Beni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru Erkeİhracatta başarı için karbon vergisini işaret eden TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “SKDM’ye takılmamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık dönüşüm ve verimlilik yatırımı yapmak gerekiyor. Şu anki finansman şartlarında bu kolay görünmüyor” dedi.
#ÇimentoEnerji krizi karşısında pek çok ülke somut adımlar atıyor. Başta Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde faaliyet gösterenler olmak üzere uluslararası tedarik zincirleri; üreticileri daha az emisyonla üretilen, temiz ve çevreci ürünlere yönlendiriyor. Peki tüm dünyaya yayılan yeşil dönüşüm sürecine KOBİ’ler nasıl hazırlanmalı? İşte küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli tavsiyeler...
#KobiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Ülkemizin 2053 net sıfır iklim hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir enerji politikası gereği, enerjide arz güvenliğini güçlendirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için yeni bir enerji verimliliği hareketi başlatıyoruz. Bu doğrultuda, elde ettiğimiz kazanımları Türkiye yüzyılında daha ileriye taşımak amacıyla, Türkiye'nin Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve 2024-2030 yılları arasında uygulanacak olan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı uygulamaya başlıyoruz" dedi.
#Alparslan Bayraktar2024- 2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre atık ısının ekonomiye kazandırılması için yasa çıkarılacak. Sanayi, termik santrallar ve ticari binalarda ortaya çıkan atık ısının ekonomiye kazandırılması ile yıllık 650 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor. Yapılacak çalışmayla 3.8 milyon hanenin ısınma ihtiyacının karşılanabileceği de tahmin ediliyor.
#Atık IsıAnkara, Avrupa’dan Çin’e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör lityum demir fosfat bazlı pil hücresi üretim tesisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin önümüzdeki hafta açacağı fabrika, 100 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Tesise 2025’e kadar 272 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.
#EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında takip edilen 10 bin metrekare üzerinde alana sahip binalardan yıllık 249 milyon TL’lik enerji tasarrufu yapıldığını belirterek, kamu binalarının toplam enerji maliyetinin de 16 milyar TL civarında olduğunu vurguladı.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar BakanlığıUluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verileri, küresel belirsizliklerin artmasına rağmen yenilenebilir enerjinin büyümeye devam ettiğini ortaya koydu. Buna göre, 2021 yılı sonunda küresel yenilenebilir üretim kapasitesi 3.064 GW’ye ulaşırken, aynı dönemde yenilenebilir enerji stoku yüzde 9.1 arttı.
#EnerjiTürkiye, çimento üretimi ve ihracatı bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Öyle ki, Türk çimento sektörü üretimde Avrupa’da birinci, dünyada 5’inci sırada geliyor. İhracatta da yine Avrupa’da lider, dünyada ikinci olarak dikkatleri çekiyor.
#ÇimentoEndüstri tesislerine enerji verimliliği sağlamak amacıyla yola çıktı. Daha sonra kurduğu yapı ile bu projelerin imalatını da üstlendi. Çalıştığı firmaların referansı ile yurt dışında iş yapmaya başladı. Bugün 4 şirketi ile doğrudan 94 kişiye istihdam sağlıyor.
#BursaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın Antalya’da yapılan “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temalı İstişare Toplantısı’nın 11 maddelik sonuç bildirgesini açıkladı. Bakan Kurum, belediyelerin iklim dostu projelerine 37 milyar lira kaynak aktaracağını, elektrikli ve hibrit motorlu araçları hibe edeceklerini bildirdi. Bakan Murat Kurum, 2022 yılı genç istihdam hedefinin 2 katına çıkarılarak 50 bin olarak belirlendiğini duyurdu.
#Murat KurumRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyelerinin geliştirdiği düz plakalı atımlı ısı borusu başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumundan incelemeli patent aldı. Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Avcı Tamamen yerli imkanlarla yaptığımız buluşla, yerlileşme ve millileşme sürecine katkıda bulunmak istedik dedi.
#TeknolojiEnerjisa Enerji, müşterilerinin enerji tüketiminde tasarruf sağlayarak karbon ayak izini azaltan ve yenilebilir enerji kullanımını arttıran ürünlerini “İşimin Enerjisi” ismiyle tanıttı. Doğa dostu olan yenilikçi ürünlerini “İşimin Enerjisi” çatısı altında yeniden yapılandıran Enerjisa Enerji, bu sayede kurumsal müşteri portföyü için katma değer zincirini genişleterek uçtan uca çözümler sunuyor.
#Sabancı HoldingHidrojen enerjisi son dönemlerin en çok araştırılan ve gelişmeye müsait enerji kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Özellikle başta araba olmak üzere birçok farklı alanda enerji amaçlı değerlendirilmektedir. Peki, hidrojen enerjisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi hakkında bilgileri sizler için hazırladık.
#Hidrojen Enerjisi Nedir?Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Sadece ulusal değil birçok uluslararası projeyi de hayata geçirdik. TANAP ve TürkAkım’ı enerjide merkez ülke olma yolunda attığımız en stratejik adımlar oldu. TANAP ve TürkAkım ile ülkemize ilk etapta yıllık 21,75 milyar metreküp doğal gaz getireceğiz." dedi.
#Doğal Gaz"Termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır?" soruları internette merak edilen konular arasında yer aldı. Ülkemizde enerji sektöründeki sürdürülebilirliğin devamlılığı açısından önem arz eden termik santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeyi sağlıyor. Peki, termik santral teknolojisi nerelerde kullanılır? Termik santral çalışma alanları nelerdir? İşte, termik santral tüketimi hakkında merak edilen bilgiler.
#Termik Santral Nedir