Günümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikErkek kaynaklı kısırlığın yaygın görülen nedenlerinden biri de azospermi olarak adlandırılan, menide canlı ya da cansız hiç olgun sperm bulunmaması durumudur. Farklı zaman dilimlerinde ve mümkünse farklı laboratuvarlarda gerçekleştirilen en az iki spermiyogramda da menisinde hiç sperm bulunamayan erkeklere azospermi teşhisi konur.
#Mikro TESEROSI tekniği, yumurta hücresini dölleyebilecek nitelikte olgun spermin bulunamaması durumunda da bireyleri bebek sahibi yapmak için geliştirilmiş önemli prosedürlerden biridir. Androlog Ürolog-Embriyolog Op. Dr. Burak Sivaslıoğlu; ROSI tekniği nedir, kimlere yapılır ve nasıl uygulanır gibi tüm soruları yanıtladı.
#Tüp BebekÖzellikle son dönemde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ümit verici bir adım atıldı Rosi teknolojisiyle. İlk olarak Japonya’da temelleri atılan ve son bir yıldır ülkemizde de uygulanmaya başlayan ROSI’nin detaylarından elbette bahsedeceğiz. Ancak öncelikle, bu son teknolojinin kimler için, nasıl faydalı olacağından konuşmamız gerekiyor. İşte burada erkek kısırlığının sebeplerinden biri olan azospermi ön plana çıkıyor.
#HamilelikHastaların değerlendirilmesi için standart uygulama, özgeçmiş ve medikal geçmişi, fiziksel muayenesinin yapılması ve ardından gerekirse laboratuvar testlerinin yapılmasıdır. Tele tıbba geçtiğimiz son zamanlarda fiziki muayenenin değeri veya gerekliliği konusu gündeme geldi. Modern testler ve teknoloji ile bu zamanda hala fiziksel muayene gerekli mi? Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, bu sorunun yanıtını verdi.
#ErkekTürkiye’de 1989’da doğan ilk tüp bebekler bugün 19 yaşında. Aradan geçen sürede 40 bin tüp bebek daha doğdu. Ama tüp bebek uygulamaları özellikle 2005’ten itibaren hızla arttı. Geçen yıl 6 bin tüp bebek doğdu. Bu sayı sadece başarıyla sonuçlanan girişimleri gösteriyor tabii. Bugün her yıl 40 bin çift tüp bebek için tedavi görüyor. Bu rakamları, "Türkiye’de Tüp Bebek Gerçeği" adlı raporu hazırlayan Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanı Dr. Senai Aksoy veriyor.