Arkeoloji haberleri sayfasında Arkeoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9306 Arkeoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Arkeoloji, kazı bilimi veya kazıbilim; kazı vb. yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtları kültürel, sanatsal ve tarihsel yönden inceleyen bir bilimdir. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.
Norveçli arkeologların yaptığı son keşif, antik döneme dair çarpıcı ayrıntılar sunuyor. Dünyanın en eski runik taşının, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait bir levhanın parçası olduğu belirlendi. Bilim insanları, tarih öncesi döneme dair yeni bir ışık tutmaya hazırlanıyor. Peki, bu taşın ardındaki sırlar neler?
#ArkeolojiTarih öncesi, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izleriyle Anadolu'nun zengin tarihini sergileyen Pergamon Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan yapı kompleksi ortaya çıkarılıyor.
#Mozaikli EvTarih öncesi, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izleriyle Anadolu'nun zengin tarihini sergileyen Pergamon Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan yapı kompleksi ortaya çıkarılıyor.
#İzmirAydın'ın Çine ilçesinde tarihi 7 bin 500 yıl öncesine ulaşan Tepecik Höyüğü'nde bulunan küllerin bölgeye 3 bin 500 yıl önce Santorini Adası'nda yaşanan volkanik patlamadan sonra geldiği tespit edildi. Prof. Dr. Sevinç Günel, 'Analiz neticelerinin Santorini küllerini vermiş olması, günümüzden 3 bin 500 yıl öncesi Santorini'de gerçekleşen volkanik patlama ve tabii ondan sonra süregelen depremlerle ilgili tahribatı ortaya koydu.' dedi.
#SantoriniMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#ArkeolojiBritish Museum'daki araştırmalar, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir Babil haritasında Nuh'un Gemisi'ne dair ilginç detaylar keşfetti. 'Imago Mundi' adı verilen tablet, antik mitolojinin ve tarihî olayların nasıl yeniden şekillendiğini gösteriyor. Haritadaki Ağrı Dağı detayı ise yeni tartışmalara yol açtı.
#ArkeolojiAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazılarda 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen domuz kafatası bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, fosili bir bütün olarak çıkarmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, "İlk kez böyle bütün halde bulduk. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Geç Miyosen dönemine ait. 7,5- 8 milyon öncesi diye niteleyebiliriz" dedi.
#KayseriKırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'daki "Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi" sergisinin, açıldığı günden bu yana 6 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edildiğini ve küresel ölçekte geniş kitlelere ulaşarak, Göbeklitepe'nin tanınırlığını artırdığını söyledi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İtalya'nın başkenti Roma'da 24 Ekim 2024'te açılan 'Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi' isimli sergiyi bugüne kadar 6 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini duyurdu.
#GöbeklitepePatara Antik Kenti’ndeki 2 bin yıllık deniz feneri, 15. yüzyılın sonundaki Rodos Depremi’yle oluşan tsunamide yıkılmıştı. Yaklaşık 500 yıl boyunca kum tepelerinin altında saklanan fener, 2004 yılından bu yana süren kazı ve restorasyon çalışmalarıyla 500 yıllık uykusundan uyandı...
#Patara Antik KentiVan Gölü'nün seviyesinde yaşanan düşüş nedeniyle asırlar önce Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanması için yapılan 1 kilometrelik antik yolun yaklaşık yüzde 60'ı ortaya çıktı, su altında kalan kısımları ise daha da belirginleşti.
#Van Gölüİtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'da "Göbeklitepe" segisi 5 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayarak büyük ilgi çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 16 Nisan'da Göbeklitepe'nin uluslararası tanıtım süreci ile Roma'daki serüvenine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıPerge Antik Kenti’nde bulunan Sütunlu Cadde’deki restorasyon tartışma yarattı. Uzmanlar, “Tarihi hiçbir niteliği kalmamış” derken Perge Kazı Başkanı, “Kayma ve çökmeleri engellemeye çalıştık. 1 sene sonra taşların arasında otlar bitecek. Ve o yol yine eski görüntüsüne kavuşacak” dedi.
#AntalyaBir amfora içinde bulduğu 247 gümüş sikkeyi Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim eden Adem Algül’e 155 bin 350 lira ödül verildi. Algül ödülü az bulunca mahkemeye gitti. Bilirkişi sikkelerin çok değerli olduğunu belirterek “Fiyat tespiti yapmamız imkânsızdır” dedi.
#Anadolu Medeniyetleri MüzesiHer yıl 27 Mart günü Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından hazırlanan bir bildiri oyun başlamadan hemen önce aktörler tarafından sahnelerde okunur. Tüm tiyatrocuların ve tiyatro seyircilerinin günü kutlanmış olur. Bu yıl da şenlikli olsun elbette, tıpkı Dionysos gibi…
#TiyatroMahir Polat 23 Mart 2025 Pazar günü tutuklanmasının ardından biyografisi ve hayatı ile merak edilen isim oldu. Sanat tarihi, müzecilik ve kültürel miras alanlarında çalışmaları bulunan Polat, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisansını mimarlık tarihi üzerine tamamlayan Polat, müzecilik alanında da akademik çalışmalar yapmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde uzman olarak görev alan Polat, Akaretler Atatürk Müzesi ve Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi gibi önemli kurumların yönetiminde bulunmuştur. Kültürel miras mevzuatı ve müze bilim üzerine dersler veren Polat, birçok müze projesinde yer almıştır. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Mahir PolatBugünkü Resmi Gazete kararları 20 Mart 2025 yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Anayasa Mahkemesinin 5/9/2024 Tarihli ve 2018/18910 Başvuru Numaralı Kararı yayınlandı. Ayrıca Resmi Gazete'de Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik değişikliği ile İstanbul Üniversitesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmelik değişikliği yer aldı. İşte, 20 Mart 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.
