Ramazan ayı devam ederken, oruç tutmak isteyen vatandaşların yanıtlarını aradığı sorular araştırılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de "Aşı olunca oruç bozulur mu?" sorusu oldu. Tedavisi devam eden hastalar ya da koronavirüs aşısı sırası gelmiş olanlar Ramazan ayında oruç tutarken aşı veya iğnenin oruca etkisini araştırıyorlar. İşte Diyanet'in konuyla ilgili bilgilendirmesi...
#Aşı Olmak Orucu Bozar MıRamazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç ayı yaklaşırken, orucu bozan ve bozmayan durumlarda gündeme geldi. Diyanet takvimine göre bu sene Ramazan'ın ilk günü 11 Mart Pazartesi olacak. Farz olan oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşlar da bazı detayları merak ediyor. Peki Aşı olmak orucu bozar mı? Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı? İşte konu hakkında ayrıntılar...
#Ramazan 2024Diyanet İşleri Başkanlığı, rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurdurmak zorunda olan kişilerin orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda açıklamada bulundu. Peki, iğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet fetvası!
#İğne Orucu Bozar Mıİğne vurulmak orucu bozar mı sorusu, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yanıtlandı. Orucu bozmayan durumlar arasında yer aldığını ancak bazı muhtelif hallerde durumun değişeceğini açıklayan Diyanet, detaylara yer verdi. İşte, Diyanet'in iğne yaptırmak orucu bozar mı sorusunun cevabı
#Oruçluyken İğne Vurulur MuRamazan ayıyla birlikte bazı konular da merak ediliyor. Bunlardan biri de iğne yaptırmanın ve aşı olmanın oruca etkisi... Peki iğne yaptırmak veya aşı olmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması...
#RamazanKandil ve Ramazan ayında artan aramalar arasında yer alan 'Oruçluyken iğne veya aşı olmak orucu bozar mı?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Oruç tutmak isteyen vatandaşlar diğer yandan özellikle covid-19 aşılarını yaptımanın oruca sakıncasını araştırıyorlar. PEki Orucu bozan şeyler nelerdir, aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet bilgisi ile işte detaylar...
#Oruçluyken İğneBir yanda aşı olmayı dört gözle bekleyen milyonlar, diğer yanda sırası geldiği halde randevu bile almayanlar... Aşı ikna timleri bu ikinci grubu aşı olmaya yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki insanlar neden aşı olmaktan kaçıyor? Bu sorun nasıl çözülebilir? Devlet aşıyı zorunlu kılıp ikna dışında yaptırımlara da başvurabilir mi? Tüm bu meseleleri konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırdık.
#Aşı KarşıtlığıDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, kolonoskopi, bölgesel ve genel anestezi yaptırmak, periton diyalizine girmek, damara serum verilerek hemodiyaliz yapılması şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin ise orucu bozduğu kaydedildi.
#RamazanKovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında, aşı randevusu alan vatandaşlara aşıları vurulmaya devam ediyor. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte, bu aşıların orucu bozup bozmayacağı merak konusu oldu. Peki, koronavirüs aşısı orucu bozar mı?
#Koronavirüs Aşısı Orucu Bozar Mı?Covid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı KararsızlığıBuluğ çağına ermiş her Müslüman Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutar. Oruç, tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Ramazan ayı dışında tutulan oruçlara ise vacip, nafile ve sünnet orucu adı verilir. 5. sınıflar için orucu bozan durumları ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Orucu Bozan Durumlar Konu AnlatımıDiyanet İşleri Başkanlığı, rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurdurmak zorunda olan kişilerin orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda açıklamada bulundu. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun gerçekleştirdiği toplantılar sonrası kararını açıklayan Diyanet, iğne vurulmanın orucu bozmayacağı kararına vardı. Ancak, bu konuda bazı istisnaların olduğunu da kararına ekledi. Peki, iğne vurulmak orucu bozar mı? İşte, o konu hakkında önemli açıklamalar
#İğne Yaptırmak Orucu Bozar MıOrucu bozan durumlar Ramazan ayına kısa bir süre kala gündeme geldi, merak edilen konulardan biri de iğne ve serum konusu oldu. Sağlık sorunları nedeniyle iğne yaptırmak zorunda olan vatandaşlar, bu durumun orucu etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor. Peki, iğne ve serum orucu bozar mı?
#İğne Ve Serum Orucu Bozar Mı2019 Ramazan ayı, 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak. On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesine çok az bir süre kala vatandaşlar bilgilerini tazelemek adına, orucu bozan durumları araştırıyor. İbadetlerini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan durumları inceliyor. Peki, orucu bozan durumlar hangileri?
#Orucu Bozan DurumlarViral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu virüs aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski. Dünyada yaklaşık yılda 1,4 milyon insanın viral hepatit tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Yaklaşık 2 milyar yani her 3 kişiden birinin HBV ile 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin ediyoruz” dedi.
#VirüsSaç ekimine artan taleple birlikte geliştirilen yeni teknikler de dikkat çekiyor. İğneli kalem tekniği de daha sık saçlar için geliştirilen yeni teknikler arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: ”Teknikler ne kadar gelişse de işlemler hem sağlık hem de estetik açıdan mutlaka uzmanlar tarafından planlanmalı ve kişiye özel olmalıdır.”
#Saç Ekim MerkezleriHepatit, karaciğerin herhangi bir nedenle gelişen iltihabı demektir. Virüslere, özellikle hepatit A, B ve C virüslerine bağlı karaciğer iltihapları, bunların en sık görülenleridir. Rakamlara bakılırsa, her yıl dünya genelinde 1.5 milyona yakın insan hepatit nedeniyle hayata veda ediyor. Yarım milyara yakın kişi de hepatitle yaşıyor.
#Osman MüftüoğluGün geçmiyor ki sokakta çocuğunu tehdit eden, korkutan ya da "sus ağlamanı çekemeyeceğim" diyerek aşağılayan birini görmeyeyim. Muhtemelen çocuk yetiştirmede Türkiye'nin en iyi, en donanımlı anne babası olsanız bile bir yerlerde çocuğunuza kendi ana-babanızdan yadigar cümleleri kuruyor, onları bilmeden kalıplara sokuyorsunuz. Ağlayan çocuğa çikolata verirken mesela ileride mutlu olmak için yemek yemesi gerektiğini düşünen bir yetişkin yaratacağınızı farketmiyorsunuz.
#Çocuk YetiştirmeBatı ülkelerinde karaciğer sirozuna yol açan en büyük faktör alkolken, Türkiye’de hepatit B ve C virüslerine bağlı gelişen kronik hepatitler. Karaciğer sirozunun kanser gelişmesinde en önemli risk faktörü olduğu biliniyor. Dolasıyla hepatit B ve C’ye karşı önlem alarak kendinizi kanserden korumanız mümkün.