Bu ara gündem Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, elektrik faturaları ve baklava üzerinden şekilleniyor. ‘Baklava ne alaka?’ demeyin çünkü bu bir haftada yazdığım ikinci baklava yazısı. İlki, bir TV programında eşi ile problem yaşadığını anlatan seyirciye, ‘Eşinize İhlas suresi okunmuş baklava yedirin’ tavsiyesi üzerineydi. Bugünkü tartışma ise İspanyolların da dediği gibi bir ‘El-Clasico.’ Baklava Türklerin mi yoksa Yunanlıların mı? Yunan gazetesi Greek City Times ‘Geleneksel Yunan Baklavası’ manşeti atınca bizim baklavacılar ayaklandı. Arşivin tozlu rafları açıldı.
#BaklavaRamazan Bayramı öncesinde mesaileri artan baklavacıların imalathanesine girdik. Yeni başlayanların asgari ücret, ustaların ise 6-7 bin liraya kadar ücret aldığı bu işte en önemli mesele tecrübe ve el ayarı. Ustalar bu mesaide 2 saatten fazla çalışamıyor. O yüzden 2 saat çalışıp bir saat mola veriliyor. Açılan yufkadan karşısı görünmez ise onay alamıyorsunuz. Çok ince olması gerekiyor. Ben de ustamla beraber açtığım yufkadan karşıyı gördüm. Bu dönemde işleri azalan baklavacıların tek kurtarıcısı ise e-ticaret olmuş. Baklavacılar artık kuryelere çalışıyor.
#Gazetehaberleriİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaDünyaca ünlü aktris Charlize Theron'un, dijital bir platformda yayınlanacak yeni filmi 'The Old Guard' filminde baklava yeme sahnesini paylaşması Gaziantep'teki baklava ustalarını sevindirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise ünlü yıldızı sosyal medya üzerinden kente davet etti.
#Charlize TheronTürkiye'de günde ortalama 1200 ton baklava üreten, ramazan ayı ve bayramında bu oranı 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip koronavirüs nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor. Salgın sebebiyle satışları ve üretim kapasiteleri yarı yarıya azalan baklavacılar, her sene bayram öncesi görülen hummalı çalışmalarının aksine tatlı telaşından uzak günler geçiriyor.
#KoronavirüsEskişehir’de trafikte başlayan tartışma hamile kadın ve eşinin darp edilmesi ile son buldu. Darp edilen Fatma Didem Bayav “Çok şükür bebeğimize bir şey olmadı” dedi. Darp edilen ailenin avukatı Damla Mutluer ise “Karnına darbe alsaydı bebeğin ölümünden bahsediyor olacaktık” şeklinde konuştu.
#Eskişehirİstanbul Pendik'te yol tartışmasında otomobile saldırıp içindeki 7 aylık hamile kadın ile eşine dehşeti yaşatan baklavacı Hüseyin ve Hasan Sel kardeşlere bir tepki de Bursa'daki meslektaşlarından geldi. Baklavacı Bilal Şengüloğlu (42), yapılan saldırıyı kınayıp trafikte sürücülere ve yoldan geçen yayalara baklava dağıttı.
#BursaAnadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği, Pendik D-100 Karayolu'nda içinde hamile kadının bulunduğu araca saldırı olayına ilişkin şüpheliler Hasan Sel ve Hüseyin Sel'in tutuklanmalarına karar verdi ve iki zanlı tutuklandı.
#PendikAB tarafından tescillenen ilk Türk ürünü "Antep baklavası"nı Ramazan Bayramı'nda misafirlerine ikram etmek isteyenler, kentteki baklavacılarda yoğunluğa neden oldu. Türkiye'nin yanı sıra başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden gelen talebi karşılamak isteyen Gaziantepli baklavacılar, mesailerini 24 saat esasına göre şekillendirirken işçi sayılarını da iki katına çıkardı. Taleplere karşılık veremeyen ustalar, siparişleri yetiştirmek amacıyla iki gündür yeni sipariş almıyor.
#Antep BaklavasıTürk Patent Enstitüsü, Gaziantepli bir baklava firmasına 'midye baklava' için verdiği tasarım tescilini, baklavacılardan gelen itirazlar üzerine iptal etti. TPE’nin bu kararı sektörde memnuniyetle karşılandı.
#Türk Patent EnstitüsüBaklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, “Türkiye genelinde günlük ortalama bin 50 ton ile bin 100 ton arasında bir üretimimiz var. Kurban Bayramı'nda bu, üç-dört katına çıkıyor. Bayramda günlük üretimimiz 4-4,5 tonu buluyor." dedi.
#Baklava Ve Tatlı Üreticileri DerneğiMersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezi olan Silifke’de üreticilerin Antep fıstığına yöneldiğini, Göksu Vadisi köylerinde bu yıl 3 bin 400 dönüm araziden yaklaşık bin ton fıstık hasadının yapılacağını söyledi.
#Antep FıstığıAntalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonominin güçlenmesi, huzur ve güven için uzlaşmanın zorunlu olduğunu söyledi. Çetin, OHAL’in kaldırılmasının yabancı sermayeye güven vereceğini ve Türkiye’nin dış imajını düzelteceğini kaydetti.
#ANTALYA