Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünlerinin şifasını kendi oğlu üzerinde gözlemledikten sonra, tüm dünyaya anlatmak için girişimci oldu. 10 arıcı ile çıktığı yolculuğunda, Türkiye’de bir ilk olan ‘Sözleşmeli Arıcılık’ modeli ile 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştı. “Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” diyen Dr.Samancı, söyleşimizde ülke genelinde yaklaşık 4 milyon arı kovanının açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunun altını çizdi. Tanuğur, “Acilen arı yemi tedarik edip arıcılar birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırılması gerekiyor. Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalır,” sözleriyle krize dikkat çekti.
#BursaTarım ve Orman Bakanlığından arıcılık sektörü hakkında yapılan açıklamada, “Bakanlığımıza bağlı kuruluşumuz olan TÜRKŞEKER tarafından birliklere şeker tedariki sürecinde bazılarına öncelik tanındığına dair çeşitli iddialar gündeme getirilmiş olup, bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin: "Arıcıdan kilogramı 11 liraya alınan bal, marketlerde 45 liraya satılıyor. 11 liraya alınan bal, 45 liraya satılamaz.Üretici zaten 11 liraya fedakarlık yapıyor. Bir fedakarlık da marketler ve aracılar yapacak.Türkiye'de arıcılık sektörüne hizmet edilecekse desteklemelerden önce piyasanın düzeltilmesi gerekli." açıklamalarında bulundu.
#Ziya ŞahinKüçük ölçekli yatırımcıların kırsal kalkınma hibelerinden daha etkin yararlanması amacıyla arıcılık projelerini ücretsiz hazırlayabilmeleri için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) arasında ‘’Eğitim ve Proje Hazırlama İş Birliği Protokolü’’ imzalandı.
#ArıcılıkArıcılık yapan İsmail Küçük, iki katlı arı kovanlarının yerine kendi yaptığı uzun ve yatay tip kovanlarla organik bal üretimini yüzde 100 artırdığını söyledi. Küçük, "Yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovandaki bir arı eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor. Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin yüksek olması bundan kaynaklanıyor" dedi.
#ArıUludağ Üniversitesi (UÜ)Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, Güney Amerika'dan göçmen kuşlarla gelen "Noseme Ceranae" hastalığın yüzünden Türkiye'deki arı kaybının yüzde 70'lere ulaştığını belirterek, halk arasında mide enfeksiyonu diye tabir edilen hastalığın tedavisi için yakında ilacın müjdesini verebileceklerini söyledi.
#ArıTürkiye Arı yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, arıcıların 2009 itibariyle maliyetlerinin çok yükseldiği bir ortamda ürettiği balı yok pahasına aracı kişi ve kurumlara teslim etmek zorunda kaldığını belirterek, ‘’bal paketleyicisi kuruluşların bu olumsuzlukları fırsat bilerek arıcılık sektörünü yok etmeye çalıştıklarını’’ savundu.