Güncelleme Tarihi:
İran dün gece İsrail'e yüzlerce füzenin kullanıldığı bir saldırı gerçekleştirdi. İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan yeni açıklamada, operasyona "Gerçek Vaat 2" adının verildiği belirtildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi saldırı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “BM genelgesinin 51. Maddesi kapsamında meşru müdafaa hakkımızı kullanarak sadece Gazze ve Lübnan'daki soykırımdan sorumlu askeri ve güvenlik noktalarını hedef aldık. Yaklaşık iki ay boyunca Gazze'de ateşkes sağlanması için büyük bir itidal gösterdikten sonra bu adımı attık” dedi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise intikam sözü vererek "İran bu gece çok büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek" dedi.
Bugün batı medyasında yer alan analizlere göre Tel Aviv yönetimi İran'a vereceği cevap için tartışmalara başladı. Dün gece Netanyahu başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında Tahran'a verilecek cevabın ne olacağı konusunda net bir karar verilemedi.
Üst düzey bir İsrailli yetkili Axios'a yaptığı açıklamada, kabine toplantısında karar alınmamasının nedenlerinden birinin İsrailli yetkililerin Biden yönetimiyle istişare etmek istemesi olduğunu söyledi. İsrail İran'a kendi başına yanıt verecek olsa da, durumun stratejik etkileri nedeniyle planlarını ABD ile koordine etmek istiyor.
İSRAİL BÜYÜK BİR MİSİLLEME PLANLIYOR
Axios'ta yer alan habere göre, bölgesel bir savaşın eşiğinde olan İsrailli yetkililer, IDF'nin dün gerçekleştirilen büyük füze saldırısına birkaç gün içinde "önemli bir misilleme" yapacağını ve bu saldırının İran'daki petrol üretim tesislerini ve diğer stratejik alanları hedef alabileceğini söyledi.
Axios İsrail ve İran'ın Ortadoğu'yu saran savaşta yeni ve çok daha tehlikeli bir cephe açmaya hiç bu kadar yakın olmadığına dikkat çekerken İsrailli yetkililerin açıklamalarına atıfta bulundu ve İran'ın nükleer tesislerine saldırı da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu yazdı.
Axios kaynaklarına göre birçok İsrailli yetkili olası hedef olarak İran'ın petrol tesislerini işaret ediyor, ancak bazıları hedefli suikastların ve İran'ın hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılmasının da olasılıklar arasında olduğunu söylüyor.
Yayın organına göre, İsrail'in cevabı, savaş uçaklarıyla hava saldırılarının yanı sıra iki ay önce Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine benzer gizli operasyonlar olabilir.
BÜYÜK ÇAPLI BÖLGESEL BİR SAVAŞ ÇIKMASI İHTİMALİ ARTIK DAHA YÜKSEK
Kudüs'te bulunan BBC Orta Doğu muhabiri Yolande Knell, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef alabileceğini öne sürdü ve "Bu İsrail ordusunun uzun süredir hazırlandığı tehlikeli bir görev. Birçok kişinin çıkmasından korktuğu büyük çaplı bir bölgesel savaş ihtimali şimdi daha yüksek." dedi.
İKİ AŞAMALI STRATEJİ
BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner ise İsrail'in "güçlü bir karşılık vereceğini söylediğini" hatırlattı.
Gardner, "Uluslararası müttefiklerinin Nisan'daki İran füze saldırısı sonrası İsrail'e yaptığı itidal çağrılarının bu sefer ortaya çıkma ihtimali düşük" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"İsrail şu an iki aşamalı bir strateji izliyor gibi görünüyor: Bir yandan düşmanlarını suikast ve hava saldırılarıyla ortadan kaldırıyor, sonrasında da caydırıcılık politikası izliyor.
Gardner'e göre İsrail uzun süredir İran'a saldırmak için plan yapıyor; komutanlar ne zaman ve ne kadar sert vuracaklarını hesaplıyor.
"İsrail, İran içindeki ajan ağını devreye sokarak füze saldırısı emrini veren ve saldırıyı gerçekleştirenlerin peşine düşmeyi de deneyebilir. Ayrıca, İran'ın nükleer tesislerini de hedef alabilir" diyen Gardner, iki ülke arasındaki gerilimin tırmanmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde:
"İki durumda da İran'ın karşı saldırıya geçmesi neredeyse kaçınılmaz olacak, böylece iki ülke de içinde oldukları saldırı ve intikam sarmalını sürdürecek."