İnsan doğumundan hemen sonra çevresi ile etkileşmeye başlar. Bu etkileşimin bir boyutunun ağız yolu ile gıda ve su başta olmak üzere vücuda alınan mikroskopik canlılar bakteri, mantar ve virüs gibi aracılığı ile olduğunun keşfedilmesi çok eskiye dayanıyor. Bu mikroskopik canlıların insan sağlığı için önemli rol oynadığını söyleyen Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, ağız yolu ile alınacak enfeksiyonların engellenmesinin, gıda sindirimi ve vitamin sentezinin bunlardan başlıcaları olduğunu dile getirdi.
#ProbiyotikBakterilerde bazı antibiyotiklere karşı giderek artan biçimde direnç oluşması, bu nedenle enfeksiyon hastalıklarından daha fazla ölümler meydana gelmesi, bilim adamlarını uzun süredir meşgul ediyordu. Daha önce bakterilerin içinde geliştikleri sıvı ortamlarda bazı kimyasal maddeler yayarak mesajlar gönderebildikleri biliniyordu.
Türk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkEğirdir ve Beyşehir göllerinde son iki ayda yapılan araştırmada, su seviyelerindeki azalmanın devam ettiği, yağış olmaması nedeniyle de birçok yerde gölün dip kısmının görünür hale geldiği belirlendi. Dipteki kirlilikle birlikte sağlık bakımından tehlikeli su yosunlarının göl yüzeyinde suyu yeşile boyayan koloniler oluşturduğu görüldü.
#Antalya