Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumundaki ve en önemli transit geçiş güzergahlarından Bulgaristan’ın, Avrupa ülkelerine mal taşıyan araçlara ‘sorun’ çıkarması sonrası Uluslararası Nakliyeciler Derneği gazetelere verdikleri ilanlarla Bulgaristan’ın uyguladığı yaptırımlarda yetkililerden yardım istedi. Bulgaristan’ın, Ulaştırma Bakanlıkları arasında yapılan ve Kara Ulaştırması Karma Komisyon Protokolü’nde belirlenen, her yıl ilk altı aylık dönem için karşılıklı olarak kabul edilen 125 bin adetlik transit geçiş hakkını ihlal ettiğini ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’ın sadece 5 bin aracın geçişi için izin verdiğini söyledi.
BULGAR TIRLARI TAŞISIN
Bulgaristan üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalara kota ve transit ücreti olmak üzere ‘miktar kısıtlamaları ve eş etkili vergi’ uygulamaya başladığını söyleyen Nuhoğlu, “5 bin adetlik geçiş belgesi 31 ocak itibariyle tükendi. Bundan sonra geçiş yapamayacağız. Bulgarlar ‘benim ülkemden geçeceksen malları Bulgaristan’a getir gideceği yere Bulgar nakliyecileri götürsün’ diyor. 1977’den bu yana geçiş için izin veriyorlardı. Ancak şimdi kota koydular. Hep daha fazla istekle geliyorlar. Ayrıca başka ülkeden para almıyorlar ama bizim tırlarımızdan para alıyorlar” diye konuştu.
6 MİLYAR DOLAR KAYIP
Bulgar tarafının açıkça, evrensel hukuku göz ardı ettiğinin altını çizen Nuhoğlu, “Dünya Ticaret Örgütüne üyeyiz. Bunun dışında AB ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması gereği Bulgaristan’ın kısıtlama hakkı yok. Korumacılık adına bazı Avrupa ülkeleri taşımacılarımıza engeller çıkarıyor. Bulgaristan dışında Romanya, Macaristan, Avusturya ve İtalya’da bazı kotalar ve kısıtlamalar uyguluyor. Bu kıstılama ve kotaların Türkiye’ye 6 milyar dolar kaybettiriyor” dedi.
DAVA AÇACAĞIZ
İTALYA’dan yılda sadece 6 bin araç için geçiş izni verildiğini vurgulayan Nuhoğlu, “Fransa’ya gidecek bir mal için Almanya üzerinden geçiş yapılıyor. Bu da ek maliyetler çıkarıyor. Bu kotalar için dava açmaya hazırlanıyoruz. Sadece Türkiye’den çıkış yapan mallar için değil, Türkiye’ye giriş yapacak mallar içinde benzer uygulamaları gerçekleştiriyorlar. Fatura da tüketiciye çıkıyor” dedi.
BULGAR TIRLARINA TÜRKİYE’DEN
YASAK
BULGARİSTAN’ın anlaşmaya uymaması üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, Bulgar plakalı tırların Türkiye’ye girişlerini durdurduğunu ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener de, “Elinde ‘Dozvola belgesi’ olan tırların Bulgaristan’a çıkışları sürüyor. Krizin aşılması için tırların İpsala üzerinden yurt dışına yönlendirilmesi söz konusu. Gemi yolu gibi alternatif güzergahlar da var” diye konuştu.
MALİYETLER ARTTI
KONUNUN kalıcı bir çözüme ulaştırılması yönünde Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere Türkiye’deki ilgili makamların yoğun girişimlerini sürdürdüğünü ifade eden Çetin Nuhoğlu, “AB ülkelerine 2012’de toplam 322 bin sefer yapıldı. 2013’te bu rakam 312 bine düştü. Ülkemizin ihracatını, Almanya başta olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerine taşıyan uluslararası karayolu eşya taşımacıları, her yıl Bulgaristan üzerinden transit olarak ortalama 180 bin taşıma gerçekleştiriliyor” dedi.