Ya erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYa erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Yurtdışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde 15 Mart’ta yapılan değişiklik, binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Peki yeni sistemle neler değişti, hangi okullar denklik alabiliyor? Yurtdışı adaylarının merak ettiği tüm soruları YÖK Başkanı Erol Özvar’a sordum. İşte A’dan Z’ye denklikte son durum...
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenleri ilgilendiren ve tartışılan kararında önemli bir düzenleme yaptı. Hürriyet Gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı, YÖK Başkanı Erol Özvar’a ulaşarak geçtiğimiz hafta denklikle ilgili kararındaki son durumu sordu. Binlerce adayı yakından ilgilendiren yeni durumu Başkan Özvar, ilk kez Hürriyet’e açıkladı. Buna göre sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’de olanlardan mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak.
#YÖKYKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi tartışma yarattı. Daha başarılı bir öğrencinin hakkına girdiği yorumları yapıldı. Bu tartışmaları YÖK Başkanı Özvar’a sordum. Özvar, “Kimsenin hakkı yenmedi” dedi ve sistemi detaylarıyla anlattı...
#Yök- YKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi tartışma yarattı. Daha başarılı bir öğrencinin hakkına girdiği yorumları yapıldı. Bu tartışmaları YÖK Başkanı Özvar’a sordum. Özvar, “Kimsenin hakkı yenmedi” dedi ve sistemi detaylarıyla anlattı...
#YKSYKS taban puanları 2023 listesi, ÖSYM tarafından öğrencilere verilen tercih süresinin bugün dolması sebebiyle merak ediliyor. Kendileri için en doğru bölüm ve üniversiteyi seçmek isteyen adaylar tercih listelerine bugün son şeklini verecek. Adayların yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek. Yerleştirme yapılırken adayların tercih sıralaması, puanları ve üniversite kontenjanları dikkate alınacak. Adaylar bugün tercih listelerine üniversite ve bölüm ekleme-çıkarma ile sıra değişikliği işlemlerini gerçekleştirecek. Henüz tercih işlemlerini tamamlamayan ve kararsız olan adaylar ise üniversite taban puanlarına odaklanmış durumda. YKS taban puanları, üniversitelerin en düşük alım yaptığı puanı ifade ediyor. Tavan puanlar ise son olarak yapılan en yüksek alımı temsil ediyor. AYT, TYT ve YDT puanıyla tercih yapacak öğrenciler için herhangi bir baraj puanı bulunmuyor. Ancak bazı bölümler için ÖSYM tarafından başarı sıralaması şartı bulunuyor. Peki 2023 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans YKS taban puanları ve kontenjanları belli oldu mu? İşte, YKS taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamaları…
#YKS Taban Puanları 2023YKS tavan puanlar ve başarı sıralamaları, üniversite tercihlerinin başlamasının ardından öne çıkan konulardan oldu. 2023 YKS’de baraj puanının kaldırılmasının ardından bazı bölümlerde başarı sıralaması şartı uygulanıyor. ÖSYM tarafından açıklanan tercih kılavuzu ile beraber üniversite tercihleri bugün alınmaya başlandı. Öğrenciler, AİS üzerinden giriş yaptıkları tercih listelerinde en fazla 24 üniversiteye yer verebilecek. Adaylar ise YKS başarı sıralaması şartı olan bölümleri merak ediyor. Başarı sıralamaları, YKS sınav sonuç ekranında yer alıyor. Adaylar, TYT, AYT ve YDT başarı sıralamalarını sınav sonuç ekranından görüntüleyebilirler. Hukuk, Mimarlık, Tıp, Diş Hekimliği, Öğretmenlik, Mühendislik, Eczacılık gibi bölümlerde başarı sıralaması şartı aranacak. İşte, YKS başarı sıralamasına göre en düşük sıralamalar ve diğer detaylar…
#YKS Başarı Sıralaması Olan BölümlerYKS’de tercih maratonuna kısa bir zaman kala adaylar, tercih edebilecekleri üniversite ve bölümleri araştırmaya devam ediyor. ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre tercih işlemleri 27 Temmuz- 8 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Özellikle Hukuk, Tıp Fakültesi, Mimarlık, Öğretmenlik, Diş Hekimliği Eczacılık gibi puanı yüksek bölümü tercih etmeye hazırlanan adaylar, başarı sınırlaması olup olmadığını merak ediyor. Geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerde tercih için uygulanan baraj sınırlamasını kaldırmıştı. Peki 2023 YKS Başarı sıralaması şartı hangi bölümlerde var? İşte, YKS başarı sınırlaması olan bölümler…
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz Cuma günü erişime açıldı. 17-18 Haziran tarihlerinde 3 oturumdan oluşan sınava katılım gösteren adaylar, elde ettikleri puana göre tercihlerde bulunacaklar. Başarı sıralaması şartı olan bölümler 2023 tercih döneminde merak edilip araştırılan konular arasına girdi. Adaylar, 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında toplamda 24 tercih hakkına sahip olacak. Peki, Hangi bölümlerin başarı sıralaması şartı var? Tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık başarı sıralaması şartı var mı?
#Başarı Sıralaması Şartı Olan BölümlerÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-18 Haziran tarihlerinde uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili adayların en çok sorduğu soruları ve cevaplarını yayınladı. Adaylar, sınava başvurulardan, oturumlara, puan hesaplamalarından sınav belgelerine kadar birçok konuda soru sordu. Bu yılın diğer yıllara göre en önemli farklarından biri deprem bölgesindeki öğrencilerin sınav ücreti ödemeyecek ve istediği ilde sınava girebilecek olması. İşte en çok merak edilen sorular ve yanıtları:
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait (YKS) puan ve sıraların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Hürriyet Gazetesi’ne konuştu. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi Üniversite Tercih Rehberi’nde yer alan haberde Aygün adaylara tercih yaparken “Kendi isteğiniz önemli, sonuçta tercih edeceğiniz bölüm geleceğinizi şekillendirecek” tavsiyesini veriyor. Haberin tamamı şöyle:
#Prof. Dr. Halis AygünYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "TYT ve AYT’de barajları kaldırdık. Bu tabii başarı sıralaması anlamına gelmiyor. Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, öğretmenlik gibi programlarda başarı sıralaması şartı devam etmektedir" dedi.
#YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖzvarYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "TYT ve AYT'de barajları kaldırdık. Bu tabii başarı sıralaması anlamına gelmiyor. Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, öğretmenlik gibi programlarda başarı sıralaması şartı devam etmektedir" dedi.
#ÜniversiteMilyonlarca gencin kaderini belirleyen YKS, yarın ve pazar günü yapılacak. 2 yıl aradan sonra ilk kez maskesiz girilecek olan YKS’deki bir diğer ilk de baraj puanının kaldırılması. Rekor katılımın beklendiği maraton öncesi ÖSYM Başkanı Aygün, sınavla ilgili merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı.
#YKSYükseköğretim kurumları arasında yatay geçiş ve diploma denkliğini kapsayan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yükseköğretim Kurulu konunun detaylarını ve işleyişin nasıl olacağını açıkladı. Buna göre yurt dışından yatay geçiş yapmak istenen üniversitenin dünya sıralamasında ilk 400’de olması şartı aranacak. Bu şartı taşımayanların durumu ise ortaöğretimini tamamladıkları ülkeye göre değişecek.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce de tartışma konusu olan pandemi sürecinde yurtdışından Türkiye’deki üniversitelere usulsüz yatay geçişler yapıldığını doğruladı. YÖK’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, koronavirüs salgını döneminde öğrencilerin mağduriyetini önlemek amacıyla alınan kararların suiistimal edildiğini vurgulayarak, bazı üniversiteler hakkında işlem başlatıldığını bazı üniversitelerdeki sorumlular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartının değiştiğini açıkladı. Geçmişte 125 bin olan barajın, artık ne kadar olacağı merak konusu oldu. Peki, Hukuk Fakültelerinde baraj kaç oldu?
#Hukuk Fakültelerinde Baraj Kaç Oldu?Yükseköğretim Kurulu (YÖK) hukuk fakültelerine yerleşebilmek için Yükseköğretim Kurulu Sınavı'nda (YKS) gerekli olan başarı sıralamasında önceki yıllarda olduğu gibi değişikliğe gitti. 2019-2020 eğitim öğretim yılında 125 bin olarak uygulanan hukuk fakültesi giriş sıralaması, 2021-2022 eğitim yılı itibarıyla 100 bine yükseltildi.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#Yök