“Afrika’da safari yapacağım için çok heyecanlıyım” dediğimde tur liderimiz “Safari, gezimizin bir parçası, biz Namibya’yı yaşamaya gidiyoruz” dedi. O zaman ne kastettiğini pek anlamamıştım. Eve döndükten sonra “Hadi anlat bakalım, neler gördün” sorularına sessiz kaldım. “Fil gördüm, zürafa gördüm, çölde yürüdüm” demek yetersizdi sanki…
#NamibyaBundan tam 20 yıl önce balayı tatilimiz için Dubai’yi tercih etmiştik. Bu kez oğullarımız Eymen ve Emir’i de yanımıza alarak, hem 20’nci yıldönümümüzü başladığımız yerde kutlamak hem de onlara bu eğlence dolu destinasyonu yaşatmak istedik. Bu defa program ‘çocuk eğlencesi’ odaklıydı ve son derece güzel anılarla döndük. Bu yazıyı da sömestirde çocuklu bir Dubai planı yapanlara rehber olarak hazırladım.
#Sarp ÖZKARRobertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#KöpekbalığıGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaÇoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar AlemiAnkara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 27 ülkenin büyükelçisi ve misyon temsilcisine 3 Şubat'ta hizmete giren ABB Dijital Hayvanat Bahçesi'ni tanıttı. Yavaş, "Bu projemizi çocuklarımıza hayvanlar alemini tanıtmak, doğa sevgisi kazandırmak ve son teknolojik uygulamalarla buluşturmak amacıyla hayata geçirmiş bulunmaktayız" dedi.
#ANKARAJaponya’nın Hokkaido eyaleti açıklarında 10 katil balina, sürüklenen buz kütlesine sıkıştı. Yoğun buzlanma nedeniyle gemi ile kurtarılamayan sürü, bugün gözden kayboldu, balinaların buzların erimesiyle kurtulmuş olabileceği belirtildi.
#JaponyaGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkBalinalar suda yaşayan hayvanlardan biridir. Balinalar birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılıyor. Balinaların sahip olduğu çok farklı özellikler bulunuyor. Balinaların ne yediği nelerle beslendiği merak edilen konular arasındadır. Balina ne yer? Balinalar nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler detayları ile derledik.
#Balina Ne Yer?Bilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriDeniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#AntalyaDeniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#KaşNorveç kıyılarında 2019'da ortaya çıkan kameralı beyaz balina Hvaldimir, yıllardır yaşadığı terk etti. Uzmanlar bunun kötü haber olduğunu belirtiyor. Peki Hvaldimir'in dört yıldır yaşadığı kıyılardan ayrılmasında ve başka denizlere yol almasında ne sakınca var? İşte cevabı...
#Hvaldimir