Bakteri haberleri sayfasında Bakteri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6377 Bakteri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir firmanın köfte ürününde tespit edilen L.Monocytogenes bakterisi, ürünlerin raftan toplatılmasına neden oldu. Ölümcül bakteri olarak tarif edilen Listeria monocytogenes, toprak, su, kanalizasyon ve çürüyen bitkilerde bulunan bir bakteridir. Soğuk ortamlarda bile (buzdolabı sıcaklığında) hayatta kalabilir ve çoğalabilir. Özellikle hamileler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireyler için tehlikeli olan listeriozis hastalığına neden olur. Peki, Listeria Monocytogenes bakterisi nedir, nasıl bulaşır, öldürür mü? İşte, o detaylar
#Listeria Monocytogenesİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur ve ekibi, uçak yakıtında yaşayan, çevresel sürdürülebilirlik için önemli katkılar sunabilecek yeni bir bakteri keşfetti. Prof. Dr. Sungur’un ‘üstün yetenekli’ diye tanımladığı bu bakterinin cins adı, ‘uçak yakıtında yaşayan’ anlamına gelen ‘Facivitalis’, tür adı ise İstanbul Üniversitesi’ne atfedilen ‘İstanbulensis’ olarak literatüre geçti.
#İstanbul ÜniversitesiBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYAABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkStalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaTarım ve Orman Bakanlığı, ağaçların ölümüne yol açan turunçgil uzun antenli böceğini durdurmak için kırmızı bültenle "Aranıyor" afişleri hazırladı. Zararlının tespit edildiği 23 ağaç acilen imha edilerek yayılma riski önlenmeye çalışılıyor. Peki bu böcek türü ekosistemi nasıl tehdit mi ediyor? Sadece ağaçlara mı zarar veriyor diğer canlı türleri de tehdit altında mı? Yayılırsa ne olur? Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk
#OrmanTarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir firmanın köfte ürününde tespit edilen L.Monocytogenes bakterisi, ürünlerin raftan toplatılmasına neden oldu. Ölümcül bakteri olarak tarif edilen Listeria monocytogenes, toprak, su, kanalizasyon ve çürüyen bitkilerde bulunan bir bakteridir. Soğuk ortamlarda bile (buzdolabı sıcaklığında) hayatta kalabilir ve çoğalabilir. Özellikle hamileler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireyler için tehlikeli olan listeriozis hastalığına neden olur. Peki, Listeria Monocytogenes bakterisi nedir, nasıl bulaşır, öldürür mü? İşte, o detaylar
#Listeria MonocytogenesYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotBursa’da, 5 yaşındaki Erdal Gazioğlu, gribal enfeksiyon sonrası gelişen zatürre nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu acı olay, zatürrenin tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, üst solunum enfeksiyonlarının zatürre ile karıştırılmasının, hastalığın ciddiyetinin göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise dünya genelinde her yıl yaklaşık 450 milyon kişinin zatürreye yakalandığını ve ülkemizde ise son bir aydır sayının arttığını belirtiyor. Peki zatürrede ölüme bile neden olan bu artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Belirtileri neler ve aşı ne kadar etkili?
#SağlıkKabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkBanyonuzda gördüğünüz pembe sümük gibi lekeler, sıradan bir küf değil, ciddi sağlık riskleri taşıyan bir bakteri olan Serratia marcescens'in habercisi olabilir! Peki bu bakteri banyoda nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor? Nasıl önlem almak gerekiyor? İşte detaylar...
#SağlıkSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkMeteoroloji'den yapılan son dakika uyarılarına göre Suriye'den Türkiye'ye toz taşınımı geliyor. Peki toz taşınımı ne zaman gelecek, nerelerde etkili olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında "Bu tozun bir özelliği yüzeyden geldiği için içerisinde mantar ve bakteri taşıyabilir. Mantar ve bakteri taşıdığı zaman teneffüs ettiğimizde ciğerlerimizde veya bronşlarımızda bir takım problemler yaratabilir. Çok yoğun olduğu zamanlarda maske takmadan dışarı çıkılmasın. İki-üç gün pencereleri açmayalım" uyarısında bulundu. Peki, toz taşınımı ne zaman gelecek ve hangi illerde etkili olacak? İşte, Prof. Dr. Orhan Şen'in yarın için dikkat çektiği 3 il uyarısı!
#MeteorolojiMeteoroloji'den yapılan uyarıya göre Suriye'den Türkiye'ye toz taşınımı geliyor. Peki toz taşınımı ne zaman gelecek, nerelerde etkili olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında "Bu tozun bir özelliği yüzeyden geldiği için içerisinde mantar ve bakteri taşıyabilir. Mantar ve bakteri taşıdığı zaman teneffüs ettiğimizde ciğerlerimizde veya bronşlarımızda bir takım problemler yaratabilir. Çok yoğun olduğu zamanlarda maske takmadan dışarı çıkılmasın. İki-üç gün pencereleri açmayalım" uyarısında bulundu.
#Hava DurumuÇoğumuz için akşam yemeği masasında sevdiklerimizle vakit geçirmek, keyifli anların bir parçasıdır. Ancak 24 yaşındaki Annie Holland için bu basit eylem bile imkansız hale gelmiş durumda. Çünkü Annie, son 10 yıldır hiç yemek yiyemiyor.
#Sağlık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDBir kadın, arkadaşının makyaj fırçasını kullanınca hayatı tam anlamıyla alt üst oldu. Enfeksiyon kapan, korkunç ağrılar çeken ve en sonunda ameliyat olmak zorunda kalan kadın, tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. İşte neden kimsenin kişisel eşyalarını ve özellikle makyaj malzemelerini kullanmamanız gerektiğini anlatan ibretlik bir hikâye…
#MRSASarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#Sağlıkİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur ve ekibi, uçak yakıtında yaşayan, çevresel sürdürülebilirlik için önemli katkılar sunabilecek yeni bir bakteri keşfetti. Prof. Dr. Sungur’un ‘üstün yetenekli’ diye tanımladığı bu bakterinin cins adı, ‘uçak yakıtında yaşayan’ anlamına gelen ‘Facivitalis’, tür adı ise İstanbul Üniversitesi’ne atfedilen ‘İstanbulensis’ olarak literatüre geçti.
#İstanbul Üniversitesi