Eski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı Suİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkARFF memuru ne demek ve ne iş yapar merak ediliyor. ARFF memuru, havalimanlarında meydana gelebilecek yangınlara karşı kısa sürede müdahale eden ve gerekli tedbirleri alan kişilerdir. Ayrıca Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğim alırlar. Peki ARFF memuru nedir, ne iş yapar? ARFF memuru olmak için gerekli şartlar neler? İşte konu hakkında merak edilenler...
#ARFF Memuru Ne DemekKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkHalk arasında morarmak olarak adlandırılan siyanoz hastalığı, insanlarda mukoza ve derinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamaması durumuna bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Genel olarak hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, siyanoz nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Siyanoz çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Mezda, kozalakları olan bir ağaç türüdür. Ağaç türleri içinde ladin sınıfında yer almaktadır. Mezda ağacı, yapısı itibariyle kozalaklarında sakız barındırmaktadır. Bu sakız kozalaktan süzülen bir görüntüye sahiptir. Çiğnenmesinin kolay olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanında birçok özelliği bulunmaktadır. Ancak bunlar birçok insan tarafından yeterince bilinmemektedir. İşte, mezda sakızı hakkında tüm detaylar.
#SağlıkKöknar ağaçlarından toplanarak elde edilen mezda sakızı faydaları ve fiyatı ile dikkat çekiyor. Aktarlarda bulabileceğiniz mezda sakızı kilosu 750 TL'den satılıyor. Zahmetli bir şekilde toplanan mezda sakızı birçok hastalığa da derman oluyor. Peki, mezda sakızı nedir, nasıl kullanılır? İşte mezda sakızı faydaları ve merak edilenler...
#Mezda SakızıHamilelikte öksürük düşük sorunu nedeniyle anne adaylarında paniğe yol açabilir. Bu dönemde medikal ilaçlar kullanmaktan sakınan gebeler, hamilelikte öksürük için doğal tedavi yöntemlerini araştırırlar. Peki hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte merak edilenler...
#Hamilelikte ÖksürükKilosu 3 bin 500 liraya satılan damla sakızının sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Fiyatının yüksek olmasından dolayı vatandaşların gram gram alabildiği damla sakızı, tabiattaki en kuvvetli antiseptik içeriğe sahip ve enfeksiyonla mücadelede birebir etkili.
#Damla SakızıÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizay Yürürer, tokalaşma, öpüşme, 1 metreden fazla yaklaşarak konuşmanın grip hastalığında önemli bulaş yolları olduğunu belirterek, Kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde grip virüsü 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler, belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5 ve 7’nci günlerine kadar bulaştırıcıdır" dedi.
#GripTrabzon'da yaşayan astım ve kalp hastası Nuriye Özkan (106), yakalandığı koronavirüsü evde gördüğü tedavi ile yenmeyi başardı. Sağlığını yaptırdığı 2 doz Covid-19 aşısına borçlu olduğunu söyleyen Özkan, “Herkes tedbirini alsın, aşılarını olsun. Ben aşımı olmasaydım belki de başka olurdu” dedi.
#TrabzonTrabzon'da yaşayan astım ve kalp hastası Nuriye Özkan (106), yakalandığı koronavirüsü evde gördüğü tedavi ile yenmeyi başardı. Sağlığını yaptırdığı 2 doz Covid-19 aşısına borçlu olduğunu söyleyen Özkan, “Herkes tedbirini alsın, aşılarını olsun. Ben aşımı olmasaydım belki de başka olurdu” dedi.
#KoronavirüsTürkiye'nin neredeyse tüm yörelerinde kış mevsimine girmeden hemen önce hazırlanan kışlık yiyecekler arasında alan tarhananın faydaları saymakla bitmiyor. Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan tarhana çorbası, yoğurt, buğday unu, maya, domates, soğan, biber, sarımsak ve çeşitli baharatlar yoğrulduktan sonra kurutulması ile elde edilen çok besleyici bir çorbadır. Tarhananın faydaları nelerdir, zayıflatır mı sizler için derledik.
#FaydalarıHava olaylarına baktığımız zaman birçok farklı olayın yaşandığını rahatlıkla görebiliriz. Bu olaylardan biriside asit yağmurlarıdır. Asit yağmurları birçok nedenden dolayı oluşabilir ve farklı özellikleri bulunmaktadır. Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir ve hangileridir? Asit yağmurlarını oluşturan gazların isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hem Türkiye'de hem de dünyada yaşanan orman yangınları sadece bulundukları coğrafyaları değil, binlerce kilometre uzakta yaşayan insan ve hayvanları bile tehdit ediyor. Özellikle duman taşınımı önemli bir problem. Konuyu uzmanlarımızla birlikte enine boyuna masaya yatırdık. İşte tüm bilmeniz gerekenler...
#Canan AcarBağışıklık sistemimiz ve koku alma duyumuz... Pandemi döneminde ikisi sürekli gündemde. Bir yandan hafif bile olsa rahatsızlandığımızda koku alıp alamadığımızı kontrol ediyoruz, bir yandan bağışıklık sistemimizi her zamankinden daha güçlü tutmaya çalışıyoruz. Aslında bunlar birbiriyle ilişkili. Uçucu yağlar bağışıklığımızı güçlendiriyor, kokularsa beslenme düzenimizi bile etkiliyor.
#GazetehaberleriNefes darlığı, ileri boyutlara taşındığında öksürük, baş ağrısı gibi can sıkıcı belirtiler gösterebilir. Psikolojik gibi çeşitli durumların ağır bastığı nefes darlığı rahatsızlığına bazı yöntemler çözüm olabilmektedir. Nefes darlığı, evde doğal bitkiler ve bazı besinlerin tüketilmesi ile de çözüme kavuşturulabilmektedir. Peki, konuşurken yorulma, nefes darlığı neden olur ve nefes darlığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, nefes darlığına iyi gelen evde bitkisel kesin çözüm önerileri
#Nefes DarlığıAnasonu daha önce duymuşsunuzdur fakat ne olduğu ve sağladığı faydalar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Anasonun faydalarını öğrenen kişiler, kullanmaktan vazgeçmiyor. Sizlere anasonun ne olduğu ve faydaları hakkında bilgiler derledik.
#Anason Nedir Ne İşe Yarar?Almanya’da yaşayan âşık Ali Nurşani, burada yüzde 60 iş göremez raporlu olmasına rağmen Türkiye’den bir türlü emekli olamıyor. Türk Halk Müziği’ne yüzlerce beste kazandıran ve TRT Türk Halk Müziği arşivinde türküleri bulunan Nurşani, yaşadığı bürokrasi engelini bu sözlerle anlatıyor:
#Almanya