Bayburt’a Miro geldi

Güncelleme Tarihi:

Bayburt’a Miro geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2014 00:55

Henüz iki ay önce 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü almaya hak kazanan Baksı Müzesi, yeni sergisi ‘Miro’ya Açılan Heykelli Yol’da ilhamını ödülün sembolü olan Miro imzalı ‘Güzel Göğüslü Kadın’ heykelinden alıyor.

Haberin Devamı

Bundan dört yıl önce Bayburt bozkırının ortasında bir kararlılık, idealizm ve umut anıtı gibi yükselen Bayburt Müzesi, geçtiğimiz nisan ayında 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü almaya hak kazandı. Müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan, sadece ödülü alıp getirmedi Bayburt’un Bayraktar köyüne. Ödülden yola çıkan bir de sergi hazırlandı. ‘Miro’ya Açılan Heykelli Yol’ sergisinin kapıları, iki gün önce ziyaretçilere açıldı. Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu ile Nilüfer Ergin’in üstlendiği serginin baş konuğu ise elbette Miro. Ama ‘Güzel Göğüslü Kadın’a (Femme aux Beaux Seins) 23 heykel sanatçısının çalışmaları yoldaşlık ediyor. Farklı ekollerden, farklı yaş gruplarından, pek çoğu Hüsamettin Koçan’ın arkadaşı ya da öğrencisi olan bu 23 sanatçı, çok kısa sürede hazırlandı ve ortaya çıkan eserleri Baksı Müzesi’ne hediye etti.

MERKEZE UZANAN YOL

Sergi, konseptini antikçağ kentlerinde insanları “merkeze” ulaştıran heykelli yollardan alıyor. Amaç, Miro’nun heykelini merkeze alan metaforik bir heykelli yol inşa etmek. “Baksı Müzesi, bu sergi ile bir kez daha periferinin merkez karşısında kendi özgünlüğünü koruma misyonunu yerine getiriyor” diyor Koçan. Küratör Emre Zeytinoğlu ise sergi salonunun duvarına da yazdığı metinde, “Bu yollar, insanları toplumun önemsediği değerlerin sergilendiği, kentin kültürel kimliğini oluşturan sanatçıların, filozofların anıtlarının, müzeler ve tiyatrolar gibi kültür sanat yapılarının, kentin idari binaları ile tapınaklarının yer aldığı merkeze götürür. Bu nedenle de merkeze doğru yolculuğun başladığı yerlerdir. Hayranlık uyandırıcı, ayrı bir estetiği vardır. Miro bu sergide merkezde yer almakla birlikte ona uzanan heykelli yolda bulunan yapıtlar, ayrı ayrı kendi estetik anlayışlarını ortaya koyuyorlar” diyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!