Hatay’ın İskenderun ilçesinde Türkiye’ye Kızıldeniz’den gelen ve balıkçıların zehirli olduğu için tercih etmediği aslan balığının doğru temizlenmesi halinde güvenli bir şekilde tüketilebileceğine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi.
#Aslan BalığıDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarÖzellikle görsel açıdan en ilginç balık türlerinden biri olarak aslan balığı gelmektedir. Aynı zamanda bir o kadar tehlikeli balık türleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Peki aslan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Aslan balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Akdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerAntalya'da Akdeniz'deki en tehlikeli türler arasında yer alan zehirli trakonya balığı amatör balıkçı Ali Bilgiç'in oltasına takıldı. Balıkçı Bilgiç, balığın sırtındaki zehirli iğnenin eline teması sonrası kolunda uyuşma başlayınca arkadaşlarından yandım istedi. Bilgiç, tedavi sonrasında dahi kolundaki his kaybının devam ettiğini söylerken "Yanma hissi koluma, göğsüme, boynuma ve sırtıma yayıldı" dedi.
#AntalyaAntalya'da Akdeniz'deki en tehlikeli türler arasında yer alan zehirli trakonya balığı amatör balıkçı Ali Bilgiç'in oltasına takıldı. Balıkçı Bilgiç, balığın sırtındaki zehirli iğnenin eline teması sonrası kolunda uyuşma başlayınca arkadaşlarından yardım istedi. Bilgiç, tedavi sonrasında dahi kolundaki his kaybının devam ettiğini söylerken "Yanma hissi koluma, göğsüme, boynuma ve sırtıma yayıldı" dedi.
#Trakonya BalığıSüveyş Kanalı'nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’de su boşaltması nedeniyle denizlerimize giren yabancı türlerin sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ile balon balıkları Akdeniz için çok büyük tehlike. Haliyle akıllarda birçok soru var. Prof. Dr. Halit Filiz hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Balon BalığıTARIM ve Orman Bakanlığı’nın, zehirli balon balığı için ’Kuyruğunu getir 5 lirayı al’ projesi, balıkçıları memnun etmişti. Balıkçılar, balon balığının avlanması için bakanlığın mevzuat değişikliği yapmasını bekliyor. Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatifi üyesi İlhan Kaplan, ”Balon balığını oltayla avlayacağız. İnce tel misinalar var. Bu balık tel misinayı koparamıyor. Biz avlanma için hazırız. Bakanlığın bu açıklamasından sonra bir iş doğuyor. Boşta gezenler vardı. 5 lira iyi para" dedi.
#Balon BalığıTARIM ve Orman Bakanlığı'nın, Ege ve Akdeniz sahillerini istila eden zehirli balon balıkları ile mücadelede, 'Kuyruğunu getir 5 lira al' projesi Antalyalı balıkçıları sevindirdi. Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatifi üyesi İlhan Kaplan, "Boşta kalan balıkçı bu işe koşar, iyi bir proje. 100 tane balık tutarsan 500 lira. Nerede kazanacaksın bu parayı?" dedi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, bölgede 7 türde balon balığı olduğunu, mücadelenin belli bir ölçüde olacağını söyledi.
#AntalyaAnavatanı Kızıldeniz olan aslanbalıkları, son birkaç yıldır karasularımıza girdi. Aslan yelesine benzeyen yüzgeçleriyle son derece gösterişli olmasına karşın, bulunduğu yerdeki tüm diğer canlıları yok ettiğinden tam bir istilacı. Kuzey Kıbrıs’ta, önlem olarak bu balıkların vurulması konusunda özel izinler ve teşvikler çıkarıldı. Biliminsanlarına göre, Akdeniz’de bundan sonra ya sadece aslanbalıkları olacak ya da diğer türler varlıklarını sürdürecek.
#Aslan Balığı