Balık sezonu açıldı. Sağlıklı bir mutfağı balıksız düşünmek pek mümkün değil. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok faydasıyla ön planda. Balık seçimi yaparken çoğunlukla gözden kaçan bir mesele var, cıva birikimi... Sardalya, hamsi, Atlantik somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi bu konuda daha güvenli balıklarla lezzeti bol tarifler hazırladım.
#BalıkAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkGeçtiğimiz 15 Nisan'da başlayan balıkçılık av yasağının ne zaman kalkacağı veya yasağın kalkıp kalkmadığı Eylül ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilenler arasında ilk sırlarda yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasak tarihleri kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, balık sezonu ne zaman açılacak, açıldı mı? İşte merak edilip araştırılan detaylar...
#BalıkAnkara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Kasım Ayı 12’nci birleşimini önceki gün Meclis Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Görüşmede ABB, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2024 performans programları oy birliğiyle kabul edildi. AK Parti Grubu, performans programlarıyla ilgili eleştirilerini yarın yapılacak olan bütçe görüşmelerinde açıklayacağını belirtti.
#Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) MeclisiBalık sezonunun yavaş yavaş açılmaya başladığı bu günlerde, sizlere faydalı olacağını düşündüğüm deniz ürünleri ile ilgili bir yazı hazırladım. Balıkların besin değeri kadar tüketildikleri mevsimler de oldukça önemlidir. Peki, hangi balık hangi ayda yenmelidir? İşte, balık takvimi ve size kılavuzluk edecek besin değerleri...
#Deniz ÜrünleriTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoBeklenen balık sezonu açıldı. MasterChef deniz ürünlerinin yer aldığı programda minekop balığı da merak konusu oldu. Diğer adı kötek balığı olan minekop balığı nedir, nasıl pişirilir ve nasıl temizlenir sizler için derledik...
#Minekop BalığıMarmara Denizi'ni tehdit eden müsilajı temizleme çalışmalarının gölgesinde balık sezonu açıldı. Vatandaş "Müsilaj balıkları nasıl etkiledi? Balıkları yiyebilir miyiz?" diye soruyor, balıkçılar ise "Müsilaj hortlarsa avlanma yasaklanır mı?" diye tartışıyor... Hurriyet.com.tr hem sektörün temsilcilerine hem de uzmanlara sordu, denizdeki son durumun fotoğrafını çekti...
#Müsilaj15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi. Özlediğimiz lezzetler taze taze sofralarımıza geliyor artık. Ünlü şeflerden ve deniz mahsulleriyle ünlü restoranlardan tarifler aldık. Prof. Dr. Saadet Karakulak ise hangi balığı, hangi mevsimde yiyebileceğimizi anlattı.
#GazetehaberleriBüşra Pekin ve Alper Kul komedi filmi “Fırıncının Karısı” için ilk kez birlikte kamera karşısına geçti. Alper Kul’un paragöz fırıncı Mustafa’yı, Büşra Pekin’in ise onun hayal dünyasında yaşayan eşi Ferdane’yi canlandırdığı film, 27 Eylül’de vizyona girdi. “Yılın çifti” olmaya aday ikili ile yeni filmlerini konuştum.
#Büşra PekinBugünden itibaren kışın resmi olarak başlayacağı 1 Aralık’a kadar tam 77 gün kaldı. Sonrası kar, fırtına, boran... Soğuklar iyice bastırmadan, kitaptan tiyatroya, sinemadan televizyona, sergilere, konserlere, restoranlara, festivallere kadar her gün bir tanesini yapabileceğiniz kültür-sanat, stil, gurme, kent ve seyahat önerileri derledik.
#Güz1 Eylül itibariyle balık avı yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar denize açıldı. Karadeniz ve Ege’de kötü hava şartları nedeniyle balıkçılar istedikleri verimi alamazken, Marmara’ya açılan balıkçılar kasa kasa hamsilerle geri döndü. Hamsinin kasası İstanbul Gürpınar’daki balık halinde 70 ile 100 lira arasında alıcı buldu. Hamsinin kilogramı 4.5 ile 7 lira arasında değişirken, palamut için beklemek gerekiyor.
#Balık Sezonu