Önce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay Havalimanı2013 Akdeniz Olimpiyatları’nda 11 milyon turist ağırlamaya hedefleyen Mersin, hızla çehre değiştiriyor. Otoyollar yenileniyor, parklar düzenleniyor. Aquapark ve Doğu Akdeniz’in en büyük yat limanı hizmete girdi. Mavi Bayrak sayısı arttı. Adana sahillerinde görüntü kirliliğine yol açan yapıları yıkarken, Hatay tarihi bölgelerinde düzenleme çalışmalarıyla yeni sezona hazırlandı.
Her ne kadar son 130 yılın en sıcak yazı olacağı söylense de nemle birlikte kavurucu sıcaklığa alışık olan Doğu Akdenizliler, yeşille mavinin birleştiği sahillerde tatilcileri ağırlamaya hazır. Anamur’dan Hatay’a uzanan 550 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl otel ve restoran fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasıyla bölgeye Arap turistlerin gelmesi bölgede önemli bir sinerji yarattı.
Türkiye’nin güney sahillerinde ucuz tatilin adresi bu yıl da Doğu Akdeniz. Ekonomik kriz nedeniyle çoğu tesis fiyatlarına zam yapmadı, bazıları ise indirim başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrasında tatilini geçirdiği Antakya’daki Ottoman Palace, bölgeye ilgiyi artırdı. DHA muhabirleri Doğu Akdeniz sahilindeki yeni gelişmeleri yazdı
Mersin’in batısındaki Anamur’dan başlayıp, Çukurova’nın başkenti Adana’ya, oradan da Hatay’ın güneyindeki Samandağ’a kadar uzanan Doğu Akdeniz kıyıları, tarih izlerinden doğal güzelliklere, eğlence olanaklarından mitolojik öykülere, alternatif sporlardan yöresel lezzetlere kadar sahip olduğu sayısız güzellikleriyle cazip bir tatil rotası.
“Antakya mutfağı oldukça zengindir ve bu bölgeye has sayısız yemek türü vardır. Dışardan gelenlere bu kültürün gereği ikramlarda bulunmak yöre halkının zevk aldığı özelliklerden biridir. Ben de geçtiğimiz pazar günü Reyhanlı’ya uzandım. Orda bir göl var. Etrafı yemyeşil, pırıl pırıl tertemiz bir yer burası…” Sinan Tanyıldız yine bizi çatlatıyor: