Almanya’da uzun süredir üstünde tartışılan ‘aşı zorunluluğu’ bugün Federal Meclis oturumunda ele alınacak. Koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP’den 7 milletvekilinin hazırladığı taslak, 18 yaşından büyük herkesin aşı yaptırmasının zorunlu hale getirilmesini öngörüyor.
#Almanya Aşı ZorunluluğuTüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüse karşı çalışmalar devam ediyor. Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
#AnkaraDünyanın üzerine çöken koronavirüs kâbusunda elimizdeki en büyük silah olan Kovid-19 aşılarıyla ilgili bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sürüyor. ABD'den gelen bir habere göre çalışmaları devam eden, burun spreyi şeklinde koronavirüs aşısı salgında aradığımız çözüm haline gelmek konusunda umut vaat ediyor.
#KoronavirüsTüm dünyada koronavirüs (coronavirus) salgının önüne geçebilmek için aşı ve ilaç çalışmaları yapılıyor. Türkiye’de de devam eden çalışmalar arasında yer alan burundan sprey olarak uygulanan ilk ’intranazal’ yerli aşı hakkında bilgi veren Bakan Koca, "Mukozal immüniteyi sağlayan ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı" dedi.
#Nazal AşıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası yeni salgın önlemlerini açıkladı: “Çok yüksek riskli kırmızı iller nüfusun yüzde 80’ini temsil eden 58 şehre ulaştı. Kırmızı illerde cumartesi günleri de kısıtlama olacak. Lokanta ve kafeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve kurallara uygun çalışabilecek.Ramazanda ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması olacak. Ramazan boyunca lokanta ve kafe hizmetleri paket servisle sınırlanacak. Toplu iftar ve sahur gerçekleştirilmeyecek. Lokanta ve kafelere mevcut desteklere ilave olarak maddi katkılar sağlanacak."
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanSprey, yani ‘nazal’ aşı uzmanlara göre büyük umut vaat ediyor. Zira şu ana kadar geliştirilen aşılar virüsün bulaşmasını önlemiyor, hastalığın hafif atlatılmasını sağlıyor. Ama virüsün girdiği burundan ya da ağızdan uygulanan sprey aşının bulaşı engellemesi bekleniyor. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu da salgını bitirebilir” diyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası alınan kararların ardından okullarda da yeniden uzaktan eğitime mi geçilecek sorusu gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. “Yüz yüze ve uzaktan eğitimle ilgili uygulamaların, daha önce açıklanan kriterler doğrultusunda valiliklerin koordinasyonundaki il hıfzıssıhha kurullarının kararlarına göre devam edeceği bildirildi.
#MEBAdıyaman İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, risk haritasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek yüksek riskli ili olarak dikkat çeken kentte vaka artış sebebinin vatandaşların bir araya gelmekten vazgeçmemesi olduğunu ifade etti. Öz, “Topluca kız istemeye gidiliyor, misafir çağırılıyor. Köftemizi yalnız yemiyor, çayımızı yalnız içmiyoruz ama bunlar maalesef riski arttırıyor. Öyle ki insanlar koronavirüslü hastaları bile ziyarete gidiyor. Gelen poliklinik hastalarımda özellikle 'biz ailece koronavirüslü hastayı ziyarete gittik' demeleri beni çok ciddi tedirgin etmiştir" dedi.
#AdıyamanSon dakika... Türkiye'nin corona virüsüyle (koronavirüs) mücadelesi tüm hızıyla sürerken, Bilim Kurulu dün kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Koca, salgında yeni döneme girildiğini duyururken, pazartesiden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacağını açıkladı ve yeni dönemin adını "yerinde karar dönemi" olarak nitelendirdi. Öte yandan, ilk dozu 13 Ocak'ta sağlık çalışanlarına uygulanan aşılar bugün ikinci dozla devam ediyor. Sancaktepe Şehit Profesör İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de sağlık çalışanları ikinci doz aşılarını yaptırıyor.
#Bakan KocaAlmanya, alınan tüm önlemlere rağmen Kovid-19 kabusundan uyanamıyor. Ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte bin 244 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başından bu yana günlük en yüksek can kaybı sayısına ulaşıldı.
#ALMANYAHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, BioNTech ile Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs aşısının saklanabileceği eksi 70 derecelik dolapları gösterdi. Mehmet Ceyhan’a göre bu sıcaklığı sağlayabilecek depoların kurulması için hem zaman hem de para gerekiyor.
#GazetehaberleriABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun Çiçeğiİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraAlmanya’da koronavirüs salgını döneminde sağlık harcamalarıyla ilgili istatistikler açıklandı. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre pandeminin başladığı 2020 yılı başından 2022 sonuna kadar geçen dönemde sağlık harcamaları yüzde 20 arttı, sağlığa ek 83.1 milyar euro harcandı.
#AVRUPADAN HABERİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden 5 yıl geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu iddia kadar doğru? Bilim insanları yıllar sonra bu araştırmaya son noktayı koydu. İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları...
#KoronovirusKoronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların olumsuz yan etkileri olduğu, hatta ani ölümlere yol açtığıyla ilgili sosyal medyada çok sayıda paylaşım dolaşıyor. Ancak Almanya’da 134 kez aşı olan 62 yaşında kişinin sağlık durumunun gayet normal olduğu belirlendi.
#AşıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artış görülen üst solunun yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşı uyardı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda risk grubundaki kişilere seslenerek "Söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
#Fahrettin KocaBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık