Artvin’de doğdu, Nürnberg’de yaşıyor. İşçi olarak geldiği Almanya’da şimdilerde, Nürnberg Nordostbahnhof SPD partisi semt başkanlığı yapıyor. 1969 yılında Artvin’de sanat okulunun marangozluk bölümünü bitiren Abdurrahman Gümrükçü o zamanlar hükümetin sanat okulu mezunları için çıkarmış olduğu özel yasadan yararlanarak 19 yaşında 1970 yılında, Almanya’nın Nürnberg yakınlarındaki Freystadt kasabasına geldi. İlk üç gün Almanya’ya gelmenin şokunu yaşayan Gümrükçü, gelirken Türkiye’den almış olduğu Almanca kitaplarından ders çalışarak üç ay gibi kısa sürede Almancayı öğrendi.
#AlmanyaHenüz 19 yaşındayken 12 gün süren sağlık muayelerinin ardından 1970 yılında bindiği Sirkeci-Münih treninden 54 saat sonra indi. Yeraltındaki misafirhaneye götürüldü. Numarası 8431’di. Düşük ücretle ahşap kapı imal eden bir fabrikaya gönderildi. 15 arkadaşıyla aynı evde kalıyordu. Beklediği bu değildi. Almanca öğrenmeye başladı. Ehliyet aldı. Daha yüksek ücret veren başka firmaya geçti. İlk arabasını aldı. İlk defa bindiği uçakla Türkiye’ye gidip askerliğini yaptı. Tekrar Almanya’ya döndüğünde hayatının aşkıyla tanıştı. Evlenmeye karar verdiklerinde iki yıl aramalarına rağmen ev bulamayacakları akıllarının ucundan bile geçmemişti. Ustalık belgesi almak istediğinde diplomasını rüşvetle mi aldığını sorusunu unutmuyor. Bugün SPD’nin Nürnberg Nordostbahnhof başkanlığını yapan 67 yaşındaki Abdurrahman Gümrükçü, Türk işçi göçünün canlı tanığı olarak davet edildiği programlarda kendi öyküsünü anlatmaya devam ediyor.
#Abdurrahman GümrükçüTıpkı Çavuşesku’nun Romanya’sı, Jivkov’un Bulgaristan’ı, Sovyetler Birliği döneminin Dağlık Karabağ’ı, Azerbaycan’ın bağımsızlık süreci, Saraybosna ve Kosova’da olduğu gibi, Tunus’tan sonra Mısır’ın da tarihinde görülmemiş müthiş olaylara, isyana, ayaklanmaya tanıklık etmek… Müthiş bir şey…