Deprem onun için de bir travma

AKUT’un yürüttüğü "İletişim Hayattır, Geleceğimizi Birlikte Kuralım" projesi kapsamında yayınlanan Deprem Eğitimi El Kitabı’nda, evcil hayvan sahipleri için de bir bölüm ayrılmış. Bir milyon tane basılan ve ücretsiz dağıtılan kitapçık, deprem sonrasında yapılması gerekenleri anlatıyor.

AKUT’un halkı depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla oluşturduğu "İletişim Hayattır, Geleceğimizi Birlikte Kuralım" projesinin temelinde 81 ili dolaşan bir tır var. Gittikleri her ilde halkla birikimlerini paylaşıyor ve bir kitapçık dağıtıyorlar: Deprem Eğitimi El Kitabı. Bu arada hatırlatalım AKUT tırı bugün ve yarın Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda olacak.
/images/100/0x0/55ea0f84f018fbb8f868ab2c
Bir milyon tane basılan ve ücretsiz dağıtılan 64 sayfalık el kitabında hayvan sahiplerini ilgilendiren bir bölüm de bulunuyor. A. Memet Tanrısever, Dündar Şahin, Namık Arıkol ve Ömer Karaca gibi isimler tarafından hazırlanan kitapçıkta herhangi bir deprem durumunda ev hayvanı sahiplerinin neler yapabileceğiyle ilgili bilgiler yer alıyor. Öğütlenen ilk şey, hayvanlara karşı sabırlı olunması gerektiği. Çünkü onlar da en az bizler kadar depremin yarattığı gerilimden etkileniyorlar. Hatta dışarıda beslenen hayvanların depremden sonraki birkaç gün ortadan kaybolduğu durumlara rastlanabiliyor.

Bu el kitabıyla ilgili bilgi almak için (0212) 217 04 10 numaralı telefondan AKUT’u arayabilir, www.iletisimhayattir.com’dan tır turuyla ilgili ayrıntıları öğrenebilir ya da Büyükdere Caddesi No:120 Esentepe/İstanbul’daki merkezlerinden kitapçığı temin edebilirsiniz.

SÜRÜNGEN BESLİYORSANIZ

Deprem sonrasında bölge tahliyesi yapmayı tercih etmenizin söz konusu olduğu soğuk hava koşullarında, hayvanlarınızın taşıma kutularını bir battaniye ile kaplayın.Yolculuk yapmanız gerektiğinde, sürüngenleri bir yastık kılıfında nakledin.

KEDİ VE KÖPEK BESLİYORSANIZ

Yaralı ve panik içindeki hayvanlar ısırabilir, dikkat edin. Sakinleştirmeye çalışın.

Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kotrol edin. Yaralanma varsa veya şüpheleniyorsanız mümkün olan en kısa sürede bir veterinerden yardım alın.

Davranışları bir acil durum sonrası değişiklik gösterebilir. Tasmalarının sürekli takılı olduğundan emin olun. Dışarıdayken köpeklerin sevk kayışlarının takılı olmasına dikkat edin. Alışık oldukları koku ve arazi yapısındaki değişiklikler kafa karışıklığına ve anormal davranışlara neden olabilir.

BALIK BESLİYORSANIZ

Bazı akvaryum balıklarının hayatı, akvaryum içindeki termostatlı su ısıtıcıları, filtreler gibi elektrikle çalışan malzemelere bağlıdır. Elektrik kaynağı veya jeneratör olmadan akvaryum içindeki cihazları çalıştırmak mümkün olmayacağından, deprem sonrası kullanım için jeneratör bulundurmanız iyi olur.

KUŞ VEYA KAFES HAYVANI BESLİYORSANIZ

Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Bir değişiklik olup olmadığını anlamak amacıyla, deprem sonrasındaki bir kaç gün kuşu takibe alın. Yüksek stresli bir olay sonrası rahatsızlıklar genellikle ilk birkaç gün içinde kendini gösterir. Uyuşukluk, iştah kaybı, sulu dışkı, depresyon, yaralanma ya da kafes tabanına oturması gibi belirtileri fark ettiğinizde bir veteriner hekime danışın.

Stres ve travmanın izlerini atabilmesi için kuşunuzun kesintisiz ve huzurlu uyku almasını sağlayın. Kuşlar genellikle yalıtılmış, sakin, hafif karartılmış odalarda, kafes üzeri örtülüyken sakin kalır.

Kedi ve köpeklerde kilo kaybı

Kedi ve köpeklerde kilo kaybı ve kaşeksi (aşırı zayıflık), normal vücut ağırlığının yüzde 10’dan daha fazla miktarda azalması durumunda klinik olarak önemli olan bir rahatsızlık. Obesite ve kilo fazlalığı kadar yaygın olmamakla birlikte, kilo kaybı ve normalden zayıf olma, kedi ve köpeklerde çoğu kez önemli bir hastalık belirtisi, dikkatle tedavi gerektiren bir rahatsızlık durumudur.

