Son 5 aydır, iklim değişikliği ve çevresel etkilerine dikkat çekmek isteyen aktivistlerin hedefinde ‘sanat’ var. Mayıs ayında Paris, Louvre Müzesi’ndeki “Mona Lisa” tablosuna pastayla, temmuz ayında Londra’da Kraliyet Akademisi›ndeki Giampietrino’nun “Son Akşam Yemeği” tablosuna çıplak elle, geçtiğimiz hafta Londra’daki National Gallery’de sergilenen Van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna da domates çorbası ile saldırdılar. Yetmedi! Dün de Almanya’da ortaya çıktılar. Bu kez Fransız ressam Claude Monet’nin “Saman Yığınları” tablosu hedefteydi, patates püresi attılar. Tüm bu saldırılar önemli bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu eylemlere Vandalizm denilebilir mi? Sordum.
#İklim KriziKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2020'de 26, 2021'de 29 adet özel müze açılışına onay vererek ulaştığımız rekoru; 2022 yılında henüz ekim ayında olmamıza rağmen 32 yeni özel müze onayıyla kırmış durumdayız. Bugün itibarıyla özel müze sayımız 351 olmuştur" dedi.
#Bakan ErsoyHüsamettin Koçan’ın, küçükken hep uzaklara çalışmaya giden babasını beklediği, Çoruh vadisine bakan tepenin hemen yanına kurduğu ödüllü Baksı Müzesi’nin ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor ve çeşitleniyor. Koçan, müzenin bu sezon gurbetçilerle birlikte yerli ve yabancı en az 22 bin kişinin ziyaret edeceğıini söyledi.
#Hüsamettin KoçanTrabzon veya Erzurum havalimanlarından yaklaşık üç saatlik pastoral bir yolculukla ulaşabileceğiniz Bayburt Bayraktar Köyü’ndeki Baksı Müzesi, bu yaz kurucusu Hüsamettin Koçan’ın kişisel tarihinden yola çıkarak ortaya koyduğu eserlerden bir seçkiye ev sahipliği yapıyor.
#Kitap SanatBAYBURT’un 45 km dışında, eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünün Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepesinde yükselen Baksı Müzesi kuruluşunun 10’uncu yılını önceki gün Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu'nun sahne aldığı konser ve yeni açılan ‘ON’ sergisi ile kutladı.