El açması baklava tarifi
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala hangi tatlıyı yapacağınızı muhakkak düşünüyorsunuzdur. Sizler için çok lezzetli el açması baklava tarifi hazırladık. Cevizlisi, fındıklısı birçok çeşidi olan baklavanın bol fıstıklısının tadına doyum olmaz. Tüm maharetlerinizi göstererek muhteşem bir el açması baklava yapabilirsiniz. Peki el açması baklava nasıl yapılır? Vakit kaybetmeden başlamanız için baklava yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
Hamur için:
- 1 yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 kaşık tereyağı
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 2 çorba kaşığı sirke
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 bardak un
Açmak için:
- Buğday nişastası
Şerbeti için:
- 5 bardak şeker
- 6 bardak su
- Birkaç damla limon suyu
İçi için:
- 500 gram fıstık içi
El açması baklava tarifi Nasıl yapılır?
- Öncelikle baklava yapımında tatlının şerbetini su ve şekeri bir tencerede kaynatıp hazırlayın.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
- Hamur malzemelerini derin bir kabın içinde karıştırıp, hamuru yoğurun.
- Dinlenen hamurdan 8 tane beze elde edin.
- Tezgaha hafif nişasta serperek açabileceğiniz en ince şekilde açın.
- Fazla nişastayı yufkanın üzerinden atın ve oda sıcaklığında açılan yufkaları 10-15 dakika bekletin.
- Ardından tepsinin tabanını yağlayın.
- Açtığınız yufkaların 4 tanesini üst üste koyun.
- Daha sonra üzerine bolca fıstık ilave edip diğer katlarını da koyun.
- Baklavanızı dilediğiniz gibi dilim dilim kesin.
- Üzerine eritilmiş tereyağını da gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp içi pişene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
- Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine şerbeti gezdirin.
- Afiyet olsun.
Baklava Çeşitleri
Gaziantep mutfağının dünyaya yayılan bir lezzeti olan baklava oldukça lezzetli ve zahmetli bir tatlıdır. Kat kat ve çok ince açılan baklava hamurlarının arasına toz Antep fıstığı konularak hazırlanan baklava görüntüsü ile de göz doldurmaktadır. Doğru teknikler ile hazırlandığında oldukça güzel olan baklava içine toz Antep fıstığı yerine ceviz içi de konulabilir. Baklavanın ise birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Buna göre orijinal baklaca toz Antep fıstığı ile yapılır. Bunun yanı sıra Baklava çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
Midye baklava
Havuç dilimi baklava
Cevizli baklava
Burma baklava
Ev baklavası
Kolay baklava
Kare baklava
Baklava Püf Noktaları
Baklava yapılırken bazı püf noktaları bilmek önem taşır. Özellikle de baklava hamurunun kıvamının tutması çok önemlidir.
Baklava yapılırken baklava hamuruna üzüm ve ya elma sirkesi eklenebilir. Sirke sayesinde baklava kıvamı daha kıtır kıtır olacaktır.
Baklava hamuru yoğurulurken un yavaş yavaş eklenmelidir. Ayrıca mutlaka ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilmelidir.
Baklava hamuru açılırken de hamurun üzerine nişasta eklenmesi baklava hamurunun daha ince açılmasını sağlayacaktır.
Baklava yapılırken öncelikle şerbet hazırlanmalıdır. Erken hazırlanan şerbet mutlaka soğumaya bırakılmalı.
Baklava yapılırken sıvı yağ ve tereyağı eritilerek baklava yufkaları da bu karışım ile ıslatılmalıdır. Bu sayede baklavalar daha çıtır çıtır olacaktır.
Baklavayı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Baklavanın daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle baklava için hazırlanan şerbete birkaç damla limon da eklenmelidir. Bu limon şerbetin tadını lezzetlendirir. Ayrıca baklava yufkası ne kadar fazla olursa o kadar lezzetli olacaktır. Baklava hamuru açılırken mısır nişastası da eklenirse hızlı ve kolay bir şekilde yufkalar açılır. Baklava yufkaları ne kadar ince ve fazla olursa baklava da o kadar lezzetli olacaktır. Kat kat açılan baklava kıtır kıtır bir lezzete sahip olur. Baklava yufkalarının arasına da sıvı yağ ve tereyağı karışımı sürülmelidir. Bu sayede baklavanın kuruluğu da giderilmiş olur. Baklava uygun ısıda üzeri kızarana kadar pişirilmelidir. İyi bir baklavanın rengi parlak olmalıdır. Bu nedenle tereyağı ve sıvı yağ bolca kullanılmalıdır. Baklavanın nefis olması için çıtırdama sesi de gelmelidir. Baklavanın içerisinde fıstık da bol miktarda olmalıdır.
Baklava Sunumları
Geçmişten günümüze en lezzetli tatlılardan birisi olan baklavanın sunumu da oldukça iştah açıcı olmaktadır. Özellikle baklava farklı şekillerde kesilebilir. Fırına girmeden önce dilimlenerek şekil verilen baklavalar şerbetini daha iyi keser. Havuç dilim baklavanın yanı sıra kare baklava, midye baklava ve baklava dilim kesilen baklavalar da bulunmaktadır. Güzel bir şekilde dilimlenen baklava şerbetini çektikten sonra servis tabağına alınır.
Servis tabağına alınan baklavanın üzerine toz Antep fıstığı serpilir. Bunun yanı sıra cevizli baklavanın üzerine de toz ceviz dökülebilir. Yaz mevsiminde baklava dondurma eşliğinde de sunulur. Bazı yörelerde baklava ikram edilirken yanında süt de verilir. Süt ile birlikte baklava yemek şeker dengesini sağlamaktadır.
Baklavanın Faydaları Var mıdır?
En lezzetli tatlılardan birisi olan baklava yüksek enerji sağlamaktadır. Tok tutma özelliği de olan baklava günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılar. Kan şekeri düştüğü anda baklava tüketilmesi kan şekerini de yükseltmektedir. Oldukça lezzetli olan baklava besleyici ve doyurucu bir besin olarak öne çıkmaktadır.
Baklava Kaç Kalori?
Baklava geleneksel Türk mutfağının dünyaca bilinen tatlılarından bir tanesidir. Lezzeti ve görselliği ile ön plana çıkan baklavada yüksek oranda yağ, un ve şeker bulunduğu için kalori miktarı da oldukça yüksektir. Buna göre baklavanın içerisindeki malzemeye ve baklava miktarına göre kalorisi de değişiklik gösterir. Yaklaşık 90 gram bir dilim fıstıklı baklava 297 kalori olarak bilinmektedir. Baklavanın içerisine kaymak eklendiğinde ve ceviz konulduğunda da baklavanın kalorisi değişiklik gösterebilir. Yüksek kaloriye sahip olan baklava özellikle diyabet hastaları tarafından dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
Baklava Kilo Aldırır mı?
Gaziantep mutfağının ünlü tatlısı baklava yüksek kaloriye sahip olması nedeni ile kilo aldırmaktadır. Kalorisi yüksek olan bu tatlı dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Baklava kilo aldırdığı için zayıflamak isteyen kişiler baklava tüketmekten kaçınmalılar. Ayrıca baklava küçük porsiyon halinde tüketilmelidir. Baklavanın kalori miktarı yüksek olduğu için diyet listelerinde de yer almaz.