Belirtiler iştahın olmaması, azalması, artması veya normal olması durumlarında bile gözle görülen bir zayıflama oluşması ve bunun yanı sıra zayıflamaya neden olan asıl hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan değişikliklerdir.

Kilo kaybı ve kaşeksiye neden olan problemleri şöyle sıralayabiliriz:

Beslenmeye bağlı problemler: Yetersiz beslenme, kalitesiz yemekler, lezzeti çok yetersiz olan mamalar, bozulmuş yiyecekler, uzun süre kötü koşullarda saklanıp niteliğini kaybetmiş mamalar ve evde birden fazla evcil hayvan olduğunda birbirleri ile giriştikleri rekabet sonucunda bir hayvanın diğerinin beslenmesini engellemesi.

Anoreksiye bağlı kilo kayıpları: Koku alamama, çiğneme ve yutma problemleri, kusma ve öğürme ile seyreden hastalıklar.

Emilim bozukluklarına bağlı kilo kaybı: Bağırsak hastalıkları ve iltihapları, lenfanjektazi, şiddetli ve aşırı sayıda bağırsak paraziti.

Sindirim bozukluğuna bağlı kilo kayıpları: Genellikle ekzokrin pankreas yetmezliği durumunda görülür.

Metabolik hastalıklar: Kalp, karaciğer ve böbrek gibi organ harabiyetleri, hypoadrenokortisizm, hipertroidizm (özellikle kedilerde) ve kansere bağlı kilo kayıpları ve zayıflamalar.

Aşırı besin kaybına yol açan hastalıklar: Şeker hastalığı (diabetes mellitus), yaygın deri lezyonları (geniş yanıklar gibi), protein kayıplı nefropati ve enteropatiler.

Nöromuskuler hastalıklar

Aşırı kalori harcamaya bağlı kilo kayıpları: Aşırı fiziksel aktivite, aşırı ve uzun süre soğuk ortamda kalmak, hamilelik ve emzirme dönemleri, enfeksiyon, yangı ve yüksek ateş gibi durumlarda artan kalori kaybı ve hipertroidizm vücutta aşırı enerji sarfiyatı.

Tedavi, bu duruma neden olan asıl hastalığın kontrol altına alınması ve tedavinin bu yönde uygulanması ile gerçekleşir. Bu nedenle kedi ve köpeğinizin vücut ağırlığının yüzde 10’dan daha fazla azaldığı ve zayıfladığı durumlarda mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve bu duruma yol açan hastalığın teşhisi için profesyonel destek almalısınız. Sizin vereceğiniz hastalık geçmişi ile ilgili değerli bilgiler ile veteriner hekiminizin yapacağı muayeneler neticesinde kilo kaybına yol açan asıl hastalıklar tespit edilebilir.

Pako pano

5 gün evvel geceyarısı kapımda buldum onu. Adını Sakız koyduk. Çok tatlı bir yavru. Bir gece sonra da bir yavru tekir bıraktılar kapıma. Şimdi ikisine de yuva arıyoruz. İlgilenenler benimle irtibata geçebilir. İstanbul. Kebire Bozkurt, (532) 573 40 70.

Resimlerini görmüş olduğunuz yavrulara ve annesine acil yuva aranıyor. Yavrular bir içim su. Anneleri çalıların arasında 6 yavru doğurdu. Bir hafta sonra barınağa götürüldüler, yavrulardan dördü öldü. Şimdi kalan 2 yavruyu sahiplendirdikten sonra anne köpeği kısırlaştırıp tekrar sokağa bırakmak zorundayız. Yavrular şu anda 1,5 aylık. Ankara. İnci Birinci (532) 432 38 41.

Sokakta annesiz bulduğumuz ve evde büyüttüğümüz resimdeki bebek kedi ve 3 kardeşine acilen yuva arıyoruz. Yaklaşık 2 aylıklar, kum alışkanlıkları var. Onlardan birine yuvanızı açar mısınız? İstanbul. Tel: (216) 384 51 65.

14 aylık eğitimli, dişi Alman kurdu yuva arıyor. Çok iyi huylu ve uyumlu. Sahibi şehir dışına taşınacak ve yanına alamayacağı için yer bulmamız gerekiyor. Ankara’da yaşayan ya da şehir dışına kendi imkanlarıyla götürebilecek olan, ona iyi bakacak birini arıyoruz. Duygu, Tel: (532) 723 80 32
Yazarın Tüm Yazıları