Şahin: Arıcılığın Sahibi Yok

Güncelleme Tarihi:

Şahin: Arıcılığın Sahibi Yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2015 00:57

ÇAM BALI ÜRETİMİNDEKİ MALİYET ARTIŞLARININ ÜRETİCİYE YANSIMADIĞI AÇIKLANDI.

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Muğla’da üretim maliyetlerinin artmasına karşın bal fiyatlarının değişmemesi üreticiyi zor durumda bıraktığı açıklandı. Türkiye’nin arı kovanı sayısının yüzde 17’si, bal üretiminin de yüzde 35’lik bölümünün karşılandığı Muğla’da üretilen balın kilogram fiyatının iki yıl önceki fiyattan talep edilmesi Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin’in tepkisini çekti.
“ARICILIĞIN SAHİBİ YOK”
2011-2015 yılları arasında üretim maliyetlerinin yüzde 40-60 arasında artış gösterdiğini belirten Şahin, çam balının market fiyatları ile üreticiden alınan fiyat arasında uçurum yaşandığını belirtti. Şahin, “Arıcılık Türkiye’de sahibi olmayan bir sektör konumunda. Birçok gıda ürününün Türkiye’de bir borsası var. 2011-2015 yılları arasında şeker fiyatlarına yüzde 55-60 oranında bir zam olmuş. Mazot ve nakliye fiyatlarında yine yüzde 45’lere varan bir zam oldu. Temel Petek’in kilosu 15 liradan 23 liraya çıkmış, kek teneke fiyatlarında yine aynı zam olmuş. Bal fiyatlarına baktığımız zaman 170 liradan 180 liraya yani 10 liralık bir artış yaşanmış. Yani kilogramında yüzde 1 oranında bile bir artış yok. Bu şartlarda arıcılık sektörünün hayatta kalması, arıcılık sektörünün yaşaması mümkün değil. Aracılık sektörü her geçen gün fiyatlar karşısında kan kaybediyor. Devletimizden, arıcılık sektörü ile ilgili kurumlarımızdan, kuruluşlarımızdan bu konuya el atmalarını istiyoruz” dedi.
“SEKTÖR KAN KAYBEDİYOR”
Türkiye’de vatandaşların kaliteli bal yemeleri için arıcıların ve birliklerin var güçleri ile çalıştıklarını belirten Şahin, “Arıcılarımız maalesef emeklerinin karşılığını alamıyor. Bizim isteğimiz ve talebimiz, acımasız sermayenin karşısında Tarım Bakanlığımızın, Sanayi Bakanlığımızın destek olmasını bekliyoruz. Şu anda arıcılarımız kan ağlıyor. Üreticimizin elindeki balı iki yıl önceki fiyatlarla satmamız mümkün değil. Bu sektör her geçen gün kan kaybediyor. Arıcılık sektörümüz gençleşmek yerine artık yaşlanıyor. Gençlerimiz arıcılık sektörüne sıcak bakmıyor. Muğla gibi bir yerde bile artık gençler baba mesleğini, dede mesleğini ata mesleğini terk etmiş durumda. Fiyatlar bu mesleğin en sıkıntılı bölümü. Fiyatlar konusunda herhangi bir şey yapılamaz ise arıcılık sektörünün artık ayakta duracak hali kalmamıştır. Bu konuda bu toplumdan direnç bekliyorum. Maalesef market raflarına baktığımız zaman yüzde 40’lık bir artışı görmektesiniz. Arıcının elinden 7,5 liradan6 liradan bal almaya çalışıyorlar. Bu fiyatlar karşısında ayakta kalmamız mümkün değil. Buna acilen siyasetçilerimiz ve ilgili kurumlarımızdan ilgi bekliyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!