İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “2024’te yapılacak Avrupa Spor Psikolojisi Kongresi’ni İstanbul’a getirmek istiyoruz. Yine 2025’te Avrupa Organ Nakli Derneği Kongresi’ne (ESOT) talibiz. 2026’da ise Uluslararası Parazitoloji Kongresi (ICOPA) ve Avrupa Osseointegrasyon Derneği Kongresi (EAO) de takibimizde." dedi.
#İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib AvdagiçNakil böbreğin ‘yaşama süresini yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefleyen dünyanın en kapsamlı araştırmasına, 5 kıtada 40 ülkeden tam 2 bin hasta katılacak. Türkiye’den de 30 hastanın yer alacağı araştırmada, 1000 hasta üzerinde, aynı anda yeni bir ilaç da denenecek.
#Nakil BöbrekDünya Organ Nakli Derneği’nin (TTS) 30’uncu Uluslararası Kongresi, 22 Eylül’de Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde ilk kez İstanbul’da yapılacak. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki programa farklı ülkelerden transplantasyonda öncü biliminsanları katılacak.
#Ortadoğu Organ Nakli DerneğiSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#Prof. Dr. Meltem Işıkgöz TaşbakanEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#OmicronHürriyet Gazetesi’nin Antalya’da düzenlediği ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’nde konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık sektörü, üniversiteler, özel sektör dünya standardının üstüne çıktı. Üniversitelerimiz ve hele Akdeniz Üniversitemizin dünya çapındaki uygulamaları bizi zirveye taşımaya devam edecek” dedi.
#Sağlık Turizmi ZirvesiMustafa Hancı, nadir görülen hastalıklardan sistinozis nedeniyle iki böbreğini ve kısmi görme yetisini kaybetti, 20 yıldır haftada üç gün diyalize bağlı yaşamını sürdürüyor. Gelecek için tek hayalinin böbrek nakli olduğunu belirten Hancı, “20 yıldır, nakil için telefonun çalmasını bekliyorum” diyor.
#Yeşim Sert KARAASLAN/AAO, ilklere imza atmış değerli bir hoca... Türkiye ve dünyada 6 binden fazla hastayı takip ve tedavi etmiş, birçok ilke imza atmış biri... Hocaların hocası Profesör Murat Tuncer... Organ nakli konusunda duayen. Artık bilgilerini bir dernek çatısı altında toplayıp bu işin Türkiye’deki neferi olmak istiyor. İstanbul’un da organ naklinde ‘merkez’ olmasını hedefliyor. Ve genç doktorların bu konuda daha da bilgilendirilmesine çalışıyor. Ama en önemlisi, toplumda organ bağışı konusunda bir bilinç yaratılması, yanlış inanışların bertaraf edilmesi için çook büyük adımlar atıyor. Hoca’yı buldum konuştum, bu röportaj salı da devam edecek.
#Yazarİstanbul Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye’de organ bağışının hâlâ beklenen düzeye çıkamadığını belirterek, “Organ bağışında sınıfta kaldık” dedi. Organ nakilleriyle ilgili yanlış bilgilerin bağış yapılmamasında etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Tuncer, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl 10 bin civarında diyaliz hastası hayatını kaybetti. Bu günde 26 hastanın organ nakli olmadığı için yaşamını yitirdiği anlamına geliyor” dedi.
#GazetehaberleriDemiroğlu Bilim Üniversitesi, 28 Mart 2006’da İstanbul Bilim Üniversitesi adıyla Prof.Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından sağlık alanında eğitim vermek üzere ülkemizde kurulan ilk tematik sağlık üniversitesi özelliğini taşıyor.
#Demiroğlu Bilim Üniversitesi- Hatalı antibiyotik kullanımı, dirençli bakteriler yani ‘süper mikroplar’ı çoktan yarattı bile. Sadece Avrupa ülkelerinde her yıl yaklaşık 33 bin, tüm dünyada da 700 bin kişi bu süper mikropların yol açtığı enfeksiyonlardan yaşamını kaybediyor. Sorun bu hızla büyürse 2050 yılından itibaren her yıl toplam 10 milyon kişinin dirençli bakteri enfeksiyonları nedeniyle öleceği hesaplanıyor. Bu tabloya ‘antibiyotik kıyameti’ de deniyor.
#Gazetehaberleri18 yaşındaki genç gezginlerin çocukluk hayali sırt çantalarını sırtlayıp yollara düşmekti. Seyahat planını gerçekleştirirken organ bağışı sırasında umut bekleyen hastalara dikkat çekmeyi amaçlayan gezginler, bu girişimleriyle ülkemizde ve gezdikleri ülkelerde insanların takdirini topladılar. 4 ülke ve 6 şehir ile farkındalık dolu bir seyahate imza atan Başak ve Irmak’ın kayıtsız kalamadığımız bu girişiminin, uygun organ bekleyen hastalara umut olmasını diliyoruz.
#Organ BağışıHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiFarklı nedenlerle bu dünyadaki yolculuğu sona erenlerden bağışlanan organlar, bir başkası için tünelin ucundaki ışık oluyor. Ancak çok sayıda kişi, tünelin ucundaki ışık olmak yerine toprağın altında çürümeyi tercih ediyor. İşte bu nedenle Türkiye’de her yıl 2 binden fazla insan organ beklerken ölüyor, dünyada ise bu rakam yıllık 100 binin üzerinde.
#Organ Bağışı- 6. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi'nde, bebeklerin kordonundan alınan kök hücrenin kalp krizi sonrası bu organda meydana gelen hasarın onarımında kullanılmasına ilişkin projede ilk sonuçların olumlu olduğu açıklandı- Prof. Dr. Ulus: - "(Kriz sonrası kalbin yenilenmesi için kök hücre nakli) Şu ana kadar 15 hastaya yapıldı. Bunlardan hücre uyguladıklarımızın bir kısmında çok iyi sonuçlar da görüyoruz ama bunu rakamsal olarak telaffuz etmek, yanıltıcı noktalara götürebilir. O yüzden 1 yıl beklememiz lazım ancak ilk sonuçlar, olumlu izlenimi veriyor"