Konserve tekniği, gıdaları uzun bir süre mevsimindeki lezzetiyle saklamanın en geleneksel yollarından biri. Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor. Ancak konserve doğru yapılıp saklanmadığında kısa süre içinde bozuluyor ve hem israf, hem emek ziyanı, hem de ölüme varabilecek zehirlenmelere yol açıyor. Sizin için güneşte olgunlaşmış güzelim sebzelerinizi bütün yıl afiyetle yemenizi sağlayacak bazı püf noktaları hazırladık. Yazının en altında bulunan konserve tariflerimizi de sakın kaçırmayın. Afiyet olsun…
#Konserve Nasıl YapılırKış hazırlıklarının en başında konserve yapımı gelir. Genellikle tüm ailenin toplandığı ve kilolarca sebze ve meyvenin temizlenip ayıklandığı bu hazırlık, renkli renkli cam kavanozlar ile mutfağımızın en güzel dekorlarını oluşturur. USLA Akademi Baş Şefi Fehmi Samancı, mevsimlik ürünlerle konserve hazırlayacaklar için bazı ipuçları verdi.
#KonserveBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmBamya, yaz aylarında tezgahları renklendiriyor. Yüksek oranda lif, vitamin ve mineral içeren bamya ebegümecigiller familyasına ait. Yazın tazecik bamyalarını doğru şekilde kurutarak kış aylarında da tüketebilirsiniz. Peki bamya nasıl kurutulur? Bamya nasıl toplanır, konservesi nasıl yapılır? İşte güneşte, fırında, tepside büyük ve çiçek bamya kurutmanın yolları...
#Bamya Nasıl KurutulurModern hayatın hızlı akışı insanların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Kişilerin eski yıllara nazaran yemek hazırlamak ve mutfakta vakit geçirmek için pek fazla zamanı bulunmamaktadır. Zamanla hazır, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlere yönelme eğilimi ortaya çıkmıştır. Fakat son yıllarda bu hızlı beslenme tarzının sağlık üzerinde olumsuz etki ettiği anlaşılmıştır. Bunun sonucu bireyler sağlıklı beslenmeye doğru bir tercih kullanmaya başlamışlardır. Türk mutfağının eskiden beri bilinen ve yapılan kış hazırlıkları arasında gıdaların "kurutularak kışa hazırlanması" da vardır. İşte, bamya nasıl kurutulur, kışlık bamya kurutmak için ipuçları gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#BamyaTombul, sultani gibi çeşitleri olan bamya en çok konservesi yapılan sebzelerden biridir. Bamyanın sevilmeme nedenlerinden biri salyalanmasıdır çünkü bu pek çok kişi mide bulandırıcı bulabilmektedir. Ancak doğru ayıklama ve doğru pişirmeyle bu sorun engellenebilir. Peki, bamya nasıl temizlenir?
#Bamya Nasıl Temizlenir?Mutfaklarda kışa hazırlıklar son hızıyla sürüyor. Bu hazırlığın en önemli adımı da hiç şüphesiz konserveler. Her daim lezzetini koruyan konserveleri hazırlarken, bazı püf noktalarını aklınızdan çıkarmamalısınız. İşte el emeği göz nuru konserve yaparken dikkat etmeniz gerekenler...
#KonserveSıcaklar bastırınca insanın canı ne sıcak yemek yemek ne de bunun için uzun uzun hazırlık yapmak istiyor. Eh diziler de bitti, akşamları sofrada muhabbet etmekten güzeli yok. İster içkiyle, ister çayla; mezeler bence güneş, deniz, ıhlamur kokulu hava kadar lazım, onlar kadar bizi biz yapıyor. Abim geçen gün çat kapı misafirim olduğunda hazırladığım sofraya bakıp, “Valla insanlar böyle bir sofra hazırlamak için bir hafta önceden çalışmaya başlıyor” dedi. Yanılıyor. Mezenin de pratiği olur. Bakın sizin için hazırlığı kısa sürenleri seçtim...
#MezeTaze fasulye, börülce, patlıcan gibi sebzelerle evlerde yapılan konservelerin sağlık açısından risk taşıdığı, içinde çoğalan ve zehirlenmelerine yol açan "clostridium botulinum" adlı mikroorganizmanın, öldürücü etki yapabildiği bildirildi. Konserve yerine sebzelerin yazın kurutulup kışın tüketilmesi öneriliyor.
- Prof. Dr. Pazır: "Özellikle kırsal kesimden şehre göç etmiş birçok aile, tasarruf amacıyla sebze konservesi yapıyor. Açık kazanlarda saatlerce kaynatılıyor. Taze fasulye, börülce, patlıcan gibi sebzelerde çok risk var" - "Oldukça riskli olan, sporları yüksek ısıya dayanıklı, besin zehirlenmelerine yol açan 'clostridium botulinum', evlerde yapılan konservelerde öldürücü etki yapabiliyor" - "Düşük çaplı tasarruf için büyük risk alınmamalı"
SON iki yıl içinde yüzde 54 büyüyerek, 105 milyon YTL’ye ulaşan konservede rekabet taze sebzeden kurutulmuş ve közlenmiş ürünlere kaydı. Kuru patlıcan, biber ve domates dolmasının yanı sıra, ilk kez börülcenin konservesine de yönelen firmalar, şeftali, armut, ananas ve kirazı birarada ambalajlayıp piyasaya sürdü. Yeni ürünlerle yıllık üretim 28 bin 500 tona ulaştı.