#Resmi Gazete Kararlarıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği "kent uzlaşısı" faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu'nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
#Mahir PolatAlmanya’nın soğuk ve puslu havasından kaçıp, doğum günümü de fırsat bilip Atina’nın tarihi ve kültürel dokusunu keşfetmek için üç günlük bir kaçamak yaptım. Avrupa’nın göbeğinde yaşayıp da bu inanılmaz heyecanlı şehre ilk kez gidiyor olmak benim ayıbım olsun! Acropolis ve Plaka sokaklarından Monastiraki Meydanı’na kadar şehrin en ikonik noktalarını gezdim. Antik yapılar, canlı tavernalar ve eşsiz manzaralarla dolu bu şehir, kısa sürede keşfedilebilecek harika bir destinasyon. Atina, tarih ve eğlencenin iç içe geçtiği bir başkent olarak kesinlikle görülmeyi hak ediyor!
#ALMANYA‘Geleceğe Miras’ projesi ile arkeolojik çalışmalar hız kazandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 60 yılın çalışmalarına eşdeğer bir başarıyı 4 yılda hedeflediklerini söyledi. Bu dönemin, ‘Türk arkeolojisinin altın çağı’ olarak anılmasını amaçladıklarını belirten Ersoy, Karahantepe’nin Göbeklitepe’den büyük bir keşif olacağını vurguladı.
#Mehmet Nuri ErsoyMilliyet Arkeoloji dergisinin 47. sayısı, 16 Mart Pazar günü çıkıyor. Dergi, yeni sayısında hayvanlara odaklanıyor. Yeni sayısında “Dünya ortak evimiz” diyen Milliyet Arkeoloji, Antik Dönem’de hayvan haklarına büyüteç tutuyor. Hayvanlarla ilgili ilk yasal düzenlemelerin M.Ö. 1920 yılına kadar uzandığını aktaran dergi, Antik Dönem’de insan-hayvan ilişkisini ve buna dair yasaları ele alıyor.
#Milliyet ArkeolojiAspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bilgin, yapılan arkeolojik kazıların sonuçlarını Hürriyet’e anlattı. 6 bin yıl sonra Aspendos’un yeniden doğduğunu ifade eden Doç. Dr. Bilgin, çok özel mozaiklere ulaştıklarını ve bir Roma villası bulduklarını söyledi.
#Aspendos Antik KentiGelişimsel özellikleri veya yetenekleri açısından akranlarından anlamlı şekilde önde olan öğrencileri özel yetenekli olarak tanımlayabiliriz. Çocuğun özel yetenekli olması aynı zamanda özel eğitime ihtiyacı olduğu yani özel bir eğitimle desteklenmesi gerektiği anlamına da geliyor.
#Konuk YazarKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Aspendos Antik Kenti’nde devam eden 2025 yılı kazı çalışmalarında önemli bir keşfe imza atıldı. Bakan Ersoy, “Zamanın sessiz tanığı Aspendos’ta, yüzyıllardır gömülü kalan figürler gün ışığına kavuştu.” dedi. Ortaya çıkarılan heykel, Olympos’un baş tanrısı Zeus’un habercisi ve tanrıların en hızlısı olarak bilinen Hermes’i tasvir ediyor.
#AspendosNorveçli arkeologların yaptığı son keşif, antik döneme dair çarpıcı ayrıntılar sunuyor. Dünyanın en eski runik taşının, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait bir levhanın parçası olduğu belirlendi. Bilim insanları, tarih öncesi döneme dair yeni bir ışık tutmaya hazırlanıyor. Peki, bu taşın ardındaki sırlar neler?
#ArkeolojiMaya uygarlığı kalıntıları, beyaz kumsalları, Karayipler’in berrak turkuvaz sularıyla harika bir tatil bölgesi Tulum. Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda, Riviera Maya olarak bilinen sahil şeridi içindeki Quintana Roo bölgesinde. Tüm güzelliklerinin yanında onu böylesine popüler kılansa tasarım harikası otelleri ve bohem tarzı. Kasımda başlayan kurak mevsim nedeniyle şimdi bir Tulum seyahati planlamanın tam zamanı.
#TulumGeçmişin yankılarının her taşında hissedildiği kadim bir şehir, Üsküp. Kuzey Makedonya’nın başkenti ama benim için bir şehirden çok daha fazlası. Osmanlı yapıları, çarşısı, dar sokakları yüreğime dokunan hatıralarla sarılı. Üsküp’te attığım her adım modern dünyanın telaşına karışan bir eski zaman hikâyesi anlatıyor...
#ÜsküpDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#Laodikya Antik KentiDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#LaodikyaBu hafta Nil Karaibrahimgil, İstanbul’da; Teoman, Trabzon’da konser verecek. Ankara’daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Fikret Muallâ’nın eserlerini sanatseverlerle buluşturacak. Dans tutkunları için Fransız DJ ve prodüktör Dabeull, Frankhan İstanbul’da çalacak.
#Uygar Taylan