2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri

Güncelleme Tarihi:

2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 09:38

2. DOĞU ANADOLU ORGAN NAKLİ GÜNLERİ

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği, 2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
12-13 Nisan tarihleri arasından düzenlenen Organ Nakli Günleri’ne Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamları ile öğretim üyeleri katıldı.
Üniversitemiz, 50 Karaciğer, 50 Böbrek Nakli ile Büyük Bir Başarıya İmza Attı
2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’nin açılış konuşmasını yapan ev sahibi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, geçen yıl 1. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’ni yaptıklarında çok güzel tepkiler aldıklarını ve bu durumun 2.’sini de yapmak için yol gösterici bir neden olduğunu söyledi. Organ Nakli Günleri’ne Türkiye`deki üniversitelerin yanı sıra Amerika, Avustralya, Almanya, Azerbaycan başta olmak üzere farklı ülkelerden katılım olduğunu kaydetti. Merkez olarak geçen yıl 50 karaciğer, 50 böbrek nakli yaptıklarını ve Türkiye`de kamu hastaneleri arasında karaciğer naklinde üçüncü, böbrek naklinde beşinci sırada yer aldıklarını anlatan Bülent Aydınlı, yurt dışından da hastaların nakil için Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne geldiğini ifade etti.
Kadavradan Organ Nakli Sayısını Artırmalıyız
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Rakamsal olarak bakıldığında Türkiye’nin, toplam organ nakli sayısında Avrupa`da hemen hemen birinci sıralara gelmiş olduğunu söyledi. Eldegez: “Sağlık Bakanlığı`nın desteğiyle yoğun bakım yatak sayısı arttı. Bunun karşılığında da beyin ölümü bin 800`lere ulaştı ve geçen yıl 450 donör için onay aldık. Kadavra olayında biraz daha gerideyiz. Sağlık Bakanlığı`nın büyük desteğiyle, Türkiye`de kadavradan organ nakli sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Şayet kadavra sayısı artarsa, canlıdan yapılan organ nakli sayısı biraz daha azalacaktır.
Organ Naklindeki Başarılar Gurur Verici
Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Şube Müdürü Mehmet Ali Yılmaz ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de organ naklinin, ülkenin gelişmişlik düzeyinin göstergesi olduğunun altını çizerek, organ naklinin bağışından nakline, hasta tespitine kadar ciddi bir süreç olduğunu belirtti. Türkiye`nin nakildeki başarılarını Avrupa`da gururla anlattıklarını ifade eden Yılmaz, "Bakanlık olarak Erzurum bölgesinde ve Doğu bölgelerimizde yeni nakil merkezleri açarak, buradaki halkımızı yerlerinde tedavi edip, organ naklinin gelişmesi için yoğun bir çaba harcadık" dedi.
Türkiye’nin Kalbi Erzurum’dur
“Atatürk Üniversitesi kurulduğu günden bugüne, özellikle bölgesine ve bölge ülkelerine hizmet etmeyi şiar edinmiş bir üniversitedir” diyerek konuşmasına başlayan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin dünya üniversiteleriyle işbirliği yaparken, yönünü birazda Kafkaslara çevirdiğini ve Türk Cumhuriyetlerine hizmet götürmeyi amaç edindiğini söyledi. Rektör Koçak: “Biz, ülkemizin doğusunda ve merkezden uzak bir konumda olmamıza rağmen, bir kalp cerrahı olarak Türkiye’nin kalbinin Erzurum olduğunu düşünüyorum. Eğer kalp sağlamsa, vücutta sağlamdır. Erzurum sağlamsa Türkiye’de sağlamdır. Erzurum’u merkez olarak gördüğümüz için, şehrimizde yapılan ve yapılacak her işin en iyi şekilde yapılması gerekmektedir. Büyük merkezlerde ameliyat yapılacaksa, en az on tane alternatifli hastane vardır. Ancak Erzurum’da böyle bir imkân olmadığı için hastalarımıza müdahale etmek için, en iyi şartlarda olmamız gerektiğini biliyoruz. Bizde bunu başarmaya çalışıyoruz. Organ nakli konusunda, Türkiye çapında çalışmalar başlatan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yıllar önce temeli sağlam atılan organ nakli merkezimiz, bugünlere önemli başarılar taşıdı.” şeklinde konuştu.
Sağlık Alanında Ulaşılmış Olan Gelişmişlik Düzeyi Çok Önemli
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bilim adamlarının 2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’ne katıldıkları için duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu: “Ülkemizin geldiği bu konumu görmekten mutluluk duyuyorum. Böylesine kapsamlı bir bilimsel toplantının, Erzurum’da yapılması çok önemli. Erzurum kadim bir şehir. Böylesine güzel bir şehirde, kadim bir üniversite çağa ayak uydurmuş, çağın getirdiği yenilikleri yakalamaya gayret ediyor. Bunun için emeği geçen yerli ve yabancı bilim adamlarına teşekkürlerimizi sunuyorum. İnşallah Erzurum sağlık alanında yakalamış olduğu bu gelişmişlik düzeyini, diğer alanlarda da tamamlayacak ve ülkemize katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.
Atatürk Üniversitesi Çalışmalarıyla Mutluluk Veriyor
Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer ise organ nakli günlerinin bölgemiz ve ilimiz için önemli bir etkinlik olduğunu söyleyerek gurur duyduklarını ifade etti. İçyer: “Hayatta genelde meslekleri ikiye ayırırlar. Tıp hizmetleri ve diğerleri. İnsanları da ikiye ayırıyorlar doktorlar ve diğerleri. Bence bu mesleğin temsilcileri çok zor, yorucu ve stresli işler yapıyorlar. 2. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’nin düzenlenmesinden ziyade ,başka bir gurur kaynağı olan durum ise Atatürk Üniversitesi’nin dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle birlikte bu işleri yürütüyor olması, bilgi transferi yapıyor olması ve gerçekten dünyaya entegre olması bizlere mutluluk veriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!