Doç. Dr. Argun Akif Özak, doktora öğrencisi Yetkin Sakarya ile Akdeniz’de ilk kez gördükleri balık katili parazite ‘Adana’ ismini verdiklerini açıkladı. Doç. Dr. Özak, “Bu türün yeni bir tür olduğunu belirledikten sonra bunu dünya literatürüne duyurduk” dedi.
#GazetehaberleriAdana'da zargana balıkları üzerinde ilk kez görülen öldürücü bir parazit türü keşfedildi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, parazitin ismini Adana’yı onurlandırmak için 'Caligus Adanensis' olarak adlandırıp literatüre kaydettirerek tüm dünyaya duyurduklarını açıkladı.
#Balık ParazitiAdana'da zargana balıkları üzerinde ilk kez görülen öldürücü bir parazit türü keşfedildi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, parazitin ismini Adana’yı onurlandırmak için 'Caligus Adanensis' olarak adlandırıp literatüre kaydettirerek tüm dünyaya duyurduklarını açıkladı.
#ZarganaBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriTayland'da çiğ balıkla hazırlanan Koi pla yemeğinin içerisindeki bakteriler nedeni ile ölümcül olduğu belirtiliyor. Uzmanlar halkı söz konusu yemeği tüketmemeleri konusunda uyarırken, her yıl 20 bin kişinin bu hastalık nedeni ile hayatını kaybettiği düşünülüyor.
#Koi PlaHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#İzmirKaradeniz’de Sinop açıklarında yaşayan literatürde ’Atherinahepsetus’ olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile ’Neogobiusmelanostomus’ olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#BalıkKARADENİZ'de Sinop açıklarında yaşayan literatürde 'Atherinahepsetus' olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile 'Neogobiusmelanostomus' olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#Sinop ÜniversitesiAltı aylık Afrika seyahatim beni bambaşka bir insana çeviriyor. Afrika’da seyahat etmek, lunapark treni gibi sizi bir yokuştan diğerine atıyor. Seyahate yeni başlanıldığında sahip olunan adrenalini bol olan günlerden birinde, seyahatimin üçüncü ayının sonuna yaklaşırken, hiç planlarımda olmamasına rağmen Malavi’ye yolum düşüyor. Malavi insanların hâlâ balıkçılık, tarım ve tahta yontmadan para kazandığı büyüleyici bir yer.
#MalaviKilo almak bazı insanlar için kilo vermek kadar zordur. Kilo almak isteyen kişilerin zayıflıkları, kronik hastalıkların, yeme bozukluklarının ve yetersiz beslenmenin sonucu oluşabilmektedir. Zayıf kişilerin dış etkenlere karşı direnci daha düşüktür ve kolay hasta olurlar dolayısıyla iyileşme süreleri de daha uzun olur.
#Kilo AlmakAKUT’un yürüttüğü "İletişim Hayattır, Geleceğimizi Birlikte Kuralım" projesi kapsamında yayınlanan Deprem Eğitimi El Kitabı’nda, evcil hayvan sahipleri için de bir bölüm ayrılmış. Bir milyon tane basılan ve ücretsiz dağıtılan kitapçık, deprem sonrasında yapılması gerekenleri anlatıyor.