2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiUkrayna’ya karşı savaş başlatan Rusya’ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Ülkeler birbiri ardından yaptırımları sıralarken, uluslararası şirketler de Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Apple, Microsoft, Google, Meta (Facebook), Ford, Nike gibi birçok ABD’li şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İngiltere ve birçok Avrupa merkezli şirketten de benzer hamleler geldi.
#RusyaSırbistan, Sıla Yolu güzergâhında izincilere seyahat ve transit geçişlerde kısıtlamaların uygulanmadığı tek ülke. Geceleme durumunda herhangi bir bildirim de gerekmiyor. Yollar bomboş. Batrovci Sınır Kapısı’ndan beş dakikada geçtim. Son günlerde virüse yakalananlarda artış oldu. Benzinlikte, dinlenme tesislerinde tedbiri elden bırakmayın deriz. En büyük kısıtlama otoyollarda hız kısıtlaması. Sınır fazla aşarsanız hapis cezası bile var.
#Sıla YoluAVRUPA’ya çıkış yapan Türk tırlarına Bulgaristan’ın kota koymasıyla tırlar kapıda kaldı. Bunun üzerine Türkiye de Bulgar tırlarına kapıları kapattı. Bulgar yetkililer ise, Türk tırlarının Avrupa’ya taşıma yapabilmesi için Bulgaristan’dan itibaren kendi tırlarının taşımacılık yapmasını istiyor.
İsviçre’deki yasak eğilimi başka ülkelere de sıçrıyor. Fransa, İtalya, Avusturya, Danimarka ve Hollanda’da da benzer referandum için girişimler başlatılıyor. Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi Bilkay Öney “Kendini tarafsız olarak kabul eden bir ülkede 4 tane minare sorun oluyorsa, o zaman Allah oradaki Müslümanlara yardım etsin” dedi.