İzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla Bayraktarİstanbul’daki restoranlarda ve gece kulüplerinde yabancı turistlere fahiş fiyat çıkarıp ödemeyenleri darp ettikleri öne sürülen 46 şüphelinin, 762 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. ‘Dolandırıcılar Şehri İstanbul’ adlı belgesele de iddianamede atıfta bulunan savcı, “Tüm bu suç organizasyonları ülke turizmine ve imajına zarar veriyor” dedi.
#İstanbulSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#DolandırıcılıkSivas’ta sağlık çalışanı Fatih Çağlar, kendisini polis olarak tanıtan ve dolandırmaya çalışan kişiden '180 bin lira kredi çektiğini ancak bankaya gidecek parası olmadığını' ileri sürerek 200 lira göndermesini sağladı. Çağlar dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini söylerken, 'Beni tebrik edip 200 TL’yi helal etti. Beni engelledi, şimdi arayıp ulaşamıyoruz. Bu 200 lirayı bir hayır kurumuna bağışlamayı düşünüyorum.' dedi.
#SivasSivas’ta sağlık çalışanı Fatih Çağlar, kendisini polis olarak tanıtan ve dolandırmaya çalışan kişiden '180 bin lira kredi çektiğini ancak bankaya gidecek parası olmadığını' ileri sürerek 200 lira göndermesini sağladı. Çağlar dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini söylerken, 'Beni tebrik edip 200 TL’yi helal etti. Beni engelledi, şimdi arayıp ulaşamıyoruz. Bu 200 lirayı bir hayır kurumuna bağışlamayı düşünüyorum.' dedi.
#SivasPek çok yeni teknoloji gibi yapay zeka da kötü amaçlı kişilerin kullandığı bir araca dönüşmüş durumda. Yapay zeka ile üretilen gerçekçi görüntüler ve sesler, dolandırıcıların yeni silahı haline geldi. Peki hangi durumlar riskli? Dolandırıcıların hedefi olduğundan şüphelenenler ne yapabilir? Yapay zeka ile klonlanan sesi anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Bu soruları ve daha fazlasını Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile mercek altına aldık.
#TeknolojiPandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört Uygulamasıİstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Etiler’de bir telefon dolandırıcılığı çetesi, 65 yaşındaki adamı ve 78 yaşındaki kadını polis süsü vererek yaklaşık 1 milyon lira dolandırdı. Yaşlı iki vatandaşla paraları yanlış kişilere vermesinler diye aralarında “Sarı saçlım, mavi gözlüm” diye parola bile belirleyen çeteden bir şahıs, paraları alıp kaçmaya başladı. Dolandırıldığını anlayan vatandaşın ihbarı üzerine Beşiktaş polisi şahsı suçüstü kıskıvrak yakaladı. Hareketli anlar kameralara yansırken, emekli öğretmen olduğu öğrenilen dolandırıcı tutuklanarak cezaevine gönderildi, paralar ise sahiplerine teslim edildi.
#EtilerKasım ayı festivalleri devam ederken birçok sosyal medya fenomeni alışveriş sitelerinden link vermeye uygun fiyatlı olarak gördükleri ve liste yaptıkları ürünleri takipçileriyle paylaşmaya başladı. Ancak yapılan link paylaşımı masum bir durum mu yoksa dolandırıcılığa dönüşebilir bir tehlike mi? İşte detaylar...
#Alışveriş FestivaliG.Y., Antalya’da yaşıyor. Hesabı ele geçirilen, bir arkadaşının yaptığını sandığı, “F. yatırım borsası sayesinde 5 bin TL yatırdım, 57 bin TL kazandım” paylaşımına kandı. Dolandırıcıların tuzağına düştü. Ayrıldığı işyerinden aldığı tazminatla birlikte 157 bin liralık birikimi uçtu gitti. G.Y., Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na, ‘nitelikli dolandırıcılık’tan suç duyurusunda bulundu. G.Y. gibi dolandırılan okurlarıma hukukçuların, uzmanların ve Adalet Bakanlığı’nın uyarılarını yazdım.
#YAZARTürkiye’de ev alma hayali, 'hayali evlere' para kaptırmaya dönüşebiliyor. Kredi çekip borca giren ve mağdur olan binlerce kişi var. Özellikle projeden konut satın alımında son günlerde dolandırıcılıklar oldukça arttı. Ev alacak olanlar neye dikkat etmeli? Uzmanına sorduk...
#EvBorsa İstanbul’da işlem gören ve patronunun banka satın alacağını iddia ettiği şirket Marka Yatırım Holding’de 15 kişi hakkında piyasa dolandırıcılığı suç duyurusu ve 16 kişiye de işlem yasağı getirildi. Şirketin patronu Mine Tozlu Sineren ve eşi İbrahim Sineren hakkında da suç duyurusu yapıldı.
#Mine Tozlu SinerenBu yıl birçoğumuz yeni yılı ve ilk günlerini sevdiklerimizle sanal ortamda karşılıyoruz. Sosyal medya ya da görüntülü görüşmeler gibi iletişim teknolojilerine sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Ancak bu uygulamaların, düzgün kullanılmadığında büyük risk taşıdığını unutmamalıyız. Siber güvenlik uzmanı Gürcan Şen, 2021’e girerken online güvenliğimizi sağlayacak birkaç ipucu paylaşıyor.
#EsetKoronavirüs pandemisi başladığında milyonlarca kişi Houseparty uygulamasını kullanmaya başladı. Yüzyüze görüşmenin mümkün olmadığı zamanlarda bu görüntülü sosyal ağ hizmeti, özellikle genç nesilde büyük ilgi gördü. Ancak artık kullanmıyorsanız, uygulamayı veya hesabınızı tutmanın anlamı var mı? Siber güvenlik uzmanları, popülerliği geçtikten sonra kullanılmayan uygulamaların durumunu sorguladı, tavsiyelerde bulundu.
#UygulamaSosyal medyada sahte ve kurgu hesapları deşifre ederek hızla popüler olan ‘rulling’ (@atavrattroll) adlı hesap başta olmak üzere üç hesap üzerinden burs ve yardım bahanesiyle toplanan para ile yasadışı bahis oynandığı iddia ediliyor. Suçlanan S.Ç., 10 gün önce ortadan kaybolurken, hakkında 4 ayrı suç duyurusunda bulunuldu.
#GazetehaberiBirçok kişinin indirimli alışveriş yapmak için dört gözle beklediği Black Friday yaklaşıyor. Ancak online alışveriş çılgınlığının yaşandığı Black Friday’da alışveriş yapan birçok tüketici, siber dolandırıcıların mağduru olmaktan kaçamıyor. Güvenlik önlemlerini göz ardı eden tüketicileri dikkatli olmaya davet eden Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#Black FridayNijerya'da internet üzerinden dolandırıcılık yapmak suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun, yüksek güvenlikli hapishanede yine internet üzerinden farklı ülkelerdeki çok sayıda kişiyi en az bir milyon dolar dolandırdığı öne sürülüyor.
#NijeryaTelefonla aradıkları kişileri dolandırdıkları iddia edilen aralarında sosyal medya üzerinden şarkıları paylaşılan "Seda Tripkolic" olarak tanınan şarkıcı Seda Sular'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanığın "dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından cezalandırılması istemiyle dava açıldı. Sular'ın "dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından 16 yıldan 53 yıla, diğer 11 sanığın da aynı suçlardan ayrı ayrı 7 yıldan 66 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi
#Seda SularErzurum'da çalıştığı bankadan zimmetine geçirdiği 3 milyon 175 bin lirayı ödemek için 1 milyon 370 bin lirayla "İddaa" oynayıp kaybettiği öne sürülen İsmail Cem O. ile görev yaptığı başka bir bankadan usulsüz işlemler gerçekleştirerek ağabeyine para aktardığı iddia edilen A.Z.T. hakkında "zimmet", "özel belgede sahtecilik", "dolandırıcılık" ve "yarar sağlama" suçlarından 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#BANKA