İlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan ve 10 binden fazla lezzetin oylamaya sunulduğu TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Adana kebabı toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti arasından ikincilik elde etti.
#Adana KebabıUrla, bereketli toprakları, limanı, birbirinden leziz otları, zengin deniz ürünleri, zeytin-zeytinyağı, üzüm bağları ve mutfağıyla rengarenk bir mozaik. 7 bin 500 yıldır bu topraklara ayak basan herkesin gördüğü bu zenginlikleri bugüne taşıyanlara vefa göstermek ve gelecek günlere daha da güçlendirerek taşımak görevini üstlenen girişimciler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler bu amaçla dayanışma içinde çalışıyor.
#İzmirAdana’da sıcaktan bunalan vatandaşlar, sokak satıcılarından aldıkları, meyan kökünden yapılan ’aşlama’ ile serinliyor. Beslenme Uzmanı Eliza Sabancı, aşlamanın bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğini, ancak fazla tüketilirse müshil etkisi yaratabileceğini söyledi. Aşlama satıcısı Nuri Özcan (62) ise bardağı 1,5 liradan günde 60 bardak aşlama sattığını kaydetti.
#AşlamaSon günlerde söylemleri dolayısıyla sosyal medyanın konuşulan isimleri arasında yer alan Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt, biyografisi ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Bir süredir Toyota'nın Türkiye ayağında CEO olarak görev yapan Ali Haydar Bozkurt, Hürriyet'e verdiği röportajda hayatına dair merak edilenleri anlatmıştı. İşte, Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt kimdir nerelidir ve kaç yaşında sorularının cevabı ve hayatına dair merak edilen bazı bilgiler
#Ali Haydar Bozkurt2013’te küçük bir etkinlik olarak başlayan ‘Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’ bugün yüzbinlerce kişinin katıldığı, eğlencenin doruğa ulaştığı ‘Türkiye’nin tek karnavalı’ olma özelliğini taşıyor. ‘Nisanda Adana’da’ sloganıyla yapılan bu karnavala her yıl aynı coşkuyla katılıyorum. Her yıl o tarihin gelmesini iple çekiyorum.
#SeyahatTire, bir zamanların en önemli yerleşim merkezlerinden biriydi. Bizans tarihçisi Pachmeres buraya “Keşişler Yöresi” demişti. Evliya Çelebi “Şehr-i Muazzam”ı uygun görmüştü. Kâtip Çelebi ise “Eski Taht Şehri”ni yakıştırmıştı. Aydın Vilayeti Salnamesi’nde Tire için “Ulemalar Yatağı” başlığı açılmıştı. Bu abartılmış bir başlık değildi. Çünkü 15’inci yüzyılda ünlü Osmanlı yönetici ve âlimlerinin çoğu bu topraklardan yetişmişti. İşte Hayrettin Paşa, işte Rum Mehmet Paşa, Sadrazam Lütfü Paşa, Lala Sinan Paşa...
Sevgililer Günü’nde, sevgiliyle baş başa kalmanın tadı başka nede vardır ki? Her türlü zararlı gürültü ve görüntüden uzakta, dudaklardan çok gözlerin konuştuğu, romantik sözlerin uçuşacağı bir ortamda, aşkı daha da kuvvetlendirmek gerekir. Özellikle İstanbul ve civarında oturan sevgililere, Karadeniz sahilindeki Kıyıköy’ü önereceğim. İzmir ve çevresindekilere ise Tire’yi.