Çin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniBeşiktaş, Süper Lig'in 31. haftasında Ümraniyespor'u deplasmanda 2-0 mağlup etti. Yenilmezlik serisini 9 maça çıkaran Siyah-beyazlıların gollerini Redmond ve Aboubakar kaydetti. Hürriyet yazarları Uğur Meleke ve Güntekin Onay, bu karşılaşmayı köşelerinde değerlendirdi.
#BeşiktaşSağlık Bakanlığı, halk arasında "beta" olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilgili kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla yeni bir duyuru yayımladı. Duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği bildirildi.
#Strep-AMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı.Türkiye Migren Raporu’na göre halkımızın yüzde 83’ü genel baş ağrısıyla migren arasındaki farkı bilmiyor. Bu nedenle bu ağrılara çare de bulamıyor. Neyse ki iyi bir haber geldi; yeni migren ilacı çok yakında Türkiye pazarına da girecek.
#Türkiye Migren RaporuGlokom göz sinirini tahrip eden ve görme kaybına yol açabilen çok önemli bir hastalıktır... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birliktedir. Toplumda ortalama göz içi basıncı (GİB) 16 mmHg’dır, 11-21 mmHg aralığı normal sayılır. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göz içi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de vardır. Ayrıca göz içi basıncı yüksek olduğu halde göz sinirinde hasar tespit edilmeyen bir hasta grubu vardır ki bu duruma da “oküler hipertansiyon” denmektedir.
#Göz TansiyonuTarihi ve ölümcül bir sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavuruyor. İspanya ve Portekiz’de yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sıcaklıklar, orman yangınlarına da sebep olarak Fransa’da da binlerce kişiyi yerinden etti. İngiltere ise 38 dereceyi aşan sıcaklarla her geçen gün rekor tazelemeye devam ediyor ve uzmanlar sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağını öngörüyor. Peki Avrupa bu denli kasıp kavrulurken Türkiye’yi neler bekliyor? Bu sıcak hava dalgasına karşı ne yapmalıyız?
#SıcakGeçici görme kayıpları yaşıyorsanız veya zikzak şekilli parlamalar görüyorsanız, göz migreniniz olabilir… Migren, toplumda başağrısıyla özdeşleştirilmiş bir hastalıktır. Fakat migren yalnızca başağrısı olarak görülen bir durum değildir.
#Göz MigreniProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzHamilelikte mide ve karın ağrıları veya krampları yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak bazen kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Peki, hamilelikte karın ağrısı neden olur? İşte hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve merak edilenler...
#Hamilelikte Karın Ağrısıİnternetin gelecek versiyonu olarak tanımlanan “metavers” son günlerde sıkça konuşuluyor ve merak ediliyor. “Sanal evren” veya “evren ötesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz metavers’e, VR (virtual reality, sanal gerçeklik) gözlüklerle giriliyor. VR gözlükler; ekranın sınırlayıcılığı olmaksızın, gerçek boyutlarında ve 3 boyutlu sanal bir çevre deneyimi sağlıyor. VR gözlükler, 2 göze hafifçe farklı görüntüler sunarak, derinlik hissi sağlıyor. Ayrıca, aşağı-yukarı ve yanlara baktığınızda görüntüyü önünüzde kaydırıyorlar.
#VR GözlükUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiKırk yaş sonrası yakını görememe problemine “presbiyopi“adını veriyoruz. Presbiyopi için tedavi seçenekleri arasında yakın gözlükleri, uzak-yakın birarada (progresif) gözlükler, multifokal (çok odaklı) kontakt lensler ve göz içi trifokal (akıllı) lens ameliyatı yer alıyor.
#Göz DamlasıLodosun bir kaç gündür ülkemizde hakim olduğu bu günlerde lodos etkilerine maruz kalanlar en etkin belirti olan 'lodos neden baş ağrısı yapar?' sorusunun cevabını internette araştırıyor. Lodoslu havalarda en çok görülen şikayet olarak dikkat çeken baş ağrısına maruz kalmamak bir takım önlemler almak mevcut. Peki lodos neden baş ağrısı yapar?
#LodosAstrolojinin ne kadar büyük bir yol haritası olduğu pandemiyle birlikte daha çok anlaşılır oldu. İzole olmanın en büyük getirisi hayatlarımızı sorgulayıp, hayat amacımızı öğrenmeye başlamamızdır. Astroloji hem bireysel hayatımızda, hem de dünya için çok önemli bir bilgi kaynağıı. Bireysel olarak doğum haritanız sizin yol haritanızdır. Bunu parmak iziniz gibi de düşünebilirsiniz.
#İzmirProf. Dr. Derya Uludüz çıktığı programlar dolayısıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Tıp dünyasının tanınan isimleri arasında yer alan Derya Uludüz, Çocuk Nörolojisi alanında uzmandır. Başağrısı ve beyin damar hastalıkları alanlarında da uzman olan Derya Uludüz, aktif olarak poliklinik görevlerine devam etmektedir. Peki, Derya Uludüz kimdir kaç yaşında? İşte, o detaylar
#Derya UludüzABD merkezli ilaç devi Pfizer ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin başında olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı dünyanın bir numaralı gündem maddesi olmuş durumda. 43 bini aşkın kişi üzerinde denenen ve 3'üncü faz denemelerinin yüzde 90 oranında başarılı olduğu belirlenen aşıyla ilgili gönüllüler konuştu.
#BiontechProf. Dr. Derya Uludüz, belirli dönemlerde yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Tıp dünyasının tanınan isimleri arasında yer alan Derya Uludüz, Çocuk Nörolojisi alanında uzmandır. Başağrısı ve beyin damar hastalıkları alanlarında da uzman olan Derya Uludüz, aktif olarak poliklinik görevlerine devam etmektedir. Peki, Derya Uludüz kimdir kaç yaşında? İşte, o detaylar
#Derya Uludüz KimdirKoronavirüs teşhisi konduktan sonra helikopter ile Walter Reed askeri hastanesine götürülen ABD Başkanı Donald Trump’ın öksürük, burun akıntısı,hafif ateş gibi semptom gösterdiği açıklandı. Trump’a Renegeron tarafından geliştirilen 8 gramlık antikor kokteyliyle deneysel tedaviye başlandı.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
#Sağlık BakanlığıBubonik veba nedir? sorusu gündemde yer alıyor. Bubonik veba olarak gündeme gelen ve hıyarcıklı veba olarak da bilinen ve son olarak Çin'de görülen bu hastalık hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama geldi. Açıklamada, Çin'de görülen ve bulaştıktan sonra çok öldürücü olduğu bilinen bubonik veba hastalığının yüksek risk taşımadığı ifadelerine yer verildi. Gribe benzer belirtiler taşıdığı için pek fazla teşhis edilemeyen bubonik veba, kemirgen hayvanların etini tüketme ya da pire ısırması yoluyla insanlara geçiyor. Hastalığı kapan insanlar ise daha sonra tıpkı koronavirüste olduğu öksürük, hapşuruk gibi yollarla hastalığı damlacıklarla başka insanlara bulaştırıyor. İşte, hıyarcıklı veba ya da diğer bir isim ile bubonik veba belirtileri ve detaylı bilgiler...
#Bubonik (Hıyarcıklı) VebaMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit Aşısı