Bazı insanların işleri bitmek bilmez. O kadar titizdirler, ayrıntılarla o kadar çok ilgilenirler ki giyinmeleri, soyunmaları, yüzlerini yıkamaları, evden çıkmaları saatler sürebilir. Birlikte yaşadıkları kişileri çıldırtırlar. Her yere genellikle geç kalırlar. İş yerinden en son çıkanlar da çoğunlukla bu kişilerdir. Ayrıntıya kapılıp gitmek onların hayatlarının ana parçasıdır. İşte bu kişilerde ayrıntı hastalığı ya da obsesif yavaşlık vardır.
#Ayrıntı Hastalığıİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkYüzyıllardır sütyen kullanımının memelerin erken sarkmasını engellediği, şekillerini uzun süre korumalarını sağladığı söyleniyordu ama son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun aksini savunuyor. Bazı araştırmacılara göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
#SağlıkAltı kez kanseri atlattı, iki kardeşini bu hastalıktan kaybetti. Üroonkoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Erözenci, doktor, hasta ve hasta yakını olarak kanseri en iyi bilen isimlerden... Dünya Kanser Günü yaklaşırken hem hikâyesini dinlediğimiz hem de kansere bakışını konuştuğumuz Prof. Dr. Erözenci “Hissettiklerime korku diyemem. O anki duygularımın yaşamımı olumsuz etkilemesine izin vermedim” deyip ekliyor: “Kanser tanısı konan kişinin yaşama süresine değil, ne kadar kaliteli yaşadığına odaklanması gerektiğine inanıyorum.”
#KanserÇoğunluğumuz ruh halimiz ve stres düzeyimiz ile bellek fonksiyonlarımız arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunun pek farkında değiliz. Oysa “yoğun stres” de, “depresyon” da “travma sonrası stres bozukluğu” ve daha pek çok “ruhsal sorun” da belleğimizi yıpratabiliyor.
#Osman Müftüoğlu