Paylaş
Her ne kadar çocuk sahibi olamayan çiftler önce kadın-doğum uzmanına başvursalar da, bu çiftlerin yaklaşık yarısında erkek partnerde bir rahatsızlık söz konusudur. Maalesef erkek partnerde mevcut olan ve kolaylıkla düzeltilebilecek bu ürolojik rahatsızlıklar bir çok kadın-doğum uzmanı tarafından yeterince irdelenmez ve sağlıklı gebelikler tüp bebek tedavisi ile bile gerçekleşmez. Erkekteki ürolojik sorunlar tedavi edilmeden uygulanan bu tüp bebek yöntemlerinin başarısızlıkla sonuçlanması da önemli duygusal ve finansal tahribata neden olmaktadır.
Atlanta Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmakta olan Dr. Akanksha Mehta liderliğinde yürütülen bir araştırmanın sonuçları bu durumun ciddiyetini gözler önüne sermiştir. Araştırmaya katılan infetil çiftlerle görüşen Dr. Mehta, bu erkeklerin doktora gidene kadar kendilerinde bir sorun olabileceğine inanmadıklarını ve herhangi bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmediklerini fark etmiştir. Bu durumun tedavi maliyetini ve süresini arttırdığını kaydeden Dr. Mehta, kısırlığın “sadece kadına ait bir sorun” olduğu algısının değiştirilmesinde aile hekimlerine büyük görev düştüğünün altını çizmektedir. Tüm aile hekimlerinin kısırlık sorunu yaşayan çiftleri zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına yönlendirmesi gerektiğini belirten Dr. Mehta, tüp bebek tedavilerinde kadın ve erkek partnerin eş zamanlı değerlendirmenin önemini hatırlatmaktadır.
Bir başka sorun ise erkek kısırlığına yol açan hastalıkların tedavisinin, bir çok ülkede sağlık sigorta sistemleri tarafından geri ödeme kapsamına alınmamasıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin birçoğu kadınlardaki kısırlığın tanı ve tedavisine yönelik harcamaları karşılamaktadır ancak bu şirketler maalesef erkeklerdeki rahatsızlıklara yönelik harcamaları geri ödeme kapsamına almamaktadırlar. Örnek vermek gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri'nde tüp bebek tedavisini karşılayan sigorta, bu tedavinin vazgeçilmez bir parçası olan sperm analizi için ödeme yapmamaktadır. Bunun yanı sıra erkeklerde kısırlığa neden olan varikosel gibi rahatsızlıkların cerrahi tedavisi veya azospermi problemi yaşayan erkeklere uygulanan testiküler sperm ektraksiyonu (TESE) gibi işlemleri de sigorta şirketleri karşılamamaktadır. Bu nedenle erkek partnerde var olan kısırlık problemlerinin teşhisi ve tedavisi daha masraflı hale gelmektedir.
Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (American Society for Reproductive Medicine) kılavuzları, kısırlık tedavisinde zaman kaybının önüne geçebilmek için çiftlerin beraber değerlendirilmesi gerektiğini vurgular. Kadın ve erkeğin bir arada muayene edilmesi sayesinde, infertilite sorunu ile karşı karşıya olan çiftlere gereksiz testler yapılması önlenmiş olur ve tüp bebek tedavi maliyetleri de belirgin biçimde azaltılabilir.
Referanslar
1. Schlegel PN. Is assisted reproduction the optimal treatment for varicocele-associated male infertility? A cost-effectiveness analysis. Urology 1997;49:83-90.
2. Leung AK, Henry MA, Mehta A. Gaps in male infertility health services research. Transl Androl Urol. 2018 Jul;7(Suppl 3): S303-S309
3. Dieke AC, Mehta A, Kissin DM, Nangia AK, Warner L, Boulet SL. Intracytoplasmic sperm injection use in states with and without insurance coverage mandates for infertility treatment, United States, 2000-2015. Fertil Steril. 2018 Apr;109(4):691-697.
4. Mehta A, Nangia AK, Dupree JM, Smith JF. Limitations and barriers in access to care for male factor infertility. Fertil Steril. 2016 May;105(5):1128-1137.
Paylaş