Unutkanlık, birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaşabileceği yaygın bir sorun. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilen unutkanlık için doğal bir destekleyici bulunuyor: Baharatlar! Düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendiriyor ve zihinsel performansı artırıyor. Peki hangi baharatlar daha çok etkili? Beyin sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir nörolog olan Dr. Brandon Crawford, New York Post’a beyin sağlığına iyi gelen 5 baharatı açıkladı. İşte detaylar…
#SağlıkBir kek kalıbından genellikle tatlı ürünler çıkmasına daha çok alışkınız. Bunun yanında bazen ters köşe yapıp fırına tuzlu bir keki verdiğinizde harika bir tarifle karşılaşıyorsunuz. İşte karşınızda yumuşacık zeytinli bir kek… Tabii sadece zeytinle kalmıyor aynı zamanda bol sebzeli bol vitaminli.
#Yıldız Öz SamahaGıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, fiyatların artmasıyla açıkta satılan bakliyat, kuruyemiş ve baharatlara yönelen tüketicileri uyarıyor: "Tavsiye edilen tüketim tarihini bilemediğiniz bu ürün gruplarındaki başta aflatoksin olmak üzere küf toksinleri riski; karaciğer kanserinin en büyük tetikleyicilerinden. Hijyenik koşullarda saklanan, havayla temas etmeyen ve dışarıdan gelen bulaşmalara kapalı ambalajlı kuruyemiş, baharat ve bakliyatlara yönelin!"
#Açıkta Satılan GıdalarSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarTarçın defne ailesinde bulunan şifalı bitkiler arasında bilinmektedir. Aynı zamanda tarçın Türkiye ülkesinde çayların içinde, kahve aroması olarak, tatlılarda ve hatta bazı Osmanlı yemeklerinde bile baharat tarzında kullanılmaktadır. Kokusu ve aroması gereği bazı insanlar beğenmekte bazı insanlar ise sevmemektedir. Tarçın eski çağlardan beri sağlık için kullanılmaktadır. Bu yüzden de bilinen ve bilinmeyen faydaları vardır. Sizler için bilgilendirici şekliyle tarçınlı suyun faydaları nelerdir, neye iyi gelir, tarçınlı su nasıl hazırlanır ve ne zaman içilmelidir detayları ile derledik.
Baharat yemeklerde en çok kullanılan gıdalardan bir tanesidir. Baharatların birçok çeşidi yer almaktadır. Bu baharat çeşitlerini merak eden kişiler baharatın faydalarını da araştırmaktadırlar. Her yörenin kendine özgü bir takım baharat çeşitleri de yer almaktadır. Peki, baharat çeşitleri nelerdir? Baharat çeşitlerinin isimleri nelerdir? Baharat çeşitlerinin faydaları nelerdir? İşte baharat çeşitlerinin faydalarına dair tüm detaylar.
#Baharat ÇeşitleriKimyon, mutfaklarda sık sık tercih edilen ve yemeklerimize lezzet katan bir baharat. Yağ ve çay olarak da tüketilebilen bu baharatın vücuda faydalı etkileri bulunmaktadır. Peki kimyonun faydaları neler? Kimyon zayıflatır mı, kilo vermede bir etkisi var mı? Nasıl tüketilmeli? Kimyon kaç kaloridir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Kimyon Zayıflatır MıSon günlerde sumak suyu ile gündemde yer alan sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir. Adet düzensizliği olanlara da tavsiye edilen sumak, anne sütünü destekleyici özelliğe sahiptir. İşte, mucizevi bitki sumak faydaları ve sumak suyu ile yapılabilecek olan kür bilgileri
#SumakTürk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından sumak, çalımsı bir ağaçta yetişiyor ve sağlık için de faydalı olduğu biliniyor. Sarma, piyaz ve salatalarda bolca kullanılan sumağın faydalarının neler olduğu ise vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, sumak nedir? Sumağın faydaları neler?
#Sumak Nedir?Halk arasında meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı gibi isimlerle de isimlendirilen mahlep, özellikle hamur işlerinde kullanılıyor. Kandil simidi tariflerinde adı sıkça geçen mahlep, çekirdek, toz, yağ ya da püre şeklinde aktarlardan kolayca temin edilebiliyor. Peki, mahlep tam olarak nedir, mahlebin faydaları neler?
#Mahlep NedirPek çoğumuzun yemeklerde kullandığı, hoş kokusu ile tanıdığı baharat çeşidi olan karanfil hem beden sağlığımız hem de saçlarımız için oldukça faydalıdır. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen bu baharat, yüzyıllardır ağız kokusu ve diş ağrıları ile mücadelede kullanılmaktadır. Saça onlarca faydası bulunan karanfil, saç bakımında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu baharatın saç bakımında bilinen en önemli faydaları; saç kökünü beslemesi, saçı uzatması ve saça hacim kazandırmasıdır. Peki ya diğer faydaları…
#KaranfilPek çoğumuzun yemeklerde kullandığı, hoş kokusu ile tanıdığı baharat çeşidi olan karanfil hem beden sağlığımız hem de saçlarımız için oldukça faydalıdır. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen bu baharat, yüzyıllardır ağız kokusu ve diş ağrıları ile mücadelede kullanılmaktadır. Saça onlarca faydası bulunan karanfil, saç bakımında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu baharatın saç bakımında bilinen en önemli faydaları; saç kökünü beslemesi, saçı uzatması ve saça hacim kazandırmasıdır. Peki ya diğer faydaları…
#KaranfilKüçük hindistan cevizi olarak bilinen muskat, genellikle Hint mutfağında sıklıkla tüketilen bir baharat olarak dikkat çekiyor. Ağrı kesici özelliği olduğu söylenen muskatın bu özelliğinin ortaya çıkması için yemeklere baharat olarak eklenmesi gerekiyor. Peki, muskat nedir? Muskatın faydaları neler?
#Muskat Nedir?