Bakteri haberleri sayfasında Bakteri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6315 Bakteri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYAABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkStalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlıkİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkTuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkStrep A belirtileri gündemde yer almaya devam ediyor. 16 çocuğun hayatına mal olan Strep A enfeksiyonuna karşı mücadele son sürat sürerken, uzmanlar da hastalığa karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarılar geldi. Yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşabilen Strep A boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olabiliyor. Ülkemizde ise bu bakteri üç ilde görülürken, bir çocuğun yoğun bakıma alındığı bildirildi. Peki, Strep A nedir, belirtileri nelerdir? Strep A Türkiye'de nerelerde görüldü? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Strep AEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#DomatesBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeABD'de hamburger yedikten sonra hastalanan kişi sayısında artış yaşandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hamburger kaynaklı koli basili vakalarının 104 kişiye ulaştığını açıkladı. CDC'ye göre salgına neden olan bakteri türü nedeniyle ABD'de her yıl yaklaşık 74 bin enfeksiyon görülürken, 2 binden fazla kişi hastaneye yatıyor, 61 kişi ise hayatını kaybediyor.
#ABDDünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik DirenciNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkABD'nin 13 eyaletinde McDonald's restoranlarında üretilen hamburgerlerde rastlanan koli basili (E.Coli) bakterisi nedeniyle hastalanan kişi sayısının 90'a yükseldiği bildirildi. Koli basili (E.Coli) bakterisi salgınına soğanların neden olabileceği belirtiliyor.
#AbdBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserNatamisin zararları ile merak konusu oluyor. Natamisin, doğal olarak üretilen bir mantar ilacıdır (antifungal) ve genellikle yiyeceklerde küf ve maya oluşumunu engellemek için kullanılan bir koruyucu maddedir. Streptomyces natalensis adı verilen bir bakteri türü tarafından üretilir. Natamisin, özellikle süt ürünlerinde ve peynir gibi işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Hem gıda endüstrisinde hem de ilaçlarda mantar ve maya enfeksiyonlarının önlenmesi için tercih edilir. Peki, Natamisin nedir, ne demek? Natamisin neden kullanılır ve zararları nelerdir? İşte, o detaylar
#NatamisinÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşKöpeğiyle birlikte yürüyerek altı kıta 38 ülke dolaştı. Pek çok zorlukla pek çok ilki bir arada yaşayan Tom Turcich, büyük umutlarla evine döndüğünde hayatının en zor dönemine adım attığından habersizdi. Turcich, o efsane yolculuğun sonrasını ve neden Türkiye'yi yeniden görmek istediğini anlattı.
#SeyahatAğız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekNatamisin, doğal olarak üretilen bir mantar ilacıdır (antifungal) ve genellikle yiyeceklerde küf ve maya oluşumunu engellemek için kullanılan bir koruyucu maddedir. Streptomyces natalensis adı verilen bir bakteri türü tarafından üretilir. Natamisin, özellikle süt ürünlerinde ve işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Hem gıda endüstrisinde hem de ilaçlarda mantar ve maya enfeksiyonlarının önlenmesi için tercih edilir. Peki, Natamisin nedir, ne demek? Natamisin neden kullanılır ve zararları nelerdir? İşte, o detaylar
#NatamisinEvimizin temizliğinde hayatımızı kolaylaştıran çok fazla temizlik ürünü var. Kimyasal temizleyiciler, doğal sabunlar, sirkeler, sodalar, mikrofiber bezler… Bunlarla mutfağımızı banyomuzu belli aralıklarla temizliyoruz. Özellikle banyo ve tuvaletlere daha özen gösteriyoruz ancak bazen dip doruk temizlediğimizi düşündüğümüz banyolarımız sandığımız kadar iyi temizlenmiyor. Duş kabinini, klozeti, musluk başlarını, sifonu, lavaboyu temizliyoruz ama tam anlamıyla temizlendi demek için maalesef bunlar yeterli değil. İşte banyolarımızı temizlerken çoğunlukla önemsemediğimiz ve gözden kaçırdığımız o bakteri yuvaları…
#TemizlikTürkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, 28 Eylül “Penisilin Alerjisi Günü'nde uyardı. Penisilin alerjisi olduğu bildirilen 10 hastadan 9’unda alerji saptanmadığını belirten dernek, tedaviyi aksatanların mutlaka alerji uzmanına başvurması gerektiğini açıkladı.
#Türkiye Ulusal Alerji Ve Klinik İmmünoloji DerneğiSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakAraştırmacılar çok uzun zamandır antibiyotik direncinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildiriyor. ‘Sessiz salgın’ olarak da adlandırılan antimikrobiyal direnciyle ilgili yapılan yeni bir araştırmaya korkutucu gerçeği ortaya koydu. Bu hastalık için hiçbir şey yapılmazsa, 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
#Antibiyotik DirenciKadın ve Demokrasi Vakfı’nın girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı “İnovasyonda Kadın Programı”nda bu yıl finale kalan iki ayrı kategorideki 6 kadın girişimci toplam 1 milyon TL ödüle layık görüldü. Girişimci kadınlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.
#KADEM