Ödem, şişkinlik, fazla iştah gibi sorunların hepsini su içerek azaltmak mümkün. Kendimizi yenilemek istediğimiz yaz döneminde su içmenin vücut için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak ve tüketimini arttırmanın kolay yolunu paylaşmak istedim. Şişenizi alın ve her güne özel verdiğim aromalı su tariflerimle başlayın.
#ÖdemSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKabızlık, diğer adıyla konstipasyon, büyük-küçük pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Yaşlılıkta, çocuklarda, hatta psikolojik nedenlerden nedenden kaynaklanan kronikleşmiş kabızlığın temelinde genellikle beslenme şekli yatar. Özensiz bir şekilde hazırlanan diyet listeleri doğrudan karın ağrısına ve sonuç olarak kabızlık sorununa yol açar. Peki, kabızlığa evde hemen ne iyi gelir, kabızlık karın ağrısı nasıl geçer? Kabızlık nasıl giderilir? İşte, kabızlık nedenleri ve evde anında çözüm olacak içecek ve yiyecekler...
#Kabızlık Nasıl GeçerDehidrasyon; ihtiyaçtan daha fazla sıvı alındığında veya kaybedildiğinde, bunun sonucunda vücutta normal işlevlerin yerine getirilmesi konusunda yeterli sıvı ve su olmadığında meydana gelen duruma verilen isimdir. Peki dehidrasyon nedir ve nasıl oluşur? Dehidrasyon belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar.
#Dehidrasyon Nedir Ve Nasıl Oluşur?Bugün 20 Mart, Dünya Mutluluk Günü... 2012’de Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu özel günün amacı mutluluk hissini hatırlatıp farkına varmamızı sağlamak. Mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde alanında uzman isimlere mutlu olmanın ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriMevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
#SuKoronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
#Böbrek TaşıSiz de sıklıkla ödem problemi yaşıyor ve kendinizi sürekli şiş mi hissediyorsunuz? Ödem, vücuttaki bazı dokularda anormal sıvı birikmedir ve bacak, ayak, kollar ve ellerde oluşan şişlik ile kendini gösterir. Ödeminizin altında yatan problem nedir? İlk aşama bunu tespit etmek olmalı. Bir sağlık probleminin varlığı da ödeme neden olabilir, günlük rutininizde yaptığınız az su içmek gibi basit hatalar da… Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, ödem atmanıza yardım edecek özel tarifler paylaştı.
#Ödem NedirEn sık görülen cilt hastalığı olan ’akne’, daha çok şehirdeki kadınları etkiliyor. Sürekli bir yerlere koşuşturma, trafik çilesi, hava kirliliği, sosyal eleştiri, boş zaman azlığı, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, iş stresi, proje yetiştirme, sunum stresi, terfi, yoğun iş temposu ve maddi zorluklar, şehirdeki kadını sürekli sahte bir stres altında bırakarak hormonal döngüsünü bozup akne (sivilce) oluşumuna neden oluyor.
#AknePek çok kişi söylemekten kaçınsa da idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 3 kadından 1’inde bu durum sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşır. İdrar kaçırma sorununun aslında yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan daha yaygın görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisini anlattı.
#İdrar KaçırmaYetersiz sıvı tüketiminin yaşam konforunu düşürdüğünü, su eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda ise birçok hastalığın etken sebebi olduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, az su tüketiminin ve vücudun susuz kalmasının böbrek taşı oluşumuna neden olduğu uyarısında bulundu.
#SuOnbir ayın sultanı Ramazan ayında günlük alışkanlıklarımızda değişiklikler meydana geliyor. Özellikle beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişiklikler vücudun ağırlaşması, mide yanması, uyku hali, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
#RamazanSon dönemin popüler diyetlerinden olan su orucunun sağlığı tehdit ettiği uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, "Bu tür bir diyet başta hipoglisemi olmak üzere baş ağrısı, mide bulantısı, bilişsel işlevde bozukluk gibi yan etkilere neden olacaktır" dedi.
#Uzman Diyetisyen Nihan YakutAz su içmek, çok tuzlu yemek, aşırı derecede protein tüketmek, gelişigüzel ilaç kullanmak, şişmanlamak, sigara içmek, egzersiz yapmamak böbreklerimizi vuruyor! Tüm dünyada giderek yaygınlaşan kronik böbrek yetmezliği, en hızlı ölüme yol açan nedenler arasında 6. sıraya yükseldi.
#Böbrek NakliSon yıllarda böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor. Günümüzde dünya genelinde 850 milyon kişinin çeşitli nedenlerden dolayı böbrek hastalığına sahip olduğu tahmin ediliyor. Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır, genellikle yavaş ilerleyen kronik böbrek hastalığının geri dönüşünün mümkün olmadığını belirterek, yılda en az 2,4 milyon kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi, böbrekleri vuran 7 hatayı anlattı.
#Böbrek Hastalıklarının NedenleriKışın gelmesiyle beraber kaloriferler yanmaya başladı ve çok açılan kaloriferler, kuru hava ile birlikte burun kuruluğu, burun tıkanıklığı hatta burun kanamalarına kadar gidebilen problemlere sebep olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar sizler için burun kuruluğunu engellemenin pratik yöntemlerini anlattı…
#Burun TıkanıklığıMuhteşem 3'lü diye duyunca genellikle insanların aklına 3 adet yiyeceği karıştırıp suyunu içip birden dümdüz bir karna sahip olacağı hayali gelmektedir. Eğer böyle bir karışım olsaydı zaten göbek diye bir engel gözümüzün önünde olmazdı sanırım. Hayal etmek, istemek çok önemli fakat sizi motive eden bir güç, harekete geçirecek bir istek yok ise sürekli tekrar ile alışkanlık haline getirebilirseniz eğer, artık göbek diye bir engeliniz olmayacak. Peki bu nasıl olacak?
#Düz KarınGünlük koşturmaca içerisinde su içmeyi hep unutuyoruz. Ancak susuz bir yaşam düşünülemez. Günde ortalama 10-12 bardak su içmek gerekiyor. Aslında farkında olmadığımız birçok şikayetin sebebi gereğinden az su içmek olabilir. İşte o belirtiler;
#Cilt Kuruması