Arkeolog haberleri sayfasında Arkeolog hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3347 Arkeolog haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleMeksika’da bir arkeolog ekibi, Yucatan Yarımadası’nda ormanlık alanda Maya uygarlığına ait antik şehir kalıntıları keşfetti. Antik şehre, her yerine dağılmış çok sayıda silindirik taş sütun nedeniyle Maya dilinde taş sütun anlamına gelen ‘Ocamtun’ adı verildi.
#Meksikaİlyada ve Odysseia çevirileriyle ünlü filolog, arkeolog, çevirmen Azra Erhat'ın Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı'ndaki kabri tahrip edildi. Lahit kapağı yerinden sökülen mezarın üstündeki kuş figürü paramparça edildi. 2020 yılında da tahribat gören mezar, aynı yılın ekim ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları ekipleri tarafından restore edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı İrem Bülbül, "Detayları henüz bilmiyoruz ama takibini yapmaktayız, gerekli şikayetlerde bulunduk. Kim ya da kimler tarafından yaptırıldığına dair araştırma devam ediyor. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi.
#Azra Erhatİşin Peşinde köşesi için bu hafta Patara Antik Kenti’nde arkeologların arasına karıştık. Gece kazı evinde kaldık. Kazı evinde mesai saat 05.00’te başlıyor. Saat 06.00’da kazı alanına varılıyor. Kazı sırasında 2 bin 300 yıllık bir yerleşim alanında amfora buluyoruz. Hocalarım dişçi aletlerini verip amforayı temizlememi söylüyor. Gerçekten cerrah hassasiyetinde çalışılıyor. İş hata kaldırmıyor. Kazıda iki büklüm çalışmak zor. Acemiler el arabasıyla başlıyor kürek ve kazma ile devam ediyor. Güneş tepeye çıkınca mesai kazı evinde sürüyor. Kazı mesaisi ise oldukça heyecan verici. Tarihe tanıklık etmek paha biçilemez. Arkeologların en büyük problemi ise iş bulamamak.
#Gazetehaberleriİstanbul Beşiktaş'ta metro istasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazılarda deniz seviyesinden 1 buçuk metre derinlikte dairesel taş dizileri bulundu. Çalışmalar ilerledikçe bunların M.Ö. 3500-3000 yıllarına ait kurgan tipi mezarlar olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 6 bin yıllık buluntuların dünya göç haritasını değiştirebileceğini söyleyen arkeolog Mehmet Ali Polat, "Buradaki son veriler, buradaki mezarlar, içerisindeki küçük buluntular ve runik alfabe sembolleri değerlendirildiği zaman Anadolu'dan Balkanlara, oradan Avrupa'nın Kuzeydoğusu ve Karadeniz'e doğru göç haritasını değiştirebilir" dedi. Mezarların Türkiye'de bulunmuş en eski kurgan tipi mezarlar olması nedeniyle öneminin büyük olduğunu ifade eden Polat, ''Bunların önemi ise bu figürinlerin benzerini bugüne kadar bulamamış olmamız'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulMersin'de bir mağarada yaklaşık 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen figürler bulundu. Kayaların üzerine çizilmiş hayvan figürleri arkeologları heyecanlandırdı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, mağaranın koruma altına alınarak çalışma yapılması ve bölgenin turizme kazandırılmasını istedi.
#MersinKabataş metro istasyonu için yapılan çalışmalar sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Arkeolog Mehmet Ali Polat, ''Burada bulmuş olduğumuz kalıntılar, Boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Büyük bir ihtimalle derine indiğimiz zaman burada küçük bir antik liman dolgusu ile karşı karşıya geleceğiz'' dedi.
#KabataşKabataş metro istasyonu için yapılan çalışmalar sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Arkeolog Mehmet Ali Polat, ''Burada bulmuş olduğumuz kalıntılar, Boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Büyük bir ihtimalle derine indiğimiz zaman burada küçük bir antik liman dolgusu ile karşı karşıya geleceğiz'' dedi.
#KabataşArkeologlar, İtalya'nın antik Roma kenti Pompeii'de bir kazıda MS 79’daki Vezüv Yanardağı patlamasında hayatını kaybeden 2 erkeğin ‘sıra dışı derecede iyi korunmuş’ kalıntılarını ortaya çıkardı. Kalıntıları inceleyen uzmanlar, iki erkekten birinin efendi diğerinin ise onun kölesi olduğunu tahmin ediyor.
#İtalyaAlmanya’nın Stuttgart kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait yaklaşık 100 at iskeletinin bulunduğu büyük bir at mezarlığı ortaya çıkarıldı. Bu keşif, Güney Almanya’da şimdiye kadar tespit edilen en büyük antik at mezarlığı olarak kayıtlara geçti.
#AlmanyaAvusturya’nın başkenti Viyana’nın kıyısında, arkeologlar tarafından yaklaşık 150 genç askerin bulunduğu bir toplu mezar keşfedildi. Roma dönemine ait olduğu belirlenen bu ‘olağanüstü buluş’, Roma İmparatorluğu’nun sınırında yaşanan şiddetli bir çatışmaya işaret ediyor. Uzmanlar, bu savaş kurbanlarının aynı zamanda Viyana’nın kuruluşuyla da bağlantılı olabileceğini düşünüyor.
#ALMANYATürk Tarih Kurumu (TTK) ile Demirören Yayınları iş birliğiyle, Mimar Sinan yapılarına ait rölöveler (ölçülü çizimler) kitaplaştırıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, konuya ilişkin “Eserin ihtiva etmiş olduğu malzeme sadece bizim arşivimizde ve tek nüsha, başka bir yerde yok. Baskı kalitesi, içeriği ve eserin görsel dizaynı itibariyle gerçekten mükemmel bir eser ortaya çıktı. Eserin kendisi, bir hazine olarak tarihe geçecek kapsamdadır.” dedi.
#Türk Tarih KurumuHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#ArdahanHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#Ardahanİtalyan araştırmacıların iddialarına göre, Giza Piramitleri’nin altında dev bir şehir gizli! Bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratan bu araştırma, eski Mısır’ın bilinmeyen yönlerini aydınlatabilir. Yeni bir radar teknolojisi kullanılarak yapılan araştırmaya karşı çıkan uzmanlar da var. Peki piramitlerin altında tam olarak neler keşfedildi?
#PramitlerPeru’nun Nazca Çölü’nde bulunan ve dünya çapında büyük bir tartışma yaratan ‘uzaylı mumyaları’ ile ilgili bilimsel çalışmalar hızla devam ediyor. Bilim insanları, geçtiğimiz yıllarda gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından keşfedilen mumyaların gerçeği yansıttığına dair daha fazla kanıt sunduklarını belirtti.
#PeruTarih boyunca kaybolmuş medeniyetlerin izleri, modern teknolojinin yardımıyla yeniden keşfediliyor. Aralarından ikisinin Türkiye'de bulunduğu bu beş gizli yer altı şehri ise geçmişin derin sırlarını barındırıyor. Bu şehirler, sadece kalıntılardan da ibaret değil; aynı zamanda insanlık tarihinin akışını değiştiren olayların tanığı...
#Yer Altı ŞehirleriBingöl'ün Yedisu ilçesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Uzmanlar ise son bir yıldır Bingöl için uyarılarda bulunuyor. Çünkü Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Bir-iki hafta önce Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram da hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarında Bingöl’e dikkat çekmişti. Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür de X’te yaptığı paylaşımda ‘büyük deprem beklediğimiz yer’ ifadelerini kullandı. Peki Bingöl ve çevresindeki önemli faylar hangileri? Kaç büyüklüğünde deprem üretebilir?
#DepremSantorini’de volkanın patlama ihtimali üzerine Türkiye’nin nasıl etkileneceği tartışmalarına arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık da katıldı. 3 bin 600 yıl önceki patlamanın izlerini Patara’da gördüğünü belirten Prof. Dr. Işık, “Kül bulutu buraya kadar ulaştı ancak kesinlikle tsunami izi yok” dedi.
#SantoriniABB, terör saldırılarıyla şehit edilen Dışişleri Bakanlığı personeli ve büyükelçileri anısına Botanik Parkı’nda ‘Dışişleri Şehitleri Anıtı ve Anı Mekânı’ inşa edecek. Belediye bu kapsamda fikir projesi yarışması düzenliyor. İlanı Resmi Gazete’de yayımlanan yarışmanın jürisinde İlber Ortaylı da var.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#ArkeolojiKriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerSultan III. Selim döneminde saray mimarlığına atanan Fransız asıllı Antoine Ignace Melling, İstanbul ve boğaz kıyılarının gravürlerini yapmış ve bunları 1800’lerin başında Fransa’da kitaplaştırmıştır. Demirören Yayınları da Melling'in kaleminden çıkan ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı bu nadir kitabın tıpkıbasımını yaparak özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav da kitapta yer alan gravürlerin, İstanbul’un günlük yaşamını, saray ile çevresini, mimari dokusunu ve dönemin ruhunu ayrıntılı bir şekilde yansıttığını söylüyor.
#Antoine Ignace MellingSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid'e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#Ayasofya