Hasarlı aracı sıfır diye sattılar ya da aldığınız ikinci el aracın kilometresi ile oynandığı ortaya çıktı. Tüketici olarak haklarınız neler? Bu sorularınızı İstanbul Barosu’nun tüketici hukuku uzmanları Şevda Şensoy ve Alpcan Tekdemir yanıtladı: Bilmeden ayıplı otomobil alan vatandaşları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Borçlar Kanunu koruyor. “Sözleşmeden dönme, aracın ayıpsız mislini isteme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım isteme” haklarınızdan birini kullanabilir, ayrıca uğradığınız zararın tazminini talep edebilirsiniz.
#OtomobilBursa’da bir sürücünün aldığı sıfır kilometre araç komple boyalı çıktı. Vatandaşın mahkemeye başvurmasının ardından aracın fabrikada hatalı şekilde ikinci kez boya işlemine tabi tutulduğu belirlendi. Mahkeme yeni araç verilmesini kararlaştırdı.
#Sıfır AraçMotorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te önemli değişiklikler yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. İkinci el otomobil ticaretinde garanti süresi ve kapsamından, yetki belgesine, ekspertiz sorumluluğundan 6 ay 6 bin kilometre şartına kadar detaylar yönetmelikte yer aldı.
#Motorlu Kara TaşıtıDünya genelindeki üretim sıkıntısı yüzünden sıfır kilometre otomobil arzında sıkıntılar yaşanıyor. Hal böyle olunca ikinci el otomobil piyasasında büyük hareketlilik var. Ancak ikinci el piyasası da adeta tuzaklarla dolu. Yasalardaki ağır yaptırımlara rağmen uzmanlara göre Türkiye'deki 'kilometre' oyunu sanıldığından daha fazla. İşte ikinci el piyasasındaki hileler ve bu tuzaklara karşı uzmanların önerileri...
#Otomobil PiyasasıYargıtay, satın aldığı sıfır kilometre otomobilinde birçok arıza çıkan tüketiciyi haklı buldu. Tüketiciye gizli ayıplı mal satıldığına hükmedilen kararda, ithalatçı firma ile bayi sorumlu tutuldu. Yargıtay, ayıplı aracın tüketiciden alınarak 600 bin liraya yakın değeri olan yeni bir aracın verilmesine karar verdi.
#Gazetehaberleriİkinci el araç fiyatlarındaki artışı fırsat bilen bazı dolandırıcılar, hurda otomobil parçalarının birleşimiyle oluşturulan araçları piyasada orijinal gibi satıyor. Bu durum vatandaşlarda ciddi mağduriyetlere sebep oluyor. Peki ekspertiz raporunda bu işlemin anlaşılmaması mümkün mü? Böyle bir araç satın alındığında hukuki olarak nasıl bir yol izlenmeli? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye konuştu.
#İki Aracın Kaynak YapılmasıVatandaşın tüketici mahkemelerine en çok başvurduğu “Aracımı sıfır aldım, boyalı çıktı” şikâyetine ilişkin davalardan birinde emsal niteliğinde karar çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ilk kez ayıbın giderilmesi yerine malın ayıpsız haliyle yani sıfır bir otomobille değiştirilmesine hükmetti.
#GazetehaberleriDenizli'de yaşayan Metin Özdemir, ikinci el otomobil ilanı görünce sahibiyle iletişime geçip, aracı satın almak istediğini söyledi. Aracı satın almadan götürdüğü ekspertizin kendisine aracın bir parçasının değiştirildiği yönünde rapor verdiğini anlatan Özdemir, aldığı aracın kaynakla birleştirilen 2 ayrı araç olduğunu öğrendi. Özdemir, "Hayatımda ilk kez aldığım otomobilde hayal kırıklığı yaşadım. Bütün birikimimle satın almıştım, dolandırıldım. Aracı satın aldığım kişi benimle dalga geçer gibi 'Sen de başkasına sat' dedi" diye konuştu.
#Metin ÖzdemirTRABZON'da 3 yıl önce satın aldığı sıfır kilometre lüks otomobilin gövdesinde zamanla oluşan göçükler nedeniyle, aracı satan bayiye dava açan Selva Akbaş, hukuk mücadelesini kazandı. Tüketici Mahkemesi, talep edilen bilirkişi raporunda, 'ayıplı' olduğu tespit edilen aracın, "ayıpsız misliyle" değiştirilmesine hükmetti.
#TrabzonTrabzon'da 3 yıl önce satın aldığı sıfır kilometre lüks otomobilin gövdesinde zamanla oluşan göçükler nedeniyle, aracı satan bayiye dava açan Selva Akbaş, hukuk mücadelesini kazandı. Tüketici Mahkemesi, talep edilen bilirkişi raporunda, 'ayıplı' olduğu tespit edilen aracın, ‘ayıpsız misliyle’ değiştirilmesine hükmetti.
#Trabzonİstanbul'da yaşayan Hamdullah Güngör'ün 2017 yılında 1 milyon 268 bin 743 lira ödeyerek satın aldığı otomobilinin sürekli yağ yakma ve klima sorunu nedeniyle arızalanması üzerine başvurduğu Tüketici Mahkemesi, aracın "gizli ayıplı" mal olduğuna karar vererek otomobilin ayıpsız misli ile değiştirilmesine hükmetti.
#OtomobilMilyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulundan geldi. Emsal kararla sık sık arızalanan ve kısa sürede birçok parçası değişen sıfır araçlar yenisiyle değiştirilecek. Sıfır kilometre aracın birçok parçasının değişmesi ve motorunun yeniden sökülüp takılmasının gizli ayıp niteliğinde olduğunu hüküm altına alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu tür durumlarda bayinin aracı yenilemesinden sorumlu olduğuna dikkat çekti.
#Sıfır Araçİzmir'de bir bayiden Alman otomobil firmasının aracını satın alan Yusuf Yazıcıoğlu büyük bir şok yaşadı. Sıfır olarak aldığı aracın hava yastıkları ve emniyet kemerlerinin arızalı olduğunu öğrenen Yazıcıoğlu, firmaya dava açtı. Yazıcıoğlu, 2.5 yılın sonunda davayı kazandı.
#İzmirKonya'da satın aldığı lüks otomobilinde 5 parça boya olduğu anlaşılan vatandaşın yaklaşık 5 yıllık hukuk mücadelesinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, aracın iadesi karşılığında, 171 bin liranın tüketiciye geri verilmesini karara bağladı.
#KonyaAldığınız ikinci el otomobil arıza yaptı, sıkıntı çıkarıyor. Nereye başvuracaksınız? Eğer ikinci el satan bir şirketten zorunlu ekspertiz incelemesi ile araç aldıysanız bu otomobil 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca şirket garantisi altında. Bu garanti süresi içinde araçta arıza meydana gelirse önce şirkete başvurabilir, çözülmezse mahkemeye gidebilirsiniz.
#OYA ARMUTÇUŞarkıcı Sibel Can, sıfır diye ikinci el araba sattığı iddiasıyla Müflis Derpa Otomotiv şirketine açtığı “ayıplı mal” davasını kazanmış, Yargıtay da mahkemenin bu kararını onamıştı. Yargılanmanın yenilenmesi için tekrar mahkemeye başvuran otomotiv şirketinin talebini Tüketici Mahkemesi reddetti.
#Sibel CanÇeşitli firmalara danışmanlık hizmeti veren bir şirketin sahibi Ayla Varol (39) iki yıl önce büyük bir trafik kazası geçirdi. Bir hafriyat kamyonunun yol açtığı kazada 13 araç birbirine girdi; çok sayıda kişi yaralandı. Kazaya ilişkin haberlerde "ölü" olarak yer alınca Varol ilk şokunu yaşadı. Hurdaya dönen lüks otomobilden sağ çıkmayı başaran Varol şimdilerde ise yeni bir şok yaşıyor. Varol'un kaza esnasında açılmayan hava yastıkları nedeni ile otomobilin üreticisi ve ithalatçısı firmaya karşı açtığı davada mahkeme ret kararı verdi. Mahkeme, davalı iki şirketin avukatlık masrafını da Varol’un ödemesine hükmetti. Varol karardan hemen sonra gelen icra emri yazısı ile neye uğradığını şaşırdı.
#Trafik KazasıSibel Can’ın 2012 yılında satın aldığı 2008 model Mercedes cipe, ABD’den yasal yollardan getirilmediği, 2009 model ve sıfır olarak beyan edilerek satıldığı iddiasıyla el konulmuştu. 5 yıldır gümrükte bekleyen ciple ilgili dava sona yaklaşırken, ünlü sanatçının karşısına yüklü bir fatura çıktı. Sibel Can’ın cipini gümrükten çıkarabilmesi için ÖTV tutarının yüzde 75’ine denk gelen 180 bin TL’yi ve 25 bin TL’lik yeddiemin otopark ücretini ödemesi gerekiyor. Sibel Can’ın Avukatı Bülent Ernas, 5 yıldır otoparkta yatan cipin yaklaşık 100 bin TL’lik masrafı olduğunu tahmin ettiklerini, toplam masrafın 305 bin TL’ye çıktığını söylüyor.
#Sibel Can