Adana'da 133 atık geri kazanımı tesisine yapılan denetimde, Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi olmadan çalıştığı tespit edilen 26 işletmeye, faaliyetten men kararı ile toplam 7 milyon 20 bin lira para cezası verildi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunması, üretimde zararlı madde kullanımının en aza indirilmesi ve israfın önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında yer alıyor." dedi.
#Mehmet Fatih Kacır2053 emisyon hedefleri doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı hedeflediklerini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gelecek dönemde yol haritalarımız kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak bir yatırım planını hayata geçireceğiz” dedi.
#Sıfır EmisyonKocaeli'de düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte sanayide suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, "Temiz su kaynaklarımızı daha az tüketmek istiyoruz. En başta söyledim. Zannettiğimiz gibi sınırsız bir su kaynağımız yok. Su temini için harcanan maliyetleri azaltabiliriz. Enerji ihtiyacını azaltabiliriz" dedi.
#İbrahim YumaklıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırÇevre ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'taki depremlerden zarar gören 11 ilde 200 bin konutun inşasının devam ettiğini belirterek, "Çok kısa süre içerisinde bu yaraları saracağız. 2 seneye kalmadan hayatın normalleşeceğini, herkesin zararlarının giderileceğini, yıkılan konutların yapılacağını ve iş yerlerinin baştan sona yeniden inşa edileceğini çok net olarak ifade edebilirim” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiAnkara, Avrupa’dan Çin’e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör lityum demir fosfat bazlı pil hücresi üretim tesisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin önümüzdeki hafta açacağı fabrika, 100 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Tesise 2025’e kadar 272 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.
#EnerjiSürdürülebilirlik günümüzde her alanda konuşulan popüler kelimelerden... Bu konuda hamle yapan kuruluşların başında ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) geliyor. Sürdürülebilir Kampüs Projesi ile farkındalık çalışmaları yapıyor, toplumu bilinçlendiriyor. İşbirliği ve ortaklıklarla bu gönüllü oluşumun büyümesi hedefleniyor. Dünyada büyümeye güzellemeler yapmak yerine dengelenmenin olması gerektiğinin altını çizen BUÜ Sürdürülebilirlik Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu, “Artık dengelenelim. Zenginler daha çok büyüyeceğiz diye hedef koymak yerine ‘Ben daha çevre dostu üretim yapacağım. Büyümeyeceğim’ demeli. Büyümemenin yüceltilmesi lazım” dedi.
#BursaBiotrend Enerji ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletime açılan, kurulu kapasitesi 9.47MW olan ve yılsonuna kadar 12 megavat/saat üretime ulaşması planlanan Biotrend Enerji İnegöl Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Doğan ve Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO Osman Nuri Vardı’nın katıldığı törenle hizmete açıldı.
#Biotrend EnerjiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikDünyanın karşılaştığı çevre sorunlarıyla mücadelede, şirket bünyesinde sürdürülebilir faaliyetleri hayata geçiren ve bu kapsamda çevreci yakıt kullanmaya da başlayan Türk Hava Yolları (THY), 2021 yılında on binlerce ağacın kesilmesini, yüzbinlerce metreküp suyun ise kirlenmesini önledi.
#Türk Hava Yollarıİngiltere’den getirilen atıkların Adana’da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıktığına yönelik kamuoyunda yer alan iddialara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, OECD Çevre Bakanları Toplantısı için gittiği Paris’te cevap verdi. Bakan Kurum, “Çevre Kanunu gereğince tehlikeli, geri kazanımı mümkün olmayan ve bertaraf amaçlı atıkların ithalatı yasak. Ortaya atılan iddialar doğru değil” diye konuştu.
#Murat KurumAdana’daki “tehlikeli atık” iddialarına yanıt veren Bakan Kurum, 7 denetim ekibi tarafından bütün bölgenin tarandığını ve herhangi bir döküm tespit edilmediğini belirterek, “Bu tür iddialar daha önce de gündeme getirilmişti. Tehlikeli atıkların yakıldığı iddia edilen 11 noktadan toprak numuneleri aldık, analizlerde çevre ve insan sağlığı açısından tehlike yaratacak hiçbir parametre tespit edilmedi” dedi. Bakan Kurum, incelenen görüntülerin ise yeni olmadığının belirlendiğini bildirdi.
#Tehlikeli AtıkBursa’nın farklı bölgelerinde temiz enerji kaynaklarını artırmak için çalışmalar yapılıyor. Güneş ve HES’ten elde edilen temiz enerjinin yanı sıra atık çamur ve çöpten de önemli oranda dönüşüm sağlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye’nin cari açık nedenlerinden birinin de enerji olduğunu belirterek, “Enerjide tam bağımsızlık için şehirlerimizin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar var. Bursa olarak bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz” diyor.
#BursaEndüstri tesislerine enerji verimliliği sağlamak amacıyla yola çıktı. Daha sonra kurduğu yapı ile bu projelerin imalatını da üstlendi. Çalıştığı firmaların referansı ile yurt dışında iş yapmaya başladı. Bugün 4 şirketi ile doğrudan 94 kişiye istihdam sağlıyor.
#BursaDemirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), atık su arıtma tesisinden deşarj edilen suyu üretimde tekrar kullanmak için 2017 yılında başladığı ve 90 milyon TL yatırım yaptığı projelerini tamamladı. Bu çevreci yatırım ile suyun yüzde 40’ı geri kazanılıyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Töreni'ne katıldı. "Dünyada ilk defa uygulanan askıda borulu sistemle Anamur'da inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'ndan alınan suyu Kuzey Kıbrıs'taki Geçitköy Barajı'na aktardık." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece Anadolu topraklarından doğup Akdeniz'e dökülen Dragon Çayı'nın yılık 750 milyon metreküplük suyunu Kıbrıs adasındaki kardeşlerimizin istifadesine sunmuş olduk." ifadelerini kullandı. Öte yandan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar da Kapalı Maraş konusuyla ilgiyi son gelişmeleri açıkladı. "Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş'ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC'ye, tüm hemşehrilerimize ve adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum." diyen Tatar, "Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş dahilinde istifade etmeye başlayacak." diye konuştu.
#Erdoğanİsmail Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü olarak atanmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. İTÜ bünyesinde pek çok görevde bulunan İsmail Koyuncu, TÜBİTAK bünyesinde de bazı görevlerde bulundu. Peki, Prof. Dr. İsmail Koyuncu kimdir ve nereli? İşte, İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#İsmail Koyuncu1 Ocak 2020 tarihi itibariyle depozitolu olmayan ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından ‘geri kazanım katılım payı’ alınmaya başlanacak. Lastikten aküye, elektrikli eşyadan ilaca, alkollü, alkolsüz içecekten yoğurt ve süte kısaca A’dan Z’ye birçok ürünün ambalajı değerli hale gelecek. Ambalajlar çöp olmaktan kurtulup doğrudan geri dönüşüm sistemine dahil olacak.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle çevre ve insan sağlığının korunması, doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanması için atık yağ tanımında yer alan atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, rafinasyona tabi tutulması, enerji geri kazanımının sağlanması ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esaslar belirlendi.
#Atık Yağ2050’de dünya nüfusu 9.8 milyara ulaşacak. Bu da milyarlarca ton atık demek. Geleceğe bugünün çöpünü bırakmamak için herkesin yapabileceği bir şey var. Gazete kâğıdından çay içtiğiniz cam bardağa, radyonuzun pilinden cep telefonlarına, eskiyen kanepenize kadar her şey geri dönüştürülebiliyor.
#GazetehaberleriElazığ'da Eti Krom AŞ'de cevher hazırlama mühendisi Ali Anagül'ün, üniversite yıllarındaki bitirme tezinden yola çıkılarak kurulan tesiste, maden atıklarından hibrit ayrıştırma yöntemiyle kromit ve olivin mineralleri elde ediliyor. Tesisin tüm etaplarının tamamlanmasıyla saatte 20 ton üretim yapılarak, 1 milyon ton maden atığının 7 yılda işlenerek ekonomiye 52 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor.
#Eti Krom AŞ