Güncelleme Tarihi:
YKS’ye başvurumu ne zaman yapabilirim?
Sınava başvurular, 8-23 Mart tarihleri arasında yapılacak.
YKS’ye başvuru işlemi nereden yapılır?
Başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) bireysel olarak internet veya mobil uygulama aracılığıyla ya da ÖSYM Başvuru Merkezleri’nden yapılabilir.
YKS OTURUMLARI
YKS oturumları nelerdir?
YKS’nin 1’inci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2’nci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve3’üncüsü Yabancı Dil Testi (YDT)’dir.
TYT tüm adaylar için zorunlu. SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin AYT veya YDT oturumlarına katılmaları gerekiyor.
YDT hangi dillerde yapılacak?
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.
SINAV BELGELERİ
YKS’ye girerken hangi belgeler gerekli?
Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:
1- İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi
2- Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslı.
Sınava girişte fotoğrafsız kimlik belgesi kabul edilmiyor. Sürücü belgesi, öğrenci kimlik kartları, meslek kimlik kartları ile sınava girilebilir mi?
Hayır. Sürücü belgesi, meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmiyor.
SINAV GÜNÜ
Sınavda hangi testler yer alacak?
TYT’de Türkçe, bosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testi yer alıyor. AYT’de Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler-1, sosyal bilimler-2, matematik ve fen bilimleri testi yer alıyor. YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer alıyor.
YKS ne zaman yapılacak ve testlerin süresi ne olacak?
17 Haziran Cumartesi günü uygulanan TYT 165 dakika,18 Haziran’da uygulanacak AYT 180 YDT ise 120 dakika olacak.
YKS’de sınav binasına en geç saat kaçta girilebilir?
Adaylar, sınavın 10.15’de başlayacak sabah oturumlarında saat 10.00’dan; 15.45’de başlayacak öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
Sınav binasına ne zaman gelmeliyim?
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın giriş kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekiyor.
SINAVA GETİRİLEBİLECEKLER
Sınava kalem, silgi getirebilir miyim?
Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlandığından adayların, yanlarında getirdikleri kalem, silgi, kalemtıraş ve peçeteyle sınava girmelerine izin verilmeyecek. Sınava su getirebilir miyim?
Adaylar, sınava üzerinde etiket bulunmayan şeffaf pet şişe içinde su getirebilir.
Sınava saat getirebilir miyim?
Sınavın yapıldığı salonlarda en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanıyor. Adayların sınava saatle girmelerine izin verilmiyor.
SINAV MERKEZLERİ
YKS için istediğim sınav merkezini seçebilir miyim?
Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilir. Deprem bölgesinden başvuran adaylar ise istedikleri sınav merkezini seçebilecek.
PUAN HESAPLAMALARI
Puan nasıl hesaplanır?
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunur.
TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalı?
TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların temel matematik veya Türkçe testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için de adayların, ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almaları gerekli.
ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında bir değişiklik var mı?
OBP katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik olmayacak.
Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacak?
OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacak.
Geçen yıl YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?
Evet. 2022-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
BAŞARI SIRALAMASI
Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, eczacılık, diş hekimliği ve öğretmenlikte başarı sıralaması şartı devam edecek midir?
Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam ediyor. Kılavuzda bu programları tercih edebilmek için gerekli en düşük başarı sırasının ne olacağı yer alıyor.
BARAJ PUANI
2023-YKS’de baraj puan var mı?
Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterli. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanı hesaplanmış olmalı. Ancak bazı lisans programları için en düşük başarı sırası koşulunun sağlanması gerekli.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER
Afet bölgesinde ikamet ediyorum ve ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görüyorum, sınav ücretinden muaf mıyım?
Afet bölgesi edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa’da ve Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden veya bu il ve ilçelerde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim gören adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacak.