bir hastada görüldü. Avrupa kıtasında daha önce İngiltere ve Hollanda'da da Zika vakalarına rastlanmıştı. Virüsün insandan insana geçtiği bir vaka henüz görülmese de hastalığın cinsel yollarla bulaşabileceği ifade ediliyor. Öte yandan Güney ve Orta Amerika ülkelerine seyahat eden herkes de hastalık riskiyle karşı karşıya... Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü, Zika'nın Batı Yarımküre'de Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görüldüğünü bildirdi. ABD de 22 ülkeye karşı seyahat uyarısında bulundu.
#Zika VirüsüKenelerden bulaşan KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) korkusu yazın artıyor. İstanbul’da yılda yaklaşık 300 bin kişi hastanelerin acil servislerine başvuruyor. Piknik, yürüyüş gibi nedenlerle doğayla buluşan İstanbullular, buralarda vücutlarına yapışan keneleri farkedince panik yaşıyor.