Arkeolog haberleri sayfasında Arkeolog hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3320 Arkeolog haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleMeksika’da bir arkeolog ekibi, Yucatan Yarımadası’nda ormanlık alanda Maya uygarlığına ait antik şehir kalıntıları keşfetti. Antik şehre, her yerine dağılmış çok sayıda silindirik taş sütun nedeniyle Maya dilinde taş sütun anlamına gelen ‘Ocamtun’ adı verildi.
#Meksikaİlyada ve Odysseia çevirileriyle ünlü filolog, arkeolog, çevirmen Azra Erhat'ın Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı'ndaki kabri tahrip edildi. Lahit kapağı yerinden sökülen mezarın üstündeki kuş figürü paramparça edildi. 2020 yılında da tahribat gören mezar, aynı yılın ekim ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları ekipleri tarafından restore edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı İrem Bülbül, "Detayları henüz bilmiyoruz ama takibini yapmaktayız, gerekli şikayetlerde bulunduk. Kim ya da kimler tarafından yaptırıldığına dair araştırma devam ediyor. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi.
#Azra Erhatİşin Peşinde köşesi için bu hafta Patara Antik Kenti’nde arkeologların arasına karıştık. Gece kazı evinde kaldık. Kazı evinde mesai saat 05.00’te başlıyor. Saat 06.00’da kazı alanına varılıyor. Kazı sırasında 2 bin 300 yıllık bir yerleşim alanında amfora buluyoruz. Hocalarım dişçi aletlerini verip amforayı temizlememi söylüyor. Gerçekten cerrah hassasiyetinde çalışılıyor. İş hata kaldırmıyor. Kazıda iki büklüm çalışmak zor. Acemiler el arabasıyla başlıyor kürek ve kazma ile devam ediyor. Güneş tepeye çıkınca mesai kazı evinde sürüyor. Kazı mesaisi ise oldukça heyecan verici. Tarihe tanıklık etmek paha biçilemez. Arkeologların en büyük problemi ise iş bulamamak.
#Gazetehaberleriİstanbul Beşiktaş'ta metro istasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazılarda deniz seviyesinden 1 buçuk metre derinlikte dairesel taş dizileri bulundu. Çalışmalar ilerledikçe bunların M.Ö. 3500-3000 yıllarına ait kurgan tipi mezarlar olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 6 bin yıllık buluntuların dünya göç haritasını değiştirebileceğini söyleyen arkeolog Mehmet Ali Polat, "Buradaki son veriler, buradaki mezarlar, içerisindeki küçük buluntular ve runik alfabe sembolleri değerlendirildiği zaman Anadolu'dan Balkanlara, oradan Avrupa'nın Kuzeydoğusu ve Karadeniz'e doğru göç haritasını değiştirebilir" dedi. Mezarların Türkiye'de bulunmuş en eski kurgan tipi mezarlar olması nedeniyle öneminin büyük olduğunu ifade eden Polat, ''Bunların önemi ise bu figürinlerin benzerini bugüne kadar bulamamış olmamız'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulMersin'de bir mağarada yaklaşık 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen figürler bulundu. Kayaların üzerine çizilmiş hayvan figürleri arkeologları heyecanlandırdı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, mağaranın koruma altına alınarak çalışma yapılması ve bölgenin turizme kazandırılmasını istedi.
#MersinKabataş metro istasyonu için yapılan çalışmalar sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Arkeolog Mehmet Ali Polat, ''Burada bulmuş olduğumuz kalıntılar, Boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Büyük bir ihtimalle derine indiğimiz zaman burada küçük bir antik liman dolgusu ile karşı karşıya geleceğiz'' dedi.
#KabataşKabataş metro istasyonu için yapılan çalışmalar sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Arkeolog Mehmet Ali Polat, ''Burada bulmuş olduğumuz kalıntılar, Boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Büyük bir ihtimalle derine indiğimiz zaman burada küçük bir antik liman dolgusu ile karşı karşıya geleceğiz'' dedi.
#KabataşArkeologlar, İtalya'nın antik Roma kenti Pompeii'de bir kazıda MS 79’daki Vezüv Yanardağı patlamasında hayatını kaybeden 2 erkeğin ‘sıra dışı derecede iyi korunmuş’ kalıntılarını ortaya çıkardı. Kalıntıları inceleyen uzmanlar, iki erkekten birinin efendi diğerinin ise onun kölesi olduğunu tahmin ediyor.
#İtalyaTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatAslında kendisi hiç öyle istemese de yıllardır bütün hayatını meraklı bakışlar altında yaşayan biri o. Üstelik kendi öz kızlarının düğününe bile gitmeyecek kadar soğukkanlı ve etrafına yüksek duvarlar ören bir insan. Deyim yerindeyse "sokakta yürürken bile başını yerden kaldırmayan" bu kişi son birkaç aydır dünya çapında söylentilerin merkezinde...
#Charles SpencerGalatasaray'ın yıldızlarını sahada ilk kez izlemek için babası ile birlikte Muğla'nın Bodrum ilçesinden İstanbul'a giderken meydana gelen kazada hayatını kaybeden Galatasaray Spor Okulu futbolcusu 9 yaşındaki Yiğit Kurt'un beyin ölümü üzerine ailesi tarafından organları bağışlandı. Gözü yaşlı Pınar Kurt, 'Oğlumun cenazesine Galatasaray futbolcularının katılmasını istiyorum. Bir anne olarak yalvarıyorum, oğlum onları görmedi ama son yolculuğunda yanında olmalarını diliyorum. En azından biri cenazesine katılsın" diye konuştu. Galatasaray Kulübü, trafik kazasında hayatını kaybeden 9 yaşındaki taraftarı Yiğit Kurt için taziye mesajı yayımladı.
#Yiğit KurtGalatasaray'ın yıldızlarını sahada ilk kez izlemek için babası ile birlikte Muğla'nın Bodrum ilçesinden İstanbul'a giderken meydana gelen kazada hayatını kaybeden Galatasaray Spor Okulu futbolcusu 9 yaşındaki Yiğit Kurt'un beyin ölümü üzerine ailesi tarafından organları bağışlandı. Gözü yaşlı Pınar Kurt, 'Oğlumun cenazesine Galatasaray futbolcularının katılmasını istiyorum. Bir anne olarak yalvarıyorum, oğlum onları görmedi ama son yolculuğunda yanında olmalarını diliyorum. En azından biri cenazesine katılsın" diye konuştu. Galatasaray Kulübü, trafik kazasında hayatını kaybeden 9 yaşındaki taraftarı Yiğit Kurt için taziye mesajı yayımladı.
#GalatasarayDoğanın gücünü her bakışta hatırlatan felâket izleri... Zamanın içinde donup kalmış dokunaklı figürler... Oğlunu kucaklamış bir anne, birbirine sarılmış iki kız kardeş... Pompei'de bulunan bu kalıpların sırrı, Vezüv'ün püskürmesinden tam 1945 yıl sonra çözüldü. Meğer her şeyi yanlış biliyormuşuz...
#ItalyaBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANBirleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Konferansı (COP16) sırasında Almanya, Kolombiya'ya Kogui Yerlilerine ait üç kültürel parça teslim etti. Almanya Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke, bu sembolik iade işleminin önemine vurgu yaparak, eserlerin ait oldukları yere dönmesinin kendileri için bir onur olduğunu belirtti.
#AlmanyaBritish Museum'daki araştırmalar, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir Babil haritasında Nuh'un Gemisi'ne dair ilginç detaylar keşfetti. 'Imago Mundi' adı verilen tablet, antik mitolojinin ve tarihî olayların nasıl yeniden şekillendiğini gösteriyor. Haritadaki Ağrı Dağı detayı ise yeni tartışmalara yol açtı.
#ArkeolojiOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiÇölün ortasındaki taşların üzerine kazınmış yuvarlaklar, gemiler... Ne yapanların kim olduğu belli ne de yapılma zamanı... Ancak uzmanlar bu oymaların hem önemli hem de benzersiz olduğu konusunda hemfikir. İşte ayrıntılar...
#KatarEyüpsultan'da Sadrazam Öküzcü Mehmet Paşa tarafından 1600'lü yılların başında inşa ettirilen tarihi yapı kendi haline terk edilince alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı oldu. Yapıya monte edilmiş tabelaların belediye ekipleri tarafından söküldüğü tarihi binadaki esnaflar isyan ederken, turizme değil de lastik sektörüne kazandırılan yapı havadan görüntülendi.
#İstanbulHer ne kadar kendisi bundan hiç hoşlanmasa da bütün dünyanın meraklı bakışlarını üzerinde toplayan biri o. Varlıklı olmasına varlıklı, zaten böyle ayrıcalıklı bir dünyada doğdu. Belki de ablası olmasaydı onu bütün dünya yerine sadece kendi çevresi ya da ondan biraz daha fazlası tanıyacaktı. Ama tabii öyle olmadı.
#Charles SpencerDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilKonya'da, 5 bin yıllık tarihe sahip Sille Mahallesi'ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak biliniyor. Bizans İmparatoru Constantinus'un annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırılan yapının bin 700 yıldır ayakta olduğunu söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Ortodoks mezhebine yakın olan insanlar daha çok burayı geziyor. Birinci Dünya Savaşı'nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş, burada ahşaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilmiş" dedi.
#KonyaKonya'da, 5 bin yıllık tarihe sahip Sille Mahallesi'ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak biliniyor. Bizans İmparatoru Constantinus'un annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırılan yapının bin 700 yıldır ayakta olduğunu söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Ortodoks mezhebine yakın olan insanlar daha çok burayı geziyor. Birinci Dünya Savaşı'nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş, burada ahşaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilmiş" dedi.
#KonyaMısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırDarmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYA