LGS puanları açıklandı, bazı öğrenciler istedikleri puanları alırken belki de bazı öğrencilerin puanları beklentilerinin altında kaldı. Beklenmedik sonuçlar almak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak puanların eğitim yolculuğunun sadece bir parçası olduğunu unutmamak önemli.
#Konuk Yazar3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) iki haftadan az bir süre kaldı. 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testleri (YDT) uygulanacak. Sınava sayılı günlerin kalması adaylar için de stresin artması anlamına geliyor. Ancak uzmanlar bu yılın üniversite adaylarını uyarıyor: “Bütün yıl yaptığınız sınava hazırlığın ardından bu süreçte yorgun hissedebilirsiniz ancak kendinizi yetersiz hissetmeyin.”
#YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları SınavıLGS’ye bir ay kadar kısa bir vakit kaldı. Gülay’ın kızı Bilge de harıl harıl sınava hazırlanan öğrencilerden. Evde ortam gergin ancak Gülay ve eşi Atakan için öncelik Bilge’nin psikolojisi, gözleri hep onun üzerinde; ancak çözdüğü soru sayısını saymak için değil!
#Gizem Coşkunarda17-18 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Sınavda bu yıl da baraj puanı uygulanmayacak. Yerleştirme puanları adayların sınav puanlarına ortaöğretim başarı notları eklenerek hesaplanacak. Son düzlüğe girilen YKS öncesi adayların yapması ve yapmaması gerekenleri uzmanlara sorduk...
#Yükseköğretim Kurumları SınavıHükümetin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti (SPD), yeni yılın ilk toplantısında, ‘Almanya’da altyapının güçlendirilmesi’ hedefini değerlendirdi.SPD yönetimi, hedefin ülkeyi daha ileri taşımak ve altyapıyı modernleştirerek daha da geliştirmek olduğunu ilan etti.
#AlmanyaPandemi sonrasında okula uyum süreciyle ilgili yapılan araştırma, öğrencilerin yüzde 86’sının okula dönmekten mutlu olduğunu ancak kaygılarının da arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 97.2’si okula uyumlarının yüksek olduğunu, öğretmenlerin yüzde 45.2’si ise öğrencilerin uyum sürecinin orta derecede olduğunu düşünüyor. Öğrenciler en çok ders sürelerinin kısalmasını ve teneffüslerin uzatılmasını istiyor.
#ÖğretmenGençlerimizin hayatlarındaki kritik zamanlardan birisi de gelecekteki mesleki kariyerlerini belirleyecek olan YKS sınavıdır. Ebeveynler ve gençler için uzun bir maratonun sonu olarak nitelendirilecek bu sınavın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, bazı gençler mesleki tercihleriyle çeşitli üniversitelerin yolunu tutarken bazı gençler ise tekrar hazırlanma sürecine geçeceklerdir. Tabii kimi ebeveynler ve öğrenciler sınavlara vermiş oldukları anlamlar doğrultusunda mutluluk, gurur, başarı hissini yaşarken, kimileri de hayal kırıklığı, kaygı, suçluluk, umutsuzluk gibi duygular hissederler.
#DOÇ. DR.SAFİYE SARICI BULUT KİMDİR?Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSSınavlar yaklaşırken, öğrencilerin ve velilerin kaygısı artıyor. Aslında kaygı, üzüntü ve neşe gibi normal bir duygudur. İnsanı motive eder, öğrenmeyi artırır ve olabileceklere karşı hazır tutar. Sınavı önemsediğimizi gösterir, vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Her duygu gibi sağlıklı bir şekilde dışa vurulması gerekir.
#ÖğrenciAdalet Bakanı Gül, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Adalet Bakanı Gül İnsan Hakları Eylem Planı hakkında, "AK Parti'nin kurulduğu günden beri sürekli ve kesintisiz sürdürdüğü reform yolculuğunun bir adımı." ifadelerini kullandı. Bakan Gül ayrıca 'pilot dava uygulaması' ile ilgili olarak, ''Kurum diyor ki dava aç kazanırsan ben vereceğim. 15 bin dava ayrı ayrı mahkemeye gidiyor. Pilot dava uygulaması ile bir dava üzerinden mahkeme, Yargıtay bir karar verecek. Karar sonucu 14 bin 999 kişiye uygulanacak. Aynı durum olmuş adamı niye mahkemeye gönderiyorsun diyoruz.'' ifadelerini kullandı.
#Son Dakika27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Selçuk, ''Okulları 19 Haziran'a kadar 3 haftalığına açsaydık, emin olun çok daha devasa sorunlarımız olacaktı'' dedi. LGS ile ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Bakan Selçuk, ''Bina sayısını arttırdık. 18 bin arkadaşımızı okullarda görevlendirdik'' diye konuştu. LGS kapsamındaki sınava girecek Kovid-19 tanılı öğrencilerle ilgili bir soruya Bakan, ''Bunun tedbirlerini aldık, ayrı binaları oluşturduk, hiç merak etmesinler" yanıtını verdi.
#Milli Eğitim BakanıLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsCumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tarihleri açıklandı. Bunun yanı sıra sınavlar sırasında alınacak önlemlerle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan öğrenci ve veliler için öneriler ve sevindirici haberler de geldi. Milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren açıklamaların ardından Türkiye’nin önemli okullarından da birbiri ardına değerlendirmeler geldi.
#SınavPISA patronu olarak bilinen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin PISA 2018’deki karnesini değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Schleicher, öğretmene yatırımın ve eğitim kalitesinin arttığını, bunun da Türkiye’yi üst sıralara taşıdığını söyledi. 2023 Eğitim Vizyonu’nu olumlu bulan direktör, “Sınav sistemi değişmezse 2023 vizyonu olmaz”dedi.
#GazetehaberleriGünümüz şartlarında çocuklar ilgi ve yetenekleri, gelişim ve öğrenme süreçleri göz ardı edilerek bir yarışın içinde oradan oraya koşuşturuyor. Bu nedenle kişisel sosyal becerileri, bireysel farklılıkları, ilgi ve yetenekleri, farklı zeka türleri ve öğrenme modellerini göz ardı etmek zorunda kalan bir eğitim sistemine göre yetiştirilip değerlendiriliyorlar. Pedagog- Aile Terapisti Serap Melek Çavuş çocuklarımızı yarış atına çevirmeden eğitim hayatı ile ilgili neler yapmamız gerektiğini anlatıyor.
#Mutlu Ailelerin 101 SırrıAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, açıklamalarda bulundu. Bakan Gül İnsan Hakları Eylem planı ile ilgili olarak, “Öz güven içinde ve nerede bir ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız” dedi. Bakan Gül, avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimle ilgili tartışmalar için de ''Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır'' ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıMEB, bu yıl ilki yapılan LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre, liselere yerleşen öğrencilerin performansını içeren değerlendirme raporu hazırladı. Buna göre, okul başarı puanı ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki saptandı. Öğrenciler, en yüksek başarıyı 16.48 ortalama ile Türkçe; en düşük başarıyı ise 6.99 ortalamayla matematik testinde gösterdi. Kız öğrencilerin ortalama puanları, matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek oldu. Annesinin eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerle lisansüstü olan öğrencilerin ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu.
#Milli Eğitim Bakanlığı