Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarYıllardır kanserden koruduğu, ömrü uzattığı yönünde araştırma sonuçları yayınlanan ancak iç kanama riskine vurgu yapılan aspirin ile ilgili İngiltere'den farklı bir araştırma geldi. Araştırma sonucu; aspirinin, yılda 3 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını söylüyor.
#AraştırmaSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanYeşil çay sağlıklı bir çay çeşidi olsa da fazla tüketiminde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Hamilelere, çocuklara ve emziren annelere yeşil çay kesinlikle önerilmez. İlaç kullanan kişilerin de mutlaka doktorlarına danışarak yeşil çay içmeleri gerekir. Yeşil çayın yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Yeşil Çayı Kimler İçemez Ve KullanmamalıReishi mantarını kronik rahatsızlığı bulunan, düzenli ilaç kullanan ya da ameliyata girecek olan kişilerin kullanması önerilmez. Emziren anneler ya da hamile olan anne adaylarının reishi mantarı tüketmesi tavsiye edilmez. Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır? Sizler için bütün detayları derledik.
#Reishi Mantarını Kimler KullanamazBoğaziçi Üniversitesi’nden sonra çalışmalarını önce Harvard Üniversitesi’nde (Boston/ABD) şimdilerde de Northwestern Üniversitesi’nde (Chicago/ABD) sürdüren, 2015 yılında da “International Innovation” dergisi tarafından “dünyanın en önemli buluş yapan 10 akademisyeninden biri” seçilen Dr. Hande Özdinler, merakla ve gururla izlediğim muhteşem ve mütavazı bir biliminsanı.
#AnneSeyfi Dursunoğlu’nun mirasından pay alabilmek için dava açan iki yeğeni, sanatçının vasiyetnamesini hazırlattığı sırada yanında bulunan eski dostu Garabet Baltaoğlu’nun akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespit edilmesini istedi. Baltaoğlu, iki yeğeni vefasızlıkla suçladı: “İstedikleri parada hiçbir hakları yok.”
#Seyfi DursunoğluYasemin çiçeği anavatanı Himalayalar olan bir çiçek türüdür. Bu çiçek dünya çapında Jasminum adıyla bilinmektedir. Güzel görüntüsü ile pek çok insanın dikkatini büyük ölçüde çekmeyi başaran çiçek türlerinden biridir. Sizin için Yasemin çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Yasemin çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Yasemin ÇiçeğiGünümüzde güzel ve parlak bir cilde kavuşmak her kadının en büyük isteği haline gelmiş durumda. Kadınlar da doğru cilt bakımını uygulayarak eşsiz bir yüze sahip olabilirler. Bunun için de genellikle beyaz kil maskesi kullanılır. Beyaz kil maskesi ne işe yarar ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Beyaz Kil MaskesiOrmanlarda veya dere kenarlarında sıklıkla denk gelebileceğiniz söğüt ağaçları güzel görüntüsü dışında oldukça önemlidir. Söğüt ağacının önemi sizce nedir? Ne gibi yararları vardır ve söğüt ağacı ne tür ortamda büyütülebilmektedir? Söğüt ağacı ile ilgili bütün detayları bir araya getirdik.
Pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriPandemi sürecinde mevsimel grip sezonu da kapıda. Peki grip aşısı gripten korur mu? Koruyuculuğu ne kadar sürer? Grip aşısının dozu yaş gruplarına göre nasıl olmalı? Grip aşısı sonrası aşıya bağlı grip geçirir miyiz? Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir? Grip aşısı otizme sebep olur mu? Mevsimsel grip ile Covid -19 birbiri ile karışabilir mi? Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde grip aşısı yaptıralım mı? İşte tüm merak edilenler…
#GripAspir yağının kullanımı aslında amaca göre değişim göstermektedir. Çünkü kullanımı olan iki çeşit aspir yağı bulunmaktadır. Bunlar; yüksek linoleik içeren aspir yağı ile yüksek oleik içeren aspir yağıdır. Aspir yağı nedir, nerelerde kullanılır gibi soruların tüm detaylarına yer verdik.
#Aspir Yağı Nedir?Kış bütün ağırlığı ile üstümüze üstümüze geliyor, soğuktan herkes etkileniyor. En çok da kansızlık yani anemi sorunu yaşayanlar soğuğu hissediyor, hem de iliklerine kadar! İsterseniz biraz da soğuğu bahane edip bugün kısa bir “anemi turu” yapalım. Ve demir, B12, folik asit neden bu kadar önemliymiş anımsayalım.
Sabahat, Müstesna, Şehnaz, Perihan, Neriman... Hayatımıza daha pek çok değişik karakterle girdi Perran Kutman... Her birini evimize misafir ederken onlara hayat veren kadını tanımayı unuttuk adeta. Yeni dizisinin setinde Kutman’ı ziyaret ettiğimde eski bir dostla karşılaşmışcasına heyecanlıydım. Oysa hiç tanışmamıştık. Tatlı tatlı anlatmaya başladı yaşamının “mihenk taşlarını”... Öylesine keyifliydi ki hikayeleri, sorularla bölmek bile istemedim muhabbeti. Çocukken hayalini kurduğu minibüsçü sevgilisi Enver oldum onun için. Birer birer mola verdik hayatının “duraklarında”. Buyrun siz de katılın yolculuğumuza...
Sadece daha uzun değil aynı zamanda daha kaliteli bir yaşama sahip olmanıza yardımcı olacak planımı sizlerle paylaşıyorum. Yaşamınıza yıllar katmak için her gün uygulayabileceğiniz beş küçük değişimi bilmeniz yeterli olacak. Ayrıca hayati önem taşıyan organlarınızı beslenme yoluyla nasıl koruyacağınızı da öğreneceksiniz.