Hekim ve sağlık çalışanlarının gündeminde, COVID-19 ve aşılama kadar önemli bir konu daha var: ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürülmesi. ’TTB, hastaya ayrılan beş dakikalık muayene süresinin hataları ve dolayısıyla da sağlıkta şiddet olaylarını arttıracağı kaygısı ile Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Peki, 5 dakikalık ‘Jet’ muayene şiddeti neden, nasıl artırır? Ortalama muayene süresi ne olmalı? Hekimler anlatıyor...
#HekimKORONAVİRÜSLE mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları acil servislerdeki yoğunluğu azalttı. Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, acil servislerin pandeminin merkezi olarak görev yaptığını belirterek, "Geçen haftalarda acil servise gelen hasta sayısı çok ciddi rakamlara ulaşmıştı. 3 bin 500 civarında vaka ki bu rakama biz normalde pik yaptığımız ayda ocak ayında ulaşırdık. Kasım ayının ortasında 3 bin 500'e ulaşmıştık. Bunun 2 bini koronavirüs vakasıydı. Bu tedbirler alındığından itibaren vaka sayılarında düşüş yaşandı" dedi.
#Prof. Dr. Başar CanderKORONAVİRÜSLE mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları acil servislerdeki yoğunluğu azalttı. Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, acil servislerin pandeminin merkezi olarak görev yaptığını belirterek, "Geçen haftalarda acil servise gelen hasta sayısı çok ciddi rakamlara ulaşmıştı. 3 bin 500 civarında vaka ki bu rakama biz normalde pik yaptığımız ayda ocak ayında ulaşırdık. Kasım ayının ortasında 3 bin 500'e ulaşmıştık. Bunun 2 bini koronavirüs vakasıydı. Bu tedbirler alındığından itibaren vaka sayılarında düşüş yaşandı" dedi.
#Sokağa Çıkma KısıtlamasıTÜM dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs salgını, yakın zamanda yaşadığımız deprem, sel gibi doğal afetlerin acil servislerin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander, acil tıp branşının geliştirilmesi, tercih edilmesi ve saygınlığının artırılması için hükümetlerin politika üretmesi gerektiğini söyledi.
#Dünya Acil Tıp KongresiAcil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sahte içki dolayısıyla meydana gelen ölümlere metil alkolün neden olduğunu belirterek, "Metil alkol, 7 mililitre alımlarda dahi ölümcül olabilen çok ağır zehirlenmeye yol açabilir." dedi.
#Sahte İçki15 Nisan 2020’de sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara verilecek cezalar arttırıldı. Gelin görün ki Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ‘şehir eşkıyaları’ vicdanları sızlatacak bir zorbalığa neden oldu. Sağlık çalışanları ve doktorlar üzerlerinde ameliyat önlükleriyle kapıları tutmak, sedyelerden barikat yapmak zorunda kaldı. Yasaya rağmen şiddetin önüne neden geçemedik? Sağlık çalışanlarını nasıl koruyacağız? Bu sorularla doktorların kapısını çaldım.
#YazarCorona virüs çalışmaları ve tedavi yöntemleriyle ilgili uzmanların görüşleri gündeme gelmeye devam ediyor. Corona virüs değerlendirmelerini paylaşan uzmanlardan olan Prof. Dr. Başar Cander de Türkiye'nin yakından takip ettiği isimlerden oldu. Vatandaşlar, Prof. Dr. Başar Candar'in hayatını merak ediyor. Peki, Prof Dr Başar Candar kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Prof. Dr Başar Candar'in biyografisi ve hayatı hakkında merak edilen bilgiler...
#Başar Cander KimdirKoronavirüsle mücadelede en önemli çağrı ‘Evde kal’. Pek çoğumuz bu çağrıya uydu, kendisini evde sosyal izolasyona aldı. Peki ya sokağa çıkmak zorunda olanlar? Bankacısı, doktoru, sağlık çalışanı, şoförü, bakkalı, tezgâhtarı ne gibi önlemler almalı? İşte uzmanların yanıtı...
#YazarÖğretmeni, müzisyeni, aşçısı, garsonu, esnafı, birçoğumuz evinde. Onlar ise görev başında, hem de en tehlikeli olabilecek yerde. Koronavirüs salgınıyla canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarına alkışla destek yağıyor. Peki onlar ne hissediyor? Kendilerini ve sevdiklerini nasıl koruyorlar? Ekipmanları tam mı? İşte yanıtı...
#Yazar- Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cander:- "Sağlıkta şiddete karşı toplum bilinçlenmeli. Nasıl bir hakime, avukata, savcıya el kaldırmıyorsa doktora da el kaldırmaması gerektiğini anlamalıdır. Çünkü orada hayatını kurtarmaya çalışan bir ekip var"- "Acil servisler ülke gündeminde çok daha ön plana çıkmalı. Acil tıp çalışanları ve onların sorunlarının mutlaka acil eylem planı içinde ilk aşamada gündeme getirilmesi gerekiyor"
Ağır hastalar için hayat kurtarmanın ilk adımı olan acil servislerde yoğunluğa neden olan bazı kişilerin başvuru gerekçeleri hem şaşırtıyor hem de gülümsetiyor. ATUDER Başkanı Prof. Dr. Cander, "Nabzını dinleyip, 'Kalbim 5 dakikadır atmıyor' diye acil servise koşan kişi bile oldu. Kalbi atmadan acile nasıl geldiyse artık. Bu başvurular bizi çok şaşırtıyor" dedi.
#Acil ServisDün hastaneye getirilen 12 yaşındaki hastanın babasına 'kızını kaybettik' diyen doktor ile ilgili soruşturma başlatılmıştı. Hastanın babasına ''Amcam elimizden geleni yapıyoruz, ama olmaz zor. Keşke. Zaten ölü olarak geldi. Baygın değil, o ölü. Ne diyeyim'' diyen doktor bugün görevden uzaklaştırıldı.
#Karaman- Sağlık Bakanlığı, acillerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla hastaların acil olup olmadığını belirleyecek triaj sistemini tüm hastanelerde yaygınlaştırmayı hedefliyor - Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Tesisleri Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Bayram: - "Acil olmadığı halde ya da kendini acil hissedip acil olmayan hastalarımız da acile gelmekte, bazı acillerimizde bu oran yüzde 70-75'lere kadar çıkmakta, bu da gerçek acil hastaya ulaşmayı engelliyor" - "Triaj sistemi hem halkımız hem de hekimlerimiz açısından daha yararlı bir sistem. Doğru hastaya zamanında müdahaleyi sağlayacak"