Covid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında yetişkinler kadar büyük bir risk altında olmayan ancak yine de virüse yakalanıp hasta olabilen çocuklar için iyi haber geldi. BionTech 5-11 yaş grubuna uygulanacak, farklı bir doza sahip koronavirüs aşısı için onay başvurusu yapacaklarını açıkladı. Haberi BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci duyurdu.
#BiontechCOVID-19 aşılarının varyantlara karşı etkinliği tartışılırken, Pfizer&BioNTech aşısı ile ilgili İngiltere’de yeni bir araştırma yapıldı. Buna göre, iki doz arasındaki sürenin 28 günü geçmesi, vücudun bağışıklık sisteminde enfeksiyonla savaşan daha fazla antikor üretilmesini sağlıyor.
#GazetehaberleriHindistan'da çıkan Delta varyantının yayılmaya devam etmesi üzerine BioNTech'ten flaş bir adım geldi. BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabileceklerini belirtti.
#DünyaSon bir ay içinde aşılamada hızlanan Almanya, 12 yaş üstü çocuklara da aşı yapılması için hazırlık yapıyor. Federal Eğitim Bakanı Anja Karliczek, yeni eğitim döneminde okulların tam açılmasının 12 yaş üstü öğrencilerin de aşı olmasına bağlı olduğunu belirtti.
#Anja KarliczekAvrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının AB ülkelerine tedarikinde kesinti yapacağını açıklayan ilaç şirketi AstraZeneca'dan bir kez daha yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti. AB ile AstraZeneca'nın temsilcileri, aşının tedarikindeki anlaşmazlık hakkında görüşme yaptı ancak ilerleme sağlayamadı.
#ABAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AstraZeneca firmasının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının tedarikinde yaşanan gecikmeler hakkında, "Avrupa, dünyanın ilk Kovid-19 aşılarının geliştirilmesine katkı sağlamak için milyarlarca avro yatırım yaptı. Şimdi şirketler yükümlülüklerini yerine getirmeli ve aşıları yerine ulaştırmalı." dedi.
#ABAlmanya’da aşı yetersizliğiyle ilgili eleştirilerin hedefi olan hükümetten cevap geldi. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, aşı tedarikinde yetkinin AB Komisyonu’na verilmesinin doğru olduğunu ve kararın arkasında durduklarını söyledi.
#Hanno KautzTüm dünya koronavirüs kriziyle kasıp kavurulurken Prof. Uğur Şahin’in başında olduğu BioNTech şitketinin aşıyla ilgili bugün yaptığı açıklamalar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Geliştirdikleri aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu ve şimdiye kadar bir yan etki göstermediğini açıklayan Şahin, “Bu Kovid 19’un aşıyla önlenebileceğinin ilk kanıtı” dedi.
#Uğur ŞahinSon dakika haberine göre... İlk kez Ankara dışında yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, İstanbul'a sınır illerde artış oranlarını paylaştı. Günlük koronavirüs tablosunu paylaşan Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki yatak doluluk oranlarını da açıkladı.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluSiz de gençken sürekli annesini ya da babasını eleştirip bir yaştan sonra aynı ona benzediğini düşünenlerden misiniz? Peki nasıl oluyor da onlar yaptığında hoşumuza gitmeyen, hatta deyim yerindeyse bizi çıldırtan davranışları, bir müddet sonra kendimizde görüyoruz? Bunu kabul etmek zor ama çoğumuz gerçekten gün geçtikçe anne babalarımızın birer kopyası oluyoruz. Bir Sorudan Fazlası serimizde 'Siz de yaşlandıkça annesine ya da babasına benzeyenlerden misiniz?' diye sorduk ve bu durumu yaşayanların dönüşüm hikâyelerini dinledik.
#Anneye Benzemek