Balistik füze nedir sorusu ile özellikleri ve etkisi, İran'ın İsrail ile ilgili füzeleri ateşlemesiyle gündeme geldi. İsrail Ordusu Lübnan'ın güneyinde "Kuzeyin Okları" adı verilen bir kara operasyonuna başladığını duyururken, İran'dan İsrail'e doğru yüzlerce balistik füze ateşlendi. Ortadoğu'daki İsrail-Lübnan savaşı endişelere neden olurken, balistik füze hızı ve etki alanı da dikkat çekti. Nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füze olan balistik füzeler, toplam 30 ülkeye konuşlandırıldı. Balistik füzenin ne kadar zarar verdiği de öne çıkan konular arasında yer alıyor. Peki, balistik füze ne demek, nedir? İşte balistik füze etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Balistik Füze Etkileriİran'ın ABD'ye karşı balistik füze kullanmasıyla gündemde yer alan haberlerin ardından balistik füzenin özellikleri ve tanımı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Askeri anlamda güçlü bir füze olan balistik füze saldırılarda çok büyük etkiler sağlayabilmektedir. 3 ayrı türü olan balistik füze nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Peki, Balistik füze nedir? Balistik füze özellikleri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili detaylar.
#Balistik Füzeİran'ın gerçekleştirdiği füzeli sonrası intikam yemini eden İsrail, Tahran'a verilecek cevap için Biden yönetiminden cevap bekliyor. ABD medyasına göre, İsrail'in misillemesi İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasından hedefli suikastlara kadar uzanıyor. BBC Orta Doğu muhabiri Yolande Knell ise "Birçok kişinin çıkmasından korktuğu büyük çaplı bir bölgesel savaş ihtimali şimdi daha yüksek." diyor.
#İsrailBalistik füze nedir sorusu, bu füzenin etkileri dolayısıyla merak uyandırmaya devam ediyor. Son olarak İran'ın ABD'ye karşı balistik füze kullanması üzerine merakla sorgulanan bu füzelerin etkisi, bu kez Rusya Ukrayna savaşı ile yeniden gündeme geldi. Peki, balistik füze nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, balistik füze hakkında merak edilen bilgiler
#Balistik FüzeGündemdeki haberler nedeniyle balistik füze bir kez daha gündeme geldi. Rusya’nın Ukrayna işgalinde kullandığı iddia edilen balistik füzenin türleri ve özellikleri merak konusu oldu. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir. R-7 ilk kıtalararası balistik füzedir. Peki, balistik füze nedir? İşte balistik füze özellikleri ve türleri
#Balistik FüzeRusya yönetimi, Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir niyeti olmadığını her fırsatta dile getirse de askeri hareketliliğin devamı kaygıları artırıyor. Bu süreçte her iki tarafın lideri de hava durumunu çok yakından takip ediyor. Neden mi? İşte cevabı...
#RUSYAABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten iki ay sonra ilk basın toplantısını düzenliyor. Biden koronavirüs sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Joe Biden, 1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmelerinin çok zor olduğunu ancak ülkede uzun süre kalma niyetlerinin olmadığını açıkladı.
#Joe BidenSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinABD'nin yeni NATO üyesi ülkelerdeki(Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya) askeri hareketliliğibden rahatsız olduğu bilinen Rusya, çok başlıklı kıtalararası bir füze denemesi yaptı. ABD’nin oluşturmakta olduğu füze kalkanına karşı yapılan denemenin başarıyla sonuçlandığı açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD füze kalkanının Avrupa’ya yerleştirilmesinin kıtayı "barut fıçısı" haline getireceğini söylediği bu füze kalkanı projesi nedir? Yılmaz Aklar'ın, ABD ile Rusya arasındaki füze kalkanı bunalımı analizi...
Kuzey Kore’nin atom bombası denemesiyle nükleer tehdit artarken, bilimadamları haftaya Chicago’da bir araya gelip "geceyarısına 7 dakika kala" duran kıyamet saatini ileri alıp almamayı tartışacak. Saatin ileri alınması nükleer kıyamete bir adım daha yaklaşıldığı anlamına gelecek.
Bütün dünyadan yoğun tepki almasına rağmen Irak’a saldırmaya kararlı olan Bush yönetimi, 2. Körfez Savaşı için özel kuvvetlere ve son sistem askeri teknolojiye dayanan yeni bir tür Alman ‘Blitzkrieg’i (yıldırım savaşı) hazırladı. Bush gizli tutulan 4 yeni silahla Irak’ı kısa sürede teslim almayı planlıyor.