Güncelleme Tarihi:
GÜNÜMÜZDE tüketicilerin çoğu, gündelik ihtiyaçlarından tutun da lüks olan tüm ihtiyaçlarına kadar alışverişlerinin neredeyse büyük çoğunluğunu taksitle yapmaktadır. Bu kapsamda aldıkları ürün veya hizmetin ayıplı olması gibi durumlarda satıcı ile yaşanan bilinçli davranmamız, birçok hakkın zayi olmasına sebebiyet vermekte ve bu sorunlar baş göstermektedir.
*
Ancak tüketici olarak sebeple giderek hak arama ihtiyacından uzaklaşmaktayız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında taksitli satış sözleşmelerinde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Taksitle satış sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.
CAYMA HAKKIMIZ VAR MI?
Burada bir diğer önemli husus da tüketicinin cayma hakkıdır. Kanun; Tüketici, 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. İade etmeyi düşünüyorsanız mutat bir gözden geçirmenin ötesinde kullanmamış olmanız lazım.
*
Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir; aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamaz. Taksitli satış sözleşmesi bir eğitim kursu, dil kursu, spor salonu ve çok yaygın olarak ev eşyası, züccaciye, mobilya alımlarında kullanabilir.
*
Öyle ki otomobil alsanız, konutta alsanız teslimden 7 gün içerisinde cayma hakkınız var. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun taksitli satış sözleşmeleri cayma hakkı madde 7, 1. Fıkra; ‘Tüketici 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden vaz geçme hakkına sahiptir.’
TAKSİTLER BELİRLENMELİ
Marangoza özel bir sipariş verdiniz ve taksitli sözleşme yaptınız. Özel sipariş olsa dahi 7 gün içerisinde cayabilirsiniz. ‘Satıcı sen nasıl cayarsın sözleşmemiz var’ diyebilir. Borçlar Kanunu var, Ticaret Kanunu var hatta eser sözleşmesine girer şeklinde çıkışmalarla karşılaşabilirsiniz. 6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Çeşitli Hükümler, Madde 83, 1. 2. Fıkralar, ‘Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır’ Yani bu kanunun üzerine hüküm kurulamaz der.
TELEFON ALDIM, SİGORTA YAPTILAR
SORU: Cep telefonu operatöründen sözleşme kurularak taksitli cep telefonu satın aldım ve satıcı telefonuma kasko yaptı. Telefonum daha teslim edilmedi. Eve geldiğimden kasko kafama takıldı ve iptal ettirmeye karar verdim. Ertesi gün ‘sigortadan vaz geçtiğimi de’ söyledim. Operatör, ‘Senin cep telefonu ve sözleşmen var ayrılamazsınız’ dedi. Ne yapabilirim? Yeliz MUTLU
CEVAP: Tüketici kanununa göre bir malın satışı yanında başka bir mal ya da hizmetin satılmasına bağlı kılınamaz. Ayrıca mevzuatımıza göre cep telefonu fiyatı, paketin fiyatı ve hizmetleri sözleşmede açık açık yazılması lazım. Cep telefonunu teslim almadığınızdan dolayı yalnızca üründen değil yapılan kaskodan da 7 gün içinde cayma hakkınız